При закупівлі ліків за договорами керованого доступу важливим є проведення оцінки медичних технологій — ДЕЦ

23 Вересня 2021 4:44 Поділитися

ДП «Державний експертний центр МОЗ Украї­ни» (далі — ДЕЦ) відмічає, що 21 вересня Верховна Рада України прий­няла законопроєкт за реєстр. № 4662 «Про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо забезпечення можливості закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу», який удосконалює доступ пацієнтів до інноваційних ліків за рахунок бюджетних коштів.

У зв’язку із цим у ДЕЦ наголошують, що для такого механізму важливим першим етапом є проведення оцінки медичних технологій (ОМТ) для визначення доцільності укладання договорів керованого доступу (ДКД).

ДКД — це угоди між виробниками і закупівельником, які укладаються, аби забезпечити інноваційними препаратами пацієнтів, у тому числі з рідкісними захворюваннями, за рахунок коштів держави. Аналогічний формат закупівель вже давно діє в багатьох країнах світу, таких як США, Велика Британія, державах ЄС і допомагає мільйонам тяжкохворих громадян.

Для визначення доцільності укладання ДКД для конкретного лікарського засобу, експертами Департаменту ОМТ ДЕЦ проводиться державна ОМТ. За її результатами надають рекомендації:

  • щодо порівняльної клінічної ефективності (результативності);
  • безпеки;
  • ефективності витрат;
  • аналізу впливу на показники бюджету нового лікарського засобу, який може постачатися відповідно до такого договору.

«Проведення державної ОМТ для визначення доцільності укладення ДКД є дуже важливим першим етапом. Таким чином забезпечується прозора та обґрунтована оцінка лікарського засобу для надання рекомендацій щодо економічної доцільності, прогнозування та оцінки фінансових ризиків, усунення невизначеностей щодо терапевтичного ефекту в реальній практиці. І врешті-решт це надає змогу забезпечити пацієнтів інноваційними ліками за рахунок держави», — зазначила Ореста Піняжко, директор Департаменту ОМТ ДЕЦ.

За матеріалами dec.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті