Премію миру отримала команда вчених з Нідерландів, США та Німеччини, яка перевірила популярну гіпотезу, що алкоголь покращує володіння іноземною мовою. 50 носіїв німецької мови, які нещодавно вивчили нідерландську, взяли участь в експерименті: частина отримала невелику дозу алкоголю, інші — безалкогольний напій. Після цього вони взяли участь у дискусії нідерландською мовою. Учасники, які вживали алкоголь, отримали значно кращу оцінку спостерігача щодо володіння нідерландською мовою, зокрема кращу вимову, порівняно з тими, хто не вживав алкоголю. Вчені дійшли висновку, що вживання алкоголю може чинити позитивний вплив на вимову іноземної мови у людей, які нещодавно вивчили її.
Якщо спілкування з іноземцями покращилося після вживання алкоголю, то польоти кажанів — ні. Вчені, що отримали відзнаку у сфері авіації, з’ясували, що після вживання їжі з додаванням етанолу кажани літали значно повільніше. Це також суттєво вплинуло на ехолокаційні сигнали та поведінку кажанів.
Вчені з США отримали премію у сфері педіатрії за дослідження, як смак і запах грудного молока змінюються після того, як мати вживає часник, і як ці зміни впливають на поведінку немовлят. Оцінка зразків молока показала, що вживання часнику підвищувало сприйняту інтенсивність запаху молока, що досягала піку через 2 год після вживання, а потім знижувалася. Про те, що немовлята виявляли ці зміни в молоці матері, свідчить те, що вони прикладалися до грудей протягом тривалішого часу та смоктали більше, коли молоко пахло часником.
Відзнаку у сфері психології отримала команда з Польщі, Австралії та Канади, яка дослідила, як позитивна або негативна стороння оцінка інтелекту впливає на самооцінку людиною своїх когнітивних здібностей. Позитивний зворотний зв’язок підвищує самооцінку та прагнення до унікальності. Результати їх дослідження вказують на те, що зворотний зв’язок щодо рівня інтелекту може впливати на формування переконань людини про власний інтелект, а також на тимчасові прояви нарцисичних рис.
Японські вчені висунули гіпотезу, що корови, пофарбовані в чорно-білі смужки на тілі, можуть уникати нападів укусів мух, і за свої експерименти отримали відзнаку у сфері біології. Вони виявили, що кількість укусів на чорних коровах, пофарбованих у чорно-білі смужки, була значно меншою, ніж на нефарбованих коровах. Вчені припускають, що такий підхід може забезпечити альтернативний метод захисту худоби від укусів мух без використання пестицидів у тваринництві.
Група вчених з Італії, Іспанії, Німеччини та Австрії систематично дослідила поведінку соусу Cacio e Pepe, зосередившись на його стабільності при підвищенні температури для різних пропорцій сиру, води та крохмалю. У результаті вони представили науково оптимізований рецепт, що дозволяє послідовно бездоганно готувати традиційну італійську страву, й отримали відзнаку у сфері фізики.
Американсько-ізраїльська команда отримала відзнаку з хімії. Вчені запропонували використовувати політетрафторетилен як неметаболізований наповнювач для харчових продуктів з метою зменшення маси тіла. Ця нестандартна пропозиція була натхненна напоями з нульовою калорійністю.
Премію у сфері харчування отримала команда вчених з Того, Нігерії, Італії та Франції. Вони досліджували поведінку райдужних ящірок, які поширені в передмістях Африки і подекуди харчуються їжею, виготовленою людиною, зокрема піцою. Вчені виявили, що вони надають перевагу певному типу їжі порівняно з іншими, а з усіх варіантів найбільше полюбляють «чотири сири».
Премія з літератури посмертно присуджена вченому з США, який у низці статей задокументував темпи росту нігтів на руках і ногах протягом 35 років.
Індійські вчені зосередилися на експериментах, які можуть допомогти усунути проблему неприємного запаху взуття та покращити досвід користувачів, зокрема через дизайн полиць для взуття, за що отримали премію у сфері інженерного дизайну.
У попередні роки переможці отримували символічну купюру в трильйон зімбабвійських доларів (які вже не в обігу). Але цьогоріч організатори вирішили пожартувати ще дотепніше: через «інфляцію» кожному лауреату вручили вологі серветки.
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим