Харків: поезія міського пейзажу…

Харків, Харків, де твоє обличчя !
Павло Тичина

17 грудня 2004 р. у Музейному комплексі Харківської національної академії міського господарства відбулася презентація календаря, який щорічно випускає компанія «Берінгер Інгельхайм». Минулого року («Еженедельник АПТЕКА», № 50 (421) від 29.12.2003 р.) компанія презентувала календар, присвячений Києву, а цього разу — Харкову. Це вже другий календар, підготовлений компанією в Україні. Традиційно він містить роботи одного художника, а вірніше прекрасної художниці — Валентини Сафіної.

Затишна зала Музейного комплексу в цей день зібрала однодумців та друзів Валентини Сафіної. Радо зустрічала гостей господиня — директор Музейного комплексу Тетяна Єлисеєва. Вже не вперше картини художниці виставлені у цьому комплексі. Гості презентації — художники, мистецтвознавці, творча еліта, представники компанії «Берінгер Інгельхайм» — отримали можливість першими побачити і оцінити новорічний сюрприз — календар у вигляді розкішного альбому репродукцій картин. Стиль календаря витриманий (чудово підібрані пейзажі, відточена поліграфія), що є результатом гармонійної роботи художниці та компанії. У цей вечір прозвучало чимало слів захоплення талантом майстрині та подяки компанії «Берінгер Інгельхайм» за створення прекрасного календаря.

Ось що розповіли кореспонденту «Щотижневика АПТЕКА» учасники презентації:

Ігор Сирих, регіональний менеджер компанії «Берінгер Інгельхайм» у м. Харкові:

— Компанія «Берінгер Інгельхайм» — відомий виробник лікарських засобів, від найпростіших до високотехнологічних. Але крім того, компанія традиційно займається і меценатською діяльністю. Так, вже вдруге ми презентуємо календар, який повністю підготовлений в Україні. Перший календар був присвячений Києву, сучасній столиці України, цей — Харкову, першій столиці України. Майже рік тому ми розпочали роботу над цим календарем, обійшли чи не всі художні майстерні Харкова, але найбільше враження на нас справили картини Валентини Сафіної. Мені дуже приємно представляти сьогодні календар з репродукціями робіт Валентини.

Ось він — новий календар від «Берінгер Інгельхайм»

Ось він — новий календар від «Берінгер Інгельхайм»

Валентина Сафіна, художниця:

— Протягом року разом з компанією «Берінгер Інгельхайм» ми працювали над створенням календаря. Це була копітка праця, ми ретельно підбирали картини. За час роботи над проектом я побачила, як мої картини переходили з полотен на папір. Я щаслива з того, що ми сьогодні зібралися тут. Для мене це велике свято. Я вдячна компанії «Берінгер Інгельхайм», яка звернула увагу на мою творчість. Особливо хочу подякувати Ігорю Сирих, з яким мені було приємно працювати.

Ольга Денисенко, мистецтвознавець:

— Архітектурні пейзажі В. Сафіної різні. Часто художниця вибирає для своїх робіт маленькі одноповерхові будиночки, які не губляться серед висотної забудови, викликаючи теплі асоціації, пов’язані з домівкою, затишною оселею. Зовсім зненацька — також в обрамленні невисоких житлових і господарських будівель — з’являється костьол. У теплих променях весняного сонця й вохристих гілок дерев «намисто» з білизни, що сохне — все це прекрасне життя, з фасаду і тильного боку, поєднання урочистості храму і щоденної буденності. І все це на картинах В. Сафіної наповнюється змістом буття.

В дарунок Представництву «Берінгер Інгельхайм» В. Сафіна передає картину «Надвечір’я», де зображено аптеку, з якою співпрацює компанія

В дарунок Представництву «Берінгер Інгельхайм» В. Сафіна передає картину «Надвечір’я», де зображено аптеку, з якою співпрацює компанія

Художниця — справжній майстер світло-повітряного живопису. Чіткість передачі та певна графічність образів доповнюються майже акварельною розмитістю, м’якістю фарб обрисів кольорових плям, де будинки буквально тануть або купаються у прозорому світло-повітряному серпанку, такому собі слобожанському сфумато.

Наше місто багато разів оспіване в живописі. Але кожен художник знаходить свої шляхи і методи вирішення цієї теми — традиційно чи в дусі сучасної образотворчої стилістики. Валентині Сафіній вдалося примирити й поєднати і те, і інше, і в цьому багатоголоссі знайти свою тонку ліричну ноту.

«Поезія міського пейзажу…» — назва календаря. 12 календарних аркушів, 12 поем Харкову. Майстриня намагалася відтворити 350-річну епоху, дух якої — в будинках, соборах, вулицях і площах. Талановита художниця змогла розгледіти і зобразити обличчя Харкова: мудрі храми, затишні сквери, родові гнізда… Гортаючи сторінки, оформлені з витонченим смаком, отримуєш справжню насолоду від прогулянок Харковом. Насолоджуватися цими прогулянками можна буде протягом всього майбутнього року — щодня, місяць за місяцем, перегортаючи аркуші календаря.

Ігор Сирих: «Мені приємно представити календар, присвячений Харкову»

Ігор Сирих: «Мені приємно представити календар, присвячений Харкову»

Календар, ніби чудодійний лікар, має все необхідне: одному додасть наснаги, іншого заспокоїть. Здається, ніби «Берінгер Інгельхайм» винайшов нові ліки — цілющий напій, який з любов’ю приготувала талановита художниця, а компанія донесла його до всіх спраглих. У стрімкому леті життя так непросто побачити красу міста, в якому живеш, а тим більше долучитися до неї, отримавши магічну силу, що зцілює розтривожену побутовими і професійними негараздами душу. Арт-терапія — давно відомий метод. Дякуючи Валентині Сафіній та компанії «Берінгер Інгельхайм», цим методом лікування можуть скористатися медичні й фармацевтичні працівники та їх пацієнти.

Календар вийшов красивим. Витриманий за духом і за стилем. І кожен, хто його побачить, потрапить під владу краси Харкова і по-справжньому полюбить це місто. Власники календаря (а його наклад — лише 3 тис. примірників) вже зараз можуть уявити, наскільки їм пощастило. В наступному році це видання стане раритетним. І ми будемо знову чекати новорічного подарунка компанії — календаря на 2006 рік. o

ДОВІДКА

«Берінгер Інгельхайм» — група компаній, головний офіс знаходиться у м. Інгельхайм (Німеччина) — входить до числа 20 провідних фармацевтичних корпорацій світу. «Берінгер Інгельхайм» нараховує 140 дочірніх компаній, розташованих по всьому світу. Основний вид діяльності компанії — виробництво фармацевтичної продукції, яка застосовується в медицині та ветеринарії. Компанія активно працює в одній із найгуманніших галузей науки — розробці та виробництві препаратів для підтримання здоров’я і рятування життя людини. Фармацевтичний бізнес, який становить близько 95% продаж, в основному включає лікарські препарати рецептурної групи, а також продукцію для фармацевтичної промисловості (хімічні реагенти та біофармацевтику).

Олег Мазуренко, фото Ігоря Кривінського

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті