Нове видання переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

?

У цьому номері «Щотижневика АПТЕКА» на с. 55–56 друкується постанова Кабінету Міністрів України № 770 від 6 травня 2000 р. «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів».

Зазначений документ коментують Голова комітету з контролю за наркотиками МОЗ України В.Г. Бєлявський та його заступник О.Г. Пантелеймонов .

Перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (далі — Перелік), до складу якого включені речовини, що підлягають контролю відповідно до законодавства України, розроблений згідно зі статтями 1, 2, 5, 7 закону України «Про внесення змін до Закону України «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів» (далі — Закон), прийнятого 8 липня 1999 року.

В основу структури Переліку покладені рекомендації Єдиної конвенції про наркотичні засоби 1961 року, Конвенції про психотропні речовини 1971 року, Конвенції ООН про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин 1988 року та попереднє видання «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, що підлягають спеціальному контролю відповідно до законодавства України», який був розроблений Комітетом з контролю за наркотиками при МОЗ України.

Розроблений Перелік є базою для нормативних документів, які на сьогодні розробляються Кабінетом Міністрів України згідно з прийнятим Законом і мають регламентувати сторони обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Гранично допустима кількість наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що містяться в наркотичних (психотропних) лікарських засобах, наведена в списку № 1 таблиці ІІІ Переліку і базується на даних вищезазначеної Конвенції 1961 року. У списку № 1 таблиці III Переліку згідно зі статтею 5 Закону наведено також порядок виключення із сфери дії деяких заходів контролю за обігом наркотичних (психотропних) лікарських засобів, що містять незначні кількості наркотичних засобів або психотропних речовин і прекурсорів, включених до відповідних таблиць Переліку.

За рекомендаціями Міжнародного комітету з контролю за наркотиками ООН до списку № 1 таблиці І Переліку включені дигідроеторфін і реміфентаніл.

На сьогодні в Україні згідно з прийнятим Законом для промислових цілей дозволяється культивування снотворного маку та конопель. Згідно зі статтями 2, 7 цього Закону до списку № 3 таблиці І Переліку включені розміри гранично допустимих кількостей морфіну та кодеїну в рослинах маку снотворного, що використовуються для промислових цілей, за винятком виробництва та/або виготовлення наркотичних засобів і психотропних речовин. У цій же таблиці за рекомендацією правоохоронних органів визначена гранично допустима кількість тетрагідроканнабінолу в рослинах роду коноплі, що використовується для промислових цілей, за винятком виробництва та/або виготовлення наркотичних засобів і психотропних речовин.

За резолюцією Комісії з наркотичних засобів ООН та у зв’язку з надходженням в Україну низки лікарських засобів, що містять фенілпропаноламін ((±)-2-аміно-1-феніл-1-пропанол), останній включено до списку № 1 таблиці IV Переліку. Підставою для включення фенілпропаноламіну до таблиці прекурсорів списку хімічних речовин та їх солей, обіг яких обмежено, є дані про його широке використання у деяких країнах світу у разі нелегального виготовлення наркотичних засобів амфетамінового ряду.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті