АЛЬТАН — новий вітчизняний ефективний засіб з ранозагоювальною, протизапальною та антибактеріальною дією

Одним з найбільш поширених у світі є захворювання травного тракту. Виразкові ураження різних відділів шлунка та кишечнику потребують медикаментозного лікування. Вони характеризуються порушенням регенеруючої здатності епітелію, наслідком чого є деструкція слизової оболонки і м’язового шару.

Неспецифічний виразковий коліт — хронічна, часто рецидивуюча хвороба, етіологія та патогенез якої остаточно не з’ясовані. При лікуванні неспецифічного виразкового коліту найважливішим є вибір засобу, застосування якого спричиняє мінімально виражену побічну дію.

Зростаюча алергізація населення обумовлює підвищення інтересу до лікарських засобів на основі біологічно активних сполучень рослинного походження.

У нашій країні як в офіційній, так і в народній медицині широко застосовують вільху клейку — Аlnus glutinosa (L.) Gaertn., родина Березові — Betulaceaе.

Офіцинальна сировина — супліддя вільхи (Fructus Alni) — популярний в’яжучий, протизапальний, дезінфікуючий, десенсибілізуючий і кровоспинний засіб; застосовується у разі захворювань травного тракту (диспепсії, дизентерії, ентериті, ентероколіті, гострого і хронічного коліту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки), при маткових кровотечах і фіброміомі матки з геморагічним синдромом, поліартриті і ГРВІ.Окрім того, в народній медицині використовують кору, листя та сережки цієї рослини.

Із суплідь вільхи клейкої науковці Української фармацевтичної академії та Державного науково-дослідного центру лікарських засобів розробили технологію отримання комплексу біологічно активних речовин «Альтан», оригінальність якого захищена патентом України. АЛЬТАН — очищений екстракт, основними компонентами якого є поліфенольні речовини. В АЛЬТАНІ домінують сполучення фенольної природи, нові, раніше неідентифіковані природні сполуки, що належать до групи гідролізних дубильних речовин — похідних елагової кислоти, які названі альнітанінами І–ІV.

Механізм фармакологічної дії препарату обумовлений стабілізувальним впливом елаготанінів на кліткові мембрани і стан цитоплазми. Препарат не діє на секреторну функцію шлунка, не виявляє місцево-подразнювальної та алергізуючої дії, малотoкcичний, не накопичується в організмі. Останнім часом встановлено, що, крім вираженого репаративного і противиразкового ефекту, субстанція АЛЬТАНУ має антиоксидантні властивості. Цей ефект АЛЬТАНУ обумовлюється наявністю гідроксильних груп у молекулах елаготанінів, а також їх розташуванням і особливостями побудови самих молекул. АЛЬТАН нормалізує жовчоутворювання у печінці, виявляє мембранопротекторну дію. Гепатопротекторний ефект АЛЬТАНУ у разі гострих і хронічних уражень печінки досить виражений і виявляється навіть при застосуванні препарату в низьких дозах.

На основі АЛЬТАНУ розроблено ряд лікарських форм, насамперед — таблетки АЛЬТАНУ 0,01 г, вкриті оболонкою.

Цей засіб призначають при захворюваннях травного тракту різної локалізації — для комплексного лікування виразкових уражень шлунка і різних відділів тонкого і товстого кишечнику. АЛЬТАН не виявляє алергізуючого ефекту, не спричинює розвитку диспепсії, лейкопенії та ін.

Для підвищення ефективності лікування хворих на виразковий коліт різної локалізації розробляється нова лікарська форма — ПІГУЛКИ АЛЬТАНУ 0,01 г, ВКРИТІ КИШКОВО-РОЗЧИННОЮ ОБОЛОНКОЮ.

Призначають по 1 таблетці 2–3 рази на добу за 1 год до їди. Тривалість курсу лікування залежить від стану хворого і звичайно становить 1–2 міс.

Це дозволяє створити максимальні концентрації АЛЬТАНУ в товстому кишечнику ісприяє посиленню лікувальної дії (неспецифічний виразковий коліт, проктит та сигмоїдит).

Побічних ефектів у разі застосування таблеток в терапевтичних дозах не виявлено.

 

Більш детальну інформацію
ви можете отримати у консультантів
Борщагівського ХФЗ за тел.:
(044) 472-24-23

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті