Боротьба зі СНІДом — пріоритетна справа кожного

3 червня 2002 р. в приміщенні конференц-залу МОЗ України відбулося спільне засідання урядової комісії з питань боротьби з ВІЛ/СНІДом та розширеної колегії МОЗ України. Головував на засіданні Генеральний секретар ООН, лауреат Нобелівської премії миру Кофі Аннан, який прибув до України з офіційним візитом. Присутність на засіданні такої високопоставленої особи надало цій події особливого значення. Проблема ВІЛ/СНІДу в Україні набула державного значення і знаходиться в центрі уваги Президента, парламенту та уряду. Історичною подією 2001 р. стало рішення, прийняте на 26-й спеціальній сесії Генеральної Асамблеї ООН з ВІЛ/СНІДу, яке визначило головні завдання в боротьбі з епідемією на національному та міжнародному рівнях, що викладено в Декларації «Про відданість справі боротьби з ВІЛ/СНІДом». Україна як ініціатор проведення цієї сесії підтримала Декларацію і взяла на себе зобов’язання щодо профілактики та вирішення проблем ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД. Спеціальна сесія — перша в історії ООН сесія, присвячена питанням охорони здоров’я, результатом її роботи стало підписання 189 державами документа, зміст якого полягав у визначенні стратегії протидії ВІЛ/СНІДу на найближче десятиріччя. У ході спеціальної сесії Генеральний секретар ООН Кофі Аннан запропонував створити Глобальний фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. У першому Правлінні Глобального фонду Україна представляє країни-реципієнти європейського регіону і, зокрема, країни СНД.

p_344_23_100602_AN1.jpg (9281 bytes)

Кофі Аннан, Генеральний секретар ООН, лауреат Нобелівської премії миру; Володимир Семиноженко, віце-прем’єр-міністр України, голова урядової комісії з питань боротьби з ВІЛ/СНІДом; Віталій Москаленко, міністр охорони здров’я України, заступник голови урядової комісії з питань боротьби з ВІЛ/СНІДом

Через 20 років після появи перших повідомлень про клінічне підтвердження ВІЛ-інфікування СНІД перетворився на зловісне захворювання, з яким будь-коли стикалося людство. Від початку епідемії уже понад 60 млн осіб в усьому світі заразилися цим вірусом. У глобальному масштабі ВІЛ/СНІД займає 4-е місце серед причин смертності. У Східній Європі найвищий рівень поширеності ВІЛ реєструється в Україні і становить серйозну загрозу здоров’ю нації та соціальному розвитку держави. На сьогодні більшість (71%) ВІЛ-інфікованих — це ін’єкційні наркомани, збільшується кількість випадків інфікування ВІЛ статевим шляхом. Нові випадки ВІЛ-інфікування реєструються переважно серед осіб віком 15–19 років.

Активна позиція України, підвищення політичної свідомості щодо протидії епідемії ВІЛ/СНІДу знайшли відображення в нормативно-правових актах, прийнятих у 2001–2002 рр. Це — закон України «Про внесення змін до закону України «Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення», укази Президента України «Про оголошення в Україні 2002 року Роком боротьби зі СНІДом», «Про додаткові заходи щодо посилення боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом», постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України: «Про утворення Урядової комісії з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу», «Про Програму профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2001–2002 роки», «Деякі питання Урядової комісії з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу», «Про утворення Українського фонду боротьби з ВІЛ-інфекцією і СНІДом», «Про призначення представника Уряду України в Правлінні Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією».

На початку спільного засідання урядової комісії з питань боротьби з ВІЛ/СНІДом
та розширеної колегії МОЗ України віце-прем’єр-міністр України, голова урядової комісії з питань боротьби з ВІЛ/СНІДом Володимир Семиноженко у своєму вступному слові привітав високого гостя на українській землі та підкреслив, що наша держава притримується політики широкомасштабного взаємовигідного співробітництва з усіма країнами світу в боротьбі з ВІЛ/СНІДом, про що свідчить нормативно-правова база, напрацьована протягом 12 років роботи в цьому напрямку. Символічним є те, що саме Генеральний секретар ООН, лауреат Нобелівської премії миру, який очолює найповажнішу міжнародну установу, покликану захищати мир в усьому світі, виступив ініціатором всенародної боротьби проти ВІЛ/СНІДу.

Міністр охорони здоров’я України, заступник голови урядової комісії з питань боротьби з ВІЛ/СНІДом Віталій Москаленко в своїй доповіді про державну політику з протидії епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні наголосив, що незважаючи на активну працю всіх структур, залучених до боротьби з цією загрозою, ситуація залишається вкрай напруженою. Першого ВІЛ-інфікованого українця було виявлено у червні 1987 р., перше захворювання на СНІД у квітні 1988 р., а вже у жовтні 1988 р. — перший випадок смерті від СНІДу. З 1995 р. поширення ВІЛ/СНІДу набуло епідемічного характеру. Спеціалісти виокремлюють 3 хвилі епідемії ВІЛ/СНІДу:

  • 1-ша — швидке поширення серед ін’єкційних наркоманів;

  • 2-га — сформувалася за рахунок осіб, інфікованих статевим шляхом;

  • 3-тя — результат двох перших — відзначають у дітей, що народилися від ВІЛ-інфікованих матерів.

На сьогодні в Україні офіційно зареєстровано майже 46 тис. ВІЛ-інфікованих. Проте, за оцінками фахівців ЮНЕЙДС та ВООЗ, реальні масштаби епідемії значно більші. Найбільшого поширення епідемія набула в південних регіонах України. Протягом усіх років реєстрації в нашій державі на СНІД захворіла 3201 особа, в тому числі майже 100 дітей, померли 1660 осіб, із них 58 дітей.

ВІЛ активно поширюється в середовищі ін’єкційних наркоманів, які належать до групи найвищого ризику інфікування. До них також належать діти, які з цікавості «пробують» наркотики. Завдання суспільства і влади — уберегти молодь. Єдина формула успіху в боротьбі з ВІЛ/СНІДом — це профілактика, профілактика і ще раз профілактика. Урядом України затверджено четверту загальнодержавну Програму профілактики ВІЛ/СНІДу. В основу її покладено:

  • інформаційно-освітню та профілактичну роботу з молоддю;

  • зниження сприйнятливості населення та зменшення кількості груп ризику;

  • забезпечення інфекційної безпеки донорської крові;

  • пом’якшення наслідків епідемії, забезпечення лікування та догляду;

  • моніторинг епідемічної ситуації.

Як зазначив Віталій Москаленко, значним кроком уперед є діяльність, спрямована на пошук нових ресурсів для швидкого реагування на епідемію ВІЛ/СНІДу. Заявка України до Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією про надання допомоги визнана однією з найкращих. У цьому чимала заслуга належить представництву ООН в Україні. Прийнято рішення про виділення Україні коштів (понад 9 млн. доларів США) для допомоги хворим та догляду за ними. Відпрацьовано механізм реалізації цих коштів через урядову комісію з питань боротьби з ВІЛ/СНІДом, створено Український фонд боротьби з ВІЛ/СНІДом. Україну включено до числа учасників міжнародної програми прискореного доступу хворих до антиретровірусної терапії. У квітні 2002 р. відбулися переговори з представниками чотирьох провідних фармацевтичних фірм, під час яких досягнуто домовленості про суттєве зниження закупівельних цін (в середньому на 75%) на антиретровірусні препарати. Україна стала 19-ю країною світу і 2-ю в Європі, яка має такі пільги.

Останніми роками зміцніло співробітництво з представництвом ООН в Україні, іншими міжнародними організаціями. Це стосується насамперед програми розвитку ООН, ЮНЕЙДС та ЮНІСЕФ. Завдяки спільним зусиллям розроблена та втілюється програма профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини, в тому числі з застосуванням сучасних препаратів Ретровір фірми «ГлаксоСмітКляйн» та Вірамун фірми «Берінгер Інгельхайм». У 2001 р. 71% ВІЛ-інфікованих вагітних здійснено антиретровірусну профілактику, а це втричі зменшило ризик ВІЛ-інфікування дітей. Попереджено понад 200 випадків педіатричного СНІДу, що складає економію майже 33 млн доларів США. За підтримки USAID та Європейської комісії здійснюється спільна програма щодо інформування населення та запобігання ВІЛ/СНІДу в Україні. Сьогодні з впевненістю можна сказати, що об’єднання зусиль, залучення до цієї проблеми тих, хто найкраще відчуває потреби ВІЛ-інфікованих, — запорука успіху в боротьбі з небезпечною інфекцією.

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан у своєму виступі відзначив неабиякий внесок України у справу боротьби з ВІЛ/СНІДом, що має стати позитивним прикладом широкомасштабного реагування для міжнародної спільноти. Для успішного вирішення проблем, зумовлених ВІЛ/СНІДом, потрібно дбати про велику кількість людей, відкривати ВІЛ-інфікованим доступ до лікарських засобів, розробити чітку та всебічну програму, спрямовану на інформування суспільства. Досягти позитивних зрушень у цьому напрямку можливо тільки з урахуванням трьох компонентів: партнерство, ресурси і дії молоді як носія змін у суспільстві. Необхідно досягти самовідданості на всіх рівнях суспільства, в кожному секторі економіки, в кожному компоненті владних структур, починаючи з Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і закінчуючи Міністерством оборони, із залученням первинних органів, релігійних установ та фондів, асоціацій ВІЛ-інфікованих.

Відповідаючи на запитання представників ЗМІ, Кофі Аннан підкреслив, що основні і зусилля у боротьбі суспільства з ВІЛ/СНІДом потрібно спрямовувати на роботу з молоддю, проводити роз’яснювальну роботу, починаючи з дитячого віку. Перед тим, як розпочати статеве життя, молода особа повинна знати всі методи захисту від СНІДу та усвідомлювати небезпеку цього захворювання. ВІЛ-інфікована людина є громадянином своєї держави, права її треба поважати та захищати. Держава і суспільство мають забезпечити повноцінне лікування та турботу про таких хворих, запобігати спробам дискримінації ВІЛ-інфікованих, бо інакше вони замовчуватимуть свої проблеми, що призведе до ще більшого поширення СНІДу.

Максим Плошенко
Фото Евгена Кривші

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті