Звернення народного депутата М.Л. Сятині до фармацевтичної громадськості України

При Комітеті з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Верховної Ради України вперше створено Підкомітет з питань законодавчого забезпечення розвитку фармації та здійснення фармацевтичної діяльності (Підкомітет очолив народний депутат України М.Л. Сятиня — Прим. ред.).

Основним завданням Підкомітету є організація професійного обговорення і підготовки законопроектів, пов’язаних з обігом лікарських засобів. Це стосується широкого кола проблем фармацевтичної діяльності, починаючи з проблем створення лікарських засобів, їх державної реєстрації, виробництва та застосування у медичній практиці тощо і закінчуючи програмами підготовки кадрів для фармацевтичної діяльності.

За останні 10 років унаслідок змін у суспільстві роль фармацевтичного працівника принципово змінилася, він став брати безпосередню активну участь в лікувальному процесі. Через відсутність матеріальних ресурсів сьогодні держава не в змозі гарантувати у повному обсязі конституційні права населення щодо охорони здоров’я, зокрема забезпечення хворих безоплатними лікарськими засобами тa медичними послугами. Це призвело до того, що основні витрати на лікування лягли на самого хворого або його родину, і в зв’язку з цим виникло декілька нових для нашого суспільства проблем:

• Проблема самолікування — хворий звертається уже не до лікаря, а до аптечного працівника з проханням порадити йому щось від кашлю чи від болю в животі тощо.

• Лікар встановив діагноз, призначив комплекс ліків і виписав рецепт; хворий звернувся до аптеки, дізнавшись скільки коштують ці ліки, і попросив аптечного працівника замінити їх на дешевші. Таким чином фармацевт безпосередньо втручається в лікувальний процес.

• Дуже низька заробітна плата лікарів та існуючі технології просування на ринок лікарських засобів створили такі умови, що лікар або аптечний працівник стає, дистриб’ютором фірми.

Перелік проблем можна продовжити.

Тому треба більше уваги приділяти проблемам фармацевтичної галузі, починаючи з освіти. Зокрема, є ще одна проблема, яка зумовлює необхідність по-новому подивитися на програму учбових закладів, що готують фармацевтів:

• Сьогодні на ринку лікарських засобів представлені ліки другого і третього покоління, які відрізняються від попередніх. Технології, методи створення та вивчення цих ліків потребують поглиблення знань і підвищення рівня освіти.

Фундаментальним Законом щодо обігу лікарських засобів є закон України «Про лікарські засоби», прийнятий у 1996 році. Зрозуміло, що він має недоліки і не відповідає сучасному рівню розвитку фармацевтичного сектора України. Але цей сектор розвивався високими темпами, і за роки незалежності створена велика кількість підзаконних актів, які дозволяють працювати цьому сектору. Тому зміни законодавства у галузі, яка має велике соціальне значення, потребують виваженого підходу.

Відомо, що майже два роки відпрацьовувалися зміни до діючого закону «Про лікарські засоби», проекти публікувалися у пресі; тривало активне обговорення їх на фаховому рівні серед представників фармацевтичної галузі, зокрема в наукових закладах і на підприємствах, висловлювалася велика кількість пропозицій.

Так сталося, що Верховною Радою попереднього скликання, при підтримці МОЗ, прийнято у першому читанні проект закону «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про лікарські засоби», який за змістом суттєво відрізняється від проектів, що були опубліковані та обговорювалися фахівцями.

Вважаю за доцільне опублікувати проект закону «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про лікарські засоби», що прийнятий Верховною Радою у першому читанні, для обговорення його широким колом фахівців і підготовки його до другого читання.

Більшість учасників фармацевтичного ринку підтримує ідею поступового приведення фармацевтичної галузі України у відповідність до вимог Європейського Союзу, незважаючи на те, що стратегічним ринком для нас є країни СНД. Цей процес має бути виваженим, оскільки фармацевтична галузь має велике соціальне значення динамічно розвивається і забезпечує населення дешевими, у порівнянні з імпортними, ліками, а тому зміни в законодавстві, яке регулює цю галузь, потребують виваженого, високопрофесійного підходу та обгрунтування.

Запрошую учасників фармацевтичного сектора уважно розглянути проект Закону, який буде регулювати Вашу діяльність, і висловити свої пропозиції у пресі або направляти їх безпосередньо до Підкомітету за факсом: (044) 296-13-60 чи 268-82-87. Пропонується закінчити обговорення до середини вересня з тим, щоб у жовтні розглянути доопрацьований проект на засіданні Підкомітету і подати його на розгляд до сесійного залу.

?

З повагою
Голова Підкомітету М.Л. Сятиня

3 липня 2002 р.

ВІД РЕДАКЦІЇ

Текст проекту закону «Про лікарські засоби» див. на с. 71–74.

Ваші пропозиції та зауваження до зазначеного проекту надсилайте до редакції «Щотижневика АПТЕКА»
за адресою: 01001, м. Київ-1, а/с «В»-82
або електронною поштою: [email protected],
факсом: (044) 238-68-60.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті