Європа нам допоможе

30 жовтня 2002 р. у конференц-залі Управління міжнародних зв’язків Міністерства охорони здоров’я України відбулось засідання, присвячене початку реалізації проекту TACIS «Профілактичні та первинні заходи охорони здоров’я». На засіданні були присутні міністр охорони здоров’я України В. Москаленко, перший заступник державного секретаря МОЗ Н. Гойда, голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства М. Поліщук, посол представництва ЄС в Україні Н. Жюстен, керівник проекту TACIS Д. Пілецька, представники ЄС, міжнародних донорських організацій, інші офіційні особи.

p_365_44_111102_tacis.jpg (14054 bytes)

Під час засідання (зліва направо):
В. Москаленко, Н. Жюстен, М. Поліщук

Засідання відкрив посол представництва ЄС в Україні Н. Жюстен. Він, зокрема, зазначив, що мета проекту — допомогти Україні інтегруватися до ЄС. Керівництво ЄС поінформоване, що система охорони здоров’я України фінансується недостатньо, а наявні кошти розподіляються недостатньо раціонально. Охорона здоров’я в Україні потребує змін у зв’язку з переходом країни до ринкової економіки та несприятливим становищем, що склалося у медичній галузі. Реформування охорони здоров’я неможливе без прийняття відповідних рішень на державному рівні, значних фінансових витрат, удосконалення методів керівництва, а також без залучення людських ресурсів. Проте, зазначив посол, в Україні є все необхідне для розбудови сектору охорони здоров’я.

Н. Жюстен висвітлив основні заходи, що будуть запроваджуватись у нашій країні. Перший проект, який розпочався у 2002 р., спрямований на профілактику ВІЛ/СНІДу, ЄС реалізує в Україні разом з донорськими структурами США. Для цього вже витрачено 1,8 млн євро. Сьогодні можна говорити, зазначив посол, про перші позитивні результати.

Другий проект, здійснення якого розпочнеться протягом найближчих тижнів, спрямований на профілактику туберкульозу в Україні та контроль за розповсюдженням цього захворювання. Даний проект є демонстраційним і передбачає застосування нового методу лікування туберкульозу, рекомендованого ВООЗ. Він здійснюватиметься під керівництвом ЄС, USAID, Світового банку та ВООЗ, які виділяють на його реалізацію 2 млн євро.

Третій проект сприятиме оптимізації фінансування охорони здоров’я та поліпшенню управління галуззю. Загальний бюджет цього проекту становитиме 4 млн євро, мета — втілення системи медичного страхування в Україні, що дозволить підвищити оплату праці лікарів, а також оптимізувати управління системою охорони здоров’я, в тому числі удосконалити систему закупівлі лікарських засобів.

p_365_44_111102_TACIS.gif (14942 bytes)

Четвертий проект у програмі діяльності ЄС на 2002 р. має на меті розроблення і запровадження стандартів лікування на етапі надання первинної та вторинної медико-соціальної допомоги.

З презентацією проекту «Профілактичні та первинні заходи охорони здоров’я» виступила керівник проекту Д. Пілецька. Метою проекту, що триватиме 36 місяців, є розроблення ефективної системи профілактики та первинної медико-соціальної допомоги у системі охорони здоров’я України.

Реалізація проекту має конкретні завдання:

  • розробити модель системи профілактики та первинної медико-соціальної допомоги у системі охорони здоров’я для втілення у трьох областях України;

  • створити нормативно-правову базу для нової системи профілактики та первинної медико-соціальної допомоги;

  • розробити комплект послуг системи профілактики та первинної медико-соціальної допомоги, у тому числі Комплект початкових послуг (КПП);

  • розробити клінічні та економічні нормативи галузі;

  • запропонувати фінансові механізми для підтримання нової системи профілактики та первинної медико-соціальної допомоги;

  • підвищити ефективність профілактичних заходів та діагностики на ранніх стадіях шляхом освіти фахівців;

  • зміцнити потенціал системи збору та керування даними в галузі охорони здоров’я.

Таким чином, європейська спільнота разом зі світовими донорськими структурами надає допомогу Україні для поліпшення становища з наданням медичної допомоги населенню. Чи поліпшать реально закордонні фінансові вливання існуюче становище — покаже час. Одне можна сказати напевне — ці зусилля не будуть марними лише за умови докорінного реформування вітчизняної медицини і створення правового поля для діяльності у галузі охорони здоров’я.

Прес-служба
«Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті