Раїса Богатирьова: боротьба з артеріальною гіпертензією є посильним завданням для України

Раїса Богатирьова: завдання боротьби з артеріальною гіпертензією є посильним для УкраїниПід час брифінгу, що відбувся 10 травня 2012 р. у Кабінеті Міністрів України, Раїса Богатирьова, віце-прем’єр-міністр України — міністр охорони здоров’я України, зауважила, що європейський підхід у забезпеченні населення країни лікарськими засобами від артеріальної гіпертензії, який запроваджується зараз КМУ на виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, сприятиме зниженню захворюваності і смертності від цієї патології.

Першим кроком на шляху до цього стали розробка та прийняття Постанови КМУ від 25 квітня 2012 р. № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою».

«Проблема гіпертонічної хвороби давно вийшла за межі суто медичної. Сьогодні весь світ визначає її як соціальну проблему, яка впливає на здоров’я суспільства і тривалість життя громадян. Україна не є винятком: рівень поширеності цього захворювання та смертності від нього в нашій країні досить високий», — наголосила Р. Богатирьова.

За її словами, у 2010 р. в Україні налічувалося 12,1 млн громадян, у яких було діагностовано гіпертонічну хворобу. Це становить 32% дорослого населення. Тобто, у кожної третьої дорослої особи сьогодні відмічають артеріальну гіпертензію різної форми. Щорічно це захворювання виявляють у 1 млн українців. Відомо, що наявність високого артеріального тиску суттєво підвищує захворюваність на ішемічну хворобу серця та інсульт, а також на серцеву та ниркову недостатність.

«Якщо проаналізувати структуру загальної смертності населення України, стає очевидним, що 66,3% смертей зафіксовано від хвороб системи кровообігу. Тому підвищення доступності ліків від артеріальної гіпертензії, яка є вагомим фактором ризику серцево-судинних захворювань, сприятиме поліпшенню стану здоров’я суспільства загалом», — зауважила Р. Богатирьова.

Несприятлива епідеміологічна ситуація, що склалася в Україні щодо гіпертонічної хвороби і спричинених нею ускладнень, може бути суттєво виправлена, якщо взяти до уваги той факт, що високий артеріальний тиск успішно коригується, підкреслила міністр охорони здоров’я.

«Вивчивши досвід боротьби з гіпертонічною хворобою в Україні за попередні 10 років, проаналізувавши виконання програм, які приймалися на державному рівні та на рівні МОЗ, ми дійшли висновку: стійкі позитивні тенденції, що намітились у показниках здоров’я населення України протягом реалізації програм, дають надію на істотне їх поліпшення в подальшому за умови продовження заходів, спрямованих на боротьбу з артеріальною гіпертензією, та при постійно діючій системі профілактики і лікування хвороби», — відмітила Р. Богатирьова. Вона зауважила, що саме на збільшення тривалості життя, підвищення його якості, на зниження смертності, особливо серед осіб працездатного віку, і спрямована прийнята нещодавно урядом постанова із запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

Нагадаємо, що впровадження відповідного пілотного проекту почнеться 1 червня цього року і відбуватиметься в 2 етапи: 1-й етап передбачає продаж лікарських засобів для лікування гіпертонічної хвороби за цінами, що не перевищують рівень порівняльних (референтних) цін, а 2-й, який стартуватиме 1 вересня, — запровадження механізму компенсації громадянам вартості ліків від гіпертонічної хвороби (реімбурсації) за рахунок державного та місцевих бюджетів.

«Доступна ціна на ліки сприятиме знач­ному поліпшенню прихильності хворих до систематичного, постійного лікування і підвищенню його ефективності», — наголосила міністр охорони здоров’я.

Вона повідомила, що для підготовки реалізації пілотного проекту проведено велику організаційну і технічну роботу. Міністерством охорони здоров’я підписано Меморандум з провідними вітчизняними фармацевтичними компаніями, які взяли на себе зобов’язання забезпечити населення України ефективними якісними безпечними та доступними лікарськими засобами для лікування артеріальної гіпертензії, не підвищувати ціни на зазначені препарати та створити на своїх підприємствах 2-місячний запас цих ліків.

Створено штаб з підготовки до запровадження пілотного проекту, який, окрім іншого, відпрацьовує порядок розрахунку граничного рівня цін на лікарські засоби на основі порівняльних (референтних) цін на такі засоби, встановлених в ряді європейських країн. Розпочато складання реєстру хворих на гіпертонічну хворобу, організовано відповідну роз’яснювальну роботу серед медичних та фармацевтичних працівників, готується відкриття «гарячої лінії» під час реалізації пілотного проекту.

Важливим аспектом здійснення заходів із боротьби з артеріальною гіпертензією, на переконання Р. Богатирьової, є також освітня робота з населенням щодо необхідності виявлення і лікування підвищеного артеріального тиску. В межах цього завдання вкрай необхідною є участь ЗМІ у донесенні до громадян інформації не тільки про ліки, ціни на них і способи лікування, а й про ті фактори ризику, які призводять до хвороби: споживання тютюну та шкідливої їжі і напоїв, надмірна маса тіла, відсутність активної фізичної діяльності, нехтування контролем рівня холестерину в крові та артеріального тиску.

«Не викликає сумніву, що завдання боротьби з артеріальною гіпертензією є посильним для України. Діагностика цього захворювання не потребує великих затрат, а лікування завдяки державній підтримці та наявності якісних та ефективних вітчизняних препаратів стане доступним для всіх верств населення», — підсумувала Раїса Богатирьова. І зазначила, що аналіз показників поширеності, захворюваності, інвалідності та смертності від серцево-судинних хвороб свідчить, що значна їх частина припадає на працездатний вік. І з кожним роком гіпертонія «молодіє».

«Завдяки реалізації проекту вдасться зберегти життя та здоров’я мільйонам наших громадян працездатного віку, які досягли найвищого інтелектуального і творчого розвитку та здатні принести суспільству максимальну користь», — підкреслила віце-премєр-міністр.

За матеріалами www.moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті