Свято фармацевта: вшанування тих, хто стоїть на варті здоров’я киян

15 вересня 2012 р. фармацевтична громада України відзначає своє професійне свято. Проте можна сміливо стверджувати — цей день є особливим не лише для провізорів та фармацевтів, а й для кожного громадянина, адже ми часто звертаємося до аптеки за ліками й кваліфікованою допомогою. Невипадково це свято затверджене на державному рівні: відданою працею, вірністю обраній справі фармацевти дійсно заслуговують мати власне професійне свято. У теплі вересневі дні по всій країні вшановують людей цієї важливої і без перебільшення героїчної професії. Щорічні урочисті збори з нагоди Дня фармацевта в Києві вже давно стали доброю традицією. На цю подію з нетерпінням чекають фармацевти, аби почути щирі вітання на свою адресу і, звичайно, насолодитися святковим концертом. 13 вересня 2012 р. потужний колектив столичного комунального підприємства (КП) «Фармація», об’єднаний в одну велику родину, зібрався у великому залі Федерації профспілок України.

Цього дня серед почесних гостей свята були Олександр Попов, голова Київської міської державної адміністрації (КМДА), Алла Шлапак, голова постійної комісії Київської міської ради з питань гуманітарної політики, Алла Арешкович, заступник начальника Головного управління охорони здоров’я КМДА, Олексій Соловйов, голова Державної служби України з лікарських засобів (далі — Держлікслужба України), Віталій Коваль, завідуючий відділом соціально-економічних питань Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я. Урочисту церемонію вели народний артист України Мар’ян Гаденко та ведуча ДТРК «Всесвітня служба «УТР» Ірина Макеєва.

Сьогодні КП «Фармація», яке очолює Олег Клімов, виконуючий обов’язки генерального директора, академік Української технологічної академії, — найрозгалудженіша мережа аптек столиці. Це традиційні заклади, у яких зосереджена як роздрібна торгівля, так і власне виготовлення лікарських засобів за індивідуальними прописами, у тому числі очних крапель, ін’єкційних розчинів та препаратів для новонароджених. Підприємство зберігає традиції та створює умови для розвитку гомеопатії, у аптеках мережі можна скористатися давнім способом профілактики захворювань із використанням медичних п’явок.

Аптеки КП «Фармація» — це база для проходження практики та інтернатури для студентів багатьох ВНЗ України, які готують кадри для фармацевтичної галузі.

Підприємством впроваджено «Соціальний проект», основна мета якого — привернути увагу до потреб учасників бойових дій, учасників війни, інвалідів війни, членів сімей загиблих, інвалідів внаслідок трудового каліцтва, інвалідів з вадами зору, дітей-інвалідів віком до 18 років. Ці категорії населення отримують в аптеках КП «Фармація» знижку в розмірі 10%. Аптеки мережі протягом багатьох років задіяні у виконанні міських, державних, регіональних медико-соціальних програм: «Здоров’я киян», «Профілактика і лікування артеріальної гіпертензії в Україні», «Протидія епідемії ВІЛ/СНІД в Україні». В аптеках підприємства безкоштовно надаються долікарська допомога, довідкова інформація про наявність лікарських засобів у мережі комунальних аптек, консультації з питань фармацевтичної опіки та відповідального самолікування мешканців столиці.

Відкриваючи урочисте зібрання, присутніх привітав Олександр Попов. Він наголосив, що комунальні аптеки Києва завжди беруть участь у реалізації соціальних ініціатив влади. Зокрема, в 2012 р. розпочалося втілення масштабного проекту «Соціальна картка киянина». Власники такої картки отримають можливість придбавати в аптечній мережі КП «Фармація» деякі безрецептурні препарати вітчизняного виробництва із значною знижкою.

Голова КМДА щиро подякував співробітникам КП «Фармація» за те, що їм вдалося продовжити давні традиції, зберегти одну з найпотужніших аптечних мереж України.

Колектив КП «Фармація» привітала Алла Шлапак, яка також висловила подяку підприємству за те, що воно завжди було надійним партнером закладів охорони здоров’я столиці та здійснювало безперебійне постачання препаратів до лікувально-профілактичних закладів, незважаючи на складні економічні умови, а також за підтримку і впровадження соціальних ініціатив, запропонованих міською владою.

Вона побажала присутнім злагоди, затишку в родинах, здоров’я та щастя, що дозволить і надалі виконувати благородну місію, — допомагати людям.

Естафету привітань та нагороджень підхопила Алла Арешкович, яка подякувала фахівцям КП «Фармація» за збереження традицій екстемпорального виготовлення лікарських засобів, завдяки чому столичні лікарі мають можливість призначати пацієнтам препарати за індивідуальними рецептами.

Від імені Держлікслужби України співробітників київського КП «Фармація» зі святом привітав Олексій Соловйов, зазначивши, що завдяки злагодженій роботі та високому професіоналізму колектив цієї аптечної мережі досягнув значного успіху і сьогодні по праву є одним із лідерів у сфері забезпечення жителів столиці якісними й безпечними ліками.

Голова Держлікслужби України наголосив на тому, що КП «Фармація» є надійним і відповідальним партнером у реалізації дуже важливої соціальної ініціативи Президента України — Пілотного проекту по впровадженню державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

«Опираючись на досвід, можу сказати, що такі високі показники в роботі, як правило, досягаються лише в тому випадку, коли увесь колектив мислить і працює як єдина команда, усвідомлюючи значимість своєї справи і розуміючи всю міру відповідальності перед пацієнтами», — додав О. Соловйов.

Також Голова Держлікслужби України побажав усім співробітникам київського КП «Фармація» міцного здоров’я, удачі й добробуту.

На всіх почесних гостей свята чекав сюрприз — Олег Клімов кожному з них урочисто вручив пам’ятну медаль «За підтримку КП «Фармація».

Після привітань почесних гостей відбулося нагородження кращих представників КП «Фармація».

Почесні грамоти КМДА отримали:

  • Оксана Черватюк, укладальник-пакувальник аптечної бази;
  • Лідія Щасливець, фасувальник виробів медичного призначення аптеки № 7;
  • Тетяна Сергієнко, фармацевт аптеки № 30;
  • Валентина Голуб, фармацевт аптеки № 56;
  • Зоя Косач, касир аптеки № 65;
  • Наталія Михайлова, провізор аптеки № 77;
  • Ніна Рижа, касир аптеки № 81;
  • Ірина Лапа, завідувач аптеки № 102.

Крім того, пам’ятною медаллю «На відзначення 1530-річчя Києва» за вагомий особистий внесок у розвиток охорони здоров’я, забезпечення населення якісними препаратами нагороджено:

  • Івана Чернія, слюсаря з ремонту автомобілів транспортного відділу адміністративно-господарського департаменту;
  • Надію Ткаченко, фасувальника виробів медичного призначення аптеки № 27;
  • Любов Тимковську, завідуючу аптечним пунктом № 2 аптеки № 31;
  • Людмилу Пшеничну, заступника завідуючого аптеки № 70;
  • Лідію Медведєву, завідуючу аптечним пунктом № 4 аптеки № 99;
  • Людмилу Проценко, провізора аптеки № 130.

Подяками голови Постійної комісії Київради з питань гуманітарної політики нагороджено:

  • Михайла Помойницького, заступника завідуючого аптечною базою;
  • Олексія Житника, водія автотранспортних засобів транспортного відділу адміністративно-господарського департаменту;
  • Олексія Семеніка, водія автотранспортних засобів транспортного відділу адміністративно-господарського департаменту;
  • Ларису Оліфіренко, провізора аптеки № 1;
  • Людмилу Зінченко, провізора аптеки № 2;
  • Валентину Стаховську, завідуючу відділом аптеки № 7;
  • Маіну Андреєву, провізора аптеки № 17;
  • Тетяну Осадчу, фармацевта аптеки № 17;
  • Ніну Барашкову, провізора аптеки № 73;
  • Аллу Мацкевич, санітарку-мийницю аптеки № 73.

Почесні грамоти Головного управління охорони здоров’я КМДА вручено наступним фахівцям:

  • Валентині Молчан, провізору аптеки № 9;
  • Оксані Кругловій, фармацевту аптеки № 52;
  • Вірі Добровольській, фармацевту аптеки № 86;
  • Валентині Іскоростенській, фармацевту аптеки № 91;
  • Галині Конюх, провізору аптеки № 95;
  • Ользі Таряник, провізору-аналітику аптеки № 105;
  • Галині Васильченко, санітарці-мийниці аптеки № 115;
  • Марії Іванченко, санітарці-мийниці аптеки № 119.

Почесними грамотами найкращих спеціалістів відзначила й Київська міська профспілка працівників охорони здоров’я. Їх отримали: Інна Мойса, фармацевт аптечної бази, Наталія Позніхіренко укладальник-пакувальник аптечної бази, Світлана Мацюця, завідуюча аптекою № 48.

Присутніх також привітала Світлана Тищенко, директор Громадської організації «Крок за кроком», та відзначила подяками аптеки, що беруть участь у соціальному проекті з профілактики ВІЛ-інфекції серед споживачів ін’єкційних наркотиків, а саме: № 101, № 119, № 124, № 55, № 64, № 75, № 130, № 50 та № 65.

З вітальним словом до присутніх звернувся Олег Клімов, зазначивши, що час, який пройшов з минулорічного свята, був нелегким для КП «Фармація», особливо в умовах гострої конкурентної боротьби на аптечному ринку. Проте підприємство й надалі продовжуватиме реалізацію численних соціальних проектів, розуміючи їх важливість для пересічних громадян. Лише в 2011 р. було надано знижки пільговим категоріям населення в розмірі 17 млн грн. О. Клімов щиро подякував колективу КП «Фармація» за самовіддану працю, вірність обраній професії та повідомив, що незабаром спільно з банком «Хрещатик» буде розпочато реалізацію нового проекту щодо надання кредиту від 500 до 5000 грн. на рік для придбання лікарських засобів у аптеках КП «Фармація».

Цього року вперше в історії підприємства започатковано традицію відзначати й заохочувати найбільш активних, наполегливих і самовідданих працівників. У рамках конкурсу «Символ професійності» створено 13 спеціальних номінацій, за якими обрано найдостойніших:

  • «За багаторічну відданість професії» — Олена Тірошко, провізор гомеопатичної аптеки № 12;
  • «Краща аптека» — аптека № 79 (завідуюча аптекою — Лариса Сєркіна);
  • «Кращий аптечний пункт» — аптечний пункт № 1 аптеки № 82;
  • «Кращий завідуючий аптекою» — Олександр Дума, завідуючий аптекою № 7, провізор-організатор вищої категорії;
  • «Кращий провізор» — Раїса Болгова, провізор аптеки № 99;
  • «Кращий провізор-аналітик» — Світлана Мороз, провізор-аналітик вищої категорії аптеки № 115;
  • «Кращий фармацевт» — Ольга Садовська, фармацевт аптеки № 116;
  • «Кращий фахівець з виробництва лікарських засобів» — Іродіада Лукасевич, фармацевт аптеки № 8;
  • «Кращий наставник КП «Фармація» — Маіна Андреєва, провізор аптеки № 17;
  • «Кращий фахівець суміжних спеціальностей» — Людмила Некрячевська, укладальник-пакувальник аптечної бази;
  • «За вагомий внесок в поєднання молоді, спорту та фармації» — Світлана Концур, завідуюча аптекою № 56;
  • «Талант КП «Фармації» — Тетяна Корнілова-Кулій, завідуюча аптечним пунктом № 1 аптеки № 9;
  • «Майбутнє Фармації» — Майя Карташова, провізор-інтерн гомеопатичної аптеки № 41.

Церемонія вручення нагород «Символ професійності» невипадково завершилася номінацією «Майбутнє Фармації». Одразу після нагородження на сцену під бурхливі оплески піднялися ті, для кого цей день став важливим та відповідальним, — молоді спеціалісти, які сьогодні вступають в професію, а відтак — нестимуть горде ім’я фармацевта крізь усе життя. О. Клімов зачитав урочисту посвяту, щиро привітавши молодь з початком професійного шляху в КП «Фармація» та побажав, щоб здобуті знання та відповідальність допомагали всім, хто потребуватиме їхньої самовідданості.

Київських фармацевтів також привітали Наталія Ветютнєва, професор, декан медико-профілактичного і фармацевтичного факультету Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, та Ірина Ніженковська, професор, декан фармацевтичного факультету, завідуюча кафедрою біоорганічної, біологічної та фармацевтичної хімії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, Олексій Манзя, директор Департаменту корпоративного бізнесу банку «Хрещатик», Світлана Івашкевич, голова профспілкової організації КП «Фармація».

Споконвіку пісня і танець, музика і слово були виразниками національної ідеї, оберегами історичної пам’яті, тому після завершення офіційної частини свято продовжилося феєричним концертом, у якому взяли участь народні артисти України Олег Дзюба, Віктор Шпортько, Анатолій Демчук; заслужені артисти України Тетяна Мудра та Оксана Нестеренко, а також співачка Тетяна Кисляк.

Редакція «Щотижневика АПТЕКА» приєднується до всіх привітань з нагоди Дня фармацевтичного працівника. Прийміть від нашого колективу щиру вдячність за самовіддану працю та вірність справі збереження здоров’я народу, адже ваша робота, як і робота лікаря, дуже важлива для кожної людини.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті