Українці купуватимуть лікарські засоби за цінами 2008 року?

20 Жовтня 2009 2:30 Поділитися

Як повідомлялося раніше, після прийняття 06.10.2009 р. за основу проекту закону «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення» парламентарі готувалися до його другого читання.

12 жовтня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, на якому були розглянуті пропозиції та поправки до законопроекту і була запропонована його остаточна редакція (див. «Щотижневик АПТЕКА» № 41 (712) від 19.10.2009 р. та на сайті).
Крім того, зазначений проект було опрацьовано у Головному юридичному управлінні, де 19 жовтня були надані зауваження. Було звернено увагу на те, що більшість положень законопроекту концептуально не відповідає прийнятому в першому читанні проекту, щодо них не було проведено наукової експертизи, що є обов’язковою умовою для підготовки законопроекту до першого читання (частина друга ст. 103 Регламенту Верховної Ради України). Узагальнюючий висновок Головного юридичного управління: законопроект потребує суттєвого доопрацювання та внесення на повторне друге читання.

Проте 20 жовтня Верховна Рада України розглянула проект у другому читанні та прийняла його в цілому. За відповідне рішення проголосували 242 народні депутати із 429 зареєстрованих у залі (з поіменним голосуванням депутатів про зазначений законопроект за основу та в цілому можна ознайомитися на сайті).

Під час розгляду не було прийнято декілька поправок депутатів, зокрема пропозицію нардепа Карпука щодо реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення за цінами, що склалися станом на 1 липня 2009 р. (а не станом на 1 липня 2008 р., як було прийнято).

Доповідачем по законопроекту був перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я В’ячеслав Пєрєдєрій. Він зазначив, що до проекту загалом було подано 31 поправку від шести народних депутатів: Матвєєва, Круця, Карпука, Кармазіна, Зозулі та Пєрєдєрія. Поправки Матвєєва, Круця та Пєрєдєрія були враховані частково або повністю. Враховані пропозиції щодо визначення порядку формування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, доручення КМУ розробити порядок реєстрації цін і створити орган, який здійснюватиме цю реєстрацію, та про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» в частині визначення органу контролю державної цінової політики у сфері лікарських засобів та виробів медичного призначення.

На пленарному засіданні депутати розглянули поправки суб’єктів законодавчої ініціативи, враховуючи пропозиції комітету (врахувати або відхилити). За результатом цього обговорення поправок частина з них була врахована.

Згідно з процедурою прийняття законів остаточну редакцію, прийняту Верховною Радою, підписує Президент України або застосовує право вето.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті