Заходи щодо стабілізації епідемічної ситуації в Україні: огляд подій

02 Листопада 2009 6:54 Поділитися

31.10.2009 р. у своєму зверненні у зв’язку з епідемічною ситуацією в Україні Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко зазначила, що Уряд вживає всі необхідні заходи заради її стабілізації. Для недопущення поширення грипу A (H1N1) КМУ прийняв такі радикальні рішення: припинити роботу навчальних закладів усіх рівнів на 3 тижні; заборонити проведення будь-яких масових заходів; ввести жорсткий масочний режим; посилити проти­епідемічні режими в аеропортах, метрополітені, інших транспортних засобах, на вокзалах, ринках, підприємствах, в тому числі таких, що займаються торгівлею, громадським харчуванням, і на будь-якому виробництві; проводити щоденний моніторинг епідпроцесів на всій території країни; провести щеплення проти сезонного грипу.

01.11.2009 р. прес-служба Президента України повідомила, що він звернувся до лідерів таких країн, як Білорусь, Молдова, Польща, Румунія, Словаччина, США, Угорщина, а також до Президента Європейської комісії та Генерального секретаря НАТО з проханням надати Україні допомогу у подоланні епідемії грипу. У листах міститься також перелік першочергово необхідних лікарських засобів та обладнання.

02.11.2009 р. Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко під час брифінгу в аеропорту «Бориспіль» поінформувала про те, що цього ж дня доставлена велика партія препарату Tamiflu®/Таміфлю (озельтамівір) виробництва швейцарської компанії «Roche», а саме 300 тис. доз. Закуплені лікарські засоби придатні для застосування до 2013 р. Для порівняння зазначається, що на сьогодні в державі зафіксовано 191 тис. випадків захворювання на грип, із них лише 14 випадків — на грип A (H1N1). Це означає, що Україна має подвійний запас препаратів. Тому можна з повною відповідальністю стверджувати, що країна забезпечена необхідними ліками.

Препарат Таміфлю було завезено по оптовій ціні 67 грн. за 1 дозу. Це дозволило заощадити 140 млн грн. з Державного бюджету, — зазначає Петро Порошенко, міністр закордонних справ України. Отримані лікарські засоби будуть терміново направлені не до аптек, а відразу до місцевих закладів охорони здоров’я, де усі хворі, які звернуться за допомогою, будуть забезпечені цими препаратами безкоштовно. Доставка безпосередньо до лікарень — спосіб боротьби зі спекуляцією приватних аптек, які продають необхідні препарати за неприпустимо завищеними цінами. Прем’єр-міністр наголосила на тому, що вона буде вимагати порушення кримінальних справ за мародерство проти аптек, які користаються з проблемної ситуації в країні.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) висунув вимогу до оптових та роздрібних фармацевтичних компаній — забезпечити незмінність цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, які використовуються для профілактики і лікування грипу. АМКУ звернувся до міністра внутрішніх справ, голови Державної податкової адміністрації, начальника Державної інспекції з контролю за цінами при Міністерстві економіки та керівників місцевих органів влади з пропозицією підтримати дії територіальних підрозділів АМКУ під час проведення перевірок учасників фармацевтичного ринку. О. Мельниченко, в. о. голови АМКУ, зобов’язав керівників і власників підприємств, які здійснюють торгівлю лікарськими засобами та виробами медичного призначення, знизити ціни до рівня 23.10.2009 р. (зробити це потрібно до 05.11.2009 р.).

В цілях стабілізації ситуації Міністерством охорони здоров’я України створено телефонну «гарячу лінію» щодо інформування населення з питань грипу A (H1N1): 0 (44) 200-07-80. Також діє постійна урядова лінія: 0-800-507-309. Уряд закликає громадян за цими телефонами повідом­ляти про випадки спекуляції лікарськими засобами, неналежне медичне обслуговування в закладах охорони здоров’я. Наголошується, що усі звернення щодо чинної епідемічної ситуації будуть розглянуті першочергово. Крім того, почала працювати «гаряча лінія» АМКУ. Телефонні дзвінки від громадян приймаються щодня з 9:00 до 18:00 за тел.: 0 (44) 251-62-81.

За матеріалами www.kmu.gov.ua;
www.president.gov.ua; unian.net;
www.amc.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті