Чи будуть відібрані ліцензії

6 листопада відбулося засідання робочої групи Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів (далі — Держлікінспекція), під час якого були розглянуті матеріали, отримані в ході проведення перевірок суб’єктів підприємницької діяльності щодо дотримання ними Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Вирішувалося питання стосовно подальшої дії ліцензії деяких операторів ринку, серед яких: КП «Фармація» (Київ), ТОВ «Галафарм» (Київ), ТОВ «ВВС-ЛТД» (Київ), КП «Фармація» (Дніпропетровськ), ТОВ «БаДМ» (Дніпропетровськ), ТОВ «Святогор» (Фастів) та ін.

Враховуючи серйозність намірів уряду щодо позбавлення аптечних закладів та дистриб’юторських компаній ліцензії у разі відсутності в їх асортименті медичних профілактичних та лікарських засобів, затверджених наказом МОЗ від 30.10.2009 р. № 785, засідання робочої групи викликало зацікавленість з боку суб’єктів фармацевтичного ринку та ЗМІ.

Відповідаючи на запитання журналістів стосовно численних перевірок аптечних закладів, Костянтин Косяченко, заступник головного інспектора України з конт­ролю якості лікарських засобів, пояснив, що перевірки відбуваються за дорученням уряду України з метою недопущення необґрунтованого завищення цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, що входять у перелік, затверджений вищезазначеним наказом МОЗ. Він підкреслив, що сьогодні неприпустимо заробляти на біді людей.

Також К. Косяченко пояснив, що робоча група не приймає рішення щодо анулювання ліцензії. Вона лише аналізує виявлені порушення та звітує про них центральному органу виконавчої влади — Держлікінспекції, — який має відповідні повноваження для вирішення питань щодо подальшої дії ліцензії. За його словами, результати засідання будуть оприлюднені у найближчі декілька днів.

Ольга Лемець, директор київської філії ТОВ «БаДМ», повідомила, що сьогодні відбуваються позапланові перевірки суб’єктів підприємницької діяльності на відповідність дотримання ними Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Це означає, що перевірки стосуються не лише наявності в аптеці чи на складі лікарських засобів згідно з переліком, передбаченим наказом МОЗ № 785, та граничних оптово-відпускних та роздрібних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення за переліком згідно з додатком до постанови КМУ від 30.10.2009 р. № 1154.

Володимир Мовчан, директор ТОВ «Галафарм», зазначив, що оптові склади та аптечні заклади неспроможні задовольнити панічний попит на лікарські засоби та вироби медичного призначення, які використовуються для профілактики та лікування ГРВІ та грипу.

За його словами, до того, як набула чинності постанова КМУ № 1154, ліки, що входять до переліку лікарських засобів і виробів медичного призначення, на які встановлені граничні оптово-відпускні та роздрібні ціни, придбавалися дистриб’юторами у виробників за цінами вищими, ніж передбачено зазначеною постановою. Він нагадав, що дистриб’ютори працюють з виробниками за передоплатою.

Отже, після набуття чинності постановою КМУ № 1154 оптові компанії були вимушені постачати в аптечні заклади ліки за цінами нижчими, ніж вони були придбані. В. Мовчан зазначив, що звинувачення аптечних та дистриб’юторських компаній у мародерстві, які лунають з вуст політиків, необґрунтовані.

Представники підприємств, діяльність яких потрапила до поля зору робочої групи Держлікінспекції 6 листопада, не отримали рішень щодо подальшої дії їх ліцензії. Посадовці пообіцяли надати відповідь у найближчі кілька днів.

Залишається додати, що у разі прийняття рішення про анулювання ліцензії суб’єктам господарювання протягом 3 днів слід звернутися до органу ліцензування із заявою про отримання копії рішення про анулювання ліцензії, після чого подати апеляційну заяву до Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті