Лист МОЗ від 10.11.2009 р. № 18.2989/13–07

23 Листопада 2009 11:05 Поділитися

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
від 10.11.2009 р. № 18.2989/13–07

ЩОДО ПОРЯДКУ ВІДПУСКУ РЕЦЕПТУРНИХ ТА БЕЗРЕЦЕПТУРНИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ

Міністру охорони здоров’я Автономної Республіки Крим,начальникам Головних управлінь охорони здоров’я Дніпропетровської, Львівської, Харківської, Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської обласних державних адміністрацій, управління охорони здоров’я та медицини катастроф Одеської та управлінь охорони здоров’я обласних державних адміністрацій, Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Київської та управління охорони здоров’я Севастопольської міських державних адміністрацій, головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя

У зв’язку із прийняттям наказу МОЗ України від 30.10.2009 р. № 785 «Про затвердження обов’язкового мінімального асортименту лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптек та аптечних пунктів на період епідемії грипу A/Н1N1/» Міністерство охорони здоров’я України звертає увагу щодо неухильного виконання вимог діючого законодавства під час відпуску рецептурних та безрецептурних лікарських засобів через аптечну мережу.

Відповідно до Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек, затвердженого наказом МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.06.2005 р. за № 782/11062 (із змінами), безрецептурні лікарські засоби відпускаються з аптек, аптечних пунктів, аптечних кіосків. Рецептурні лікарські засоби відпускаються за рецептами медичних працівників з аптек та аптечних пунктів. Відпуск рецептурних лікарських засобів з аптечних кіосків забороняється.

Рецепти на лікарські засоби, крім наркотичних (психотропних) лікарських засобів, і вироби медичного призначення виписуються на рецептурних бланках ф-1.

Рецепти на лікарські засоби, які підлягають предметно-кількісному обліку в закладах охорони здоров’я, препарати інсуліну, вартість яких підлягає державному відшкодуванню, та ті, за якими ліки відпущені безоплатно чи на пільгових умовах, залишаються і зберігаються в аптеці.

На рецептах, крім тих які залишаються і зберігаються в аптеці, при відпуску за ними лікарських засобів, проставляється штамп «Відпущено» і повертаються хворому.

Відпуск лікарських засобів за рецептами із штампом «Відпущено» заборонено.

У разі відпуску меншої, ніж виписано в рецепті, кількості лікарського засобу ставиться штамп «Відпущено» і робиться відмітка про кількість відпущеного лікарського засобу. За такими рецептами ліки відпускаються до досягнення кількості, призначеної лікарем.

Безрецептурні лікарські засоби зазначені у Переліку лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженого наказом МОЗ України від 03.11.2008 р. № 633, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28.11.2008 р. за № 1140/15831.

Умови відпуску лікарських засобів (за рецептом/без рецепта) зазначаються в інструкції для медичного застосування, яка затверджуєть­ся відповідним наказом МОЗ України при державній реєстрації лікарського засобу.

Лікарські засоби, зазначені у Переліку лікарських засобів і виробів медичного призначення, на які встановлюються граничні оптово-відпускні та роздрібні ціни, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 30.10.2009 р. № 1154, «Аміксин», «Амізон», «Арбідол», «Аскорбінова кислота», «Ремантадин», «Мазь оксолінова», «Хлоргексидину біглюконат» відносяться до безрецептурних лікарських засобів. Лікарські засоби «Озельтамівір», «Азитроміцин», «Ампіцилін» відносяться до рецептурних лікарських засобів.

Лікарські засоби, які включено до Обов’язкового мінімального асортименту лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптек і аптечних пунктів на період епідемії грипу А/Н1N1/, затвердженого Наказом МОЗ України від 30.10.2009 р. № 785 «Амізон», «Арбідол», «Аскорбінова кислота» (монопрепарат та його комбінації) таблетки, «Ацетилсаліцилова кислота» (монопрепарат та його комбінації), «Кислота мефенамінова» (монопрепарат та його комбінації), «Ксилометазолін» (монопрепарат та його комбінації), «Левамізол», «Лоратадин», «Мазь оксолінова», «Метамізол натрію» таблетки, «Нафазолін», «Октенидин у комбінації з фенокси­етанолом», «Парацетамол» (монопрепарат та його комбінації), «Полівітаміни», «Поліоксідоній» таблетки, супозиторії; «Римантадин», «Тиролон», «Хлоргексидин» відносяться до безрецептурних лікарських засобів. Лікарські засоби «Озельтамівір», «Азитроміцин», «Ампіцилін», «Аскорбінова кислота» (монопрепарат та його комбінації) ампули, «Дексаметазон», «Доксициклін», «Інтерферон  -2 », «Комплекс глікопептидів, нуклеотидів, амінокислот* (ербісол)», «Метамізол натрію» ампули, супозиторії; «Поліоксидоній» флакон, «Спирт етиловий 70%», «Фузафунгін», «Фенспірид», «Хлорпірамін» відносяться до рецептурних лікарських засобів.

Заступник міністра З.М. Митник
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Владимир 23.11.2009 11:31
Коллеги! Ну и какой же это "Наказ"? Письмо (Лист), не более! Да ещё и ошибки в номере письма. Анализируя номера других писем МЗ Украины в Лиге, наверняка номер должен быть таким: 18.2989/13-07
Юрий 23.11.2009 12:17
Две строчки рядом: "Безрецептурні лікарські засоби зазначені у Переліку лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженого наказом МОЗ України від 03.11.2008 р. № 633, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28.11.2008 р. за № 1140/15831. Умови відпуску лікарських засобів (за рецептом/без рецепта) зазначаються в інструкції для медичного застосування, яка затверджується відповідним наказом МОЗ України при державній реєстрації лікарського засобу." Однако, препараты регистрируются сроком на пять лет, а приказы, аналогичные 633-му, почти ежегодно. И появляются препараты, внесённые в список безрецептурного отпуска, но в инструкции имеющие строчку "по рецепту"? и наоборот, что, в свою очередь, вносит путаницу в порядок отпуска и даёт некоторым органам повод "ловить нерадивых аптекарей". Может, одна строчка в таком случае лишняя, про 633 приказ? Нужно вместо 633-х приказов регулярно публиковать справочники, данные в которые вносятся из приказов о регистрации лекарственных средств. Тогда действительно в инструкции по применению будет указан нужный порядок отпуска, на который будут ориентироваться и провизоры, и врачи.
Светлана 25.11.2009 3:37
Отпуск лекарственных средство по рецептам - это прекрасно и правильно, в Европе. У нас это - утопия. Чтобы несчастному хроническому больному получить рецепт нужно сходить в поликлинику и выстоять несколько часов в очередях, да и то не факт что получишь РЕЦЕПТ - в лучшем случае бумажку от врача с назначением - у врачей просто банально НЕТ БЛАНКОВ для рецептов!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті