МОЗ обіцяє, що процедуру забезпечення тяжкохворих знеболювальними ліками буде спрощено

06 Лютого 2013 5:09 Поділитися

Як повідомляється на офіційному сайті МОЗ, аналіз діючої системи призначення тяжкохворим пацієнтам знеболювальних препаратів засвідчив, що вона потребує спрощення.

На сьогодні забезпечення знеболювальними препаратами, які містять наркотичні речовини, здійснюється відповідно до наказу МОЗ України від 21.01.2010 р. № 11 «Про затвердження Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України». Цей документ містить вимоги щодо створення декількох комісій, відповідальних, зокрема, за призначення таких ліків, знищення їх невикористаної решти, звітність. Вказані норми не є дієвим механізмом контролю та запобігання потраплянню цих препаратів у незаконний обіг, однак впливають на швидкість прийняття рішення стосовно надання допомоги пацієнту.

З метою спрощення процедури отримання хворими знеболювальних лікарських засобів МОЗ України погоджено проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я», який також погоджено всіма зацікавленими відомствами. Нині цей документ знаходиться на розгляді в КМУ. Як зазначено в пояснювальній записці до цього проекту, частиною 3 ст. 21 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» визначено, що порядок обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я має бути врегульовано нормативним актом КМУ. Усупереч цьому на сьогодні такий порядок регулюється наказом МОЗ України від 21.01.2010 р. № 11, положення якого містять архаїчні норми, що обмежують право медичного персоналу надавати, а хворих — отримувати кваліфіковану медичну допомогу з використанням препаратів, які містять підконтрольні засоби та речовини.

МОЗ також повідомляє, що найближчим часом до Державного реєстру лікарських засобів буде включено таблетовану форму морфіну.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті