АМКУ наполягає на нормативному врегулюванні взаємовідносин між лікарями та представниками фармації

18 Грудня 2009 3:23 Поділитися

АМКУ наполягає на нормативному врегулюванні взаємовідносин між лікарями та представниками фармаціїАнтимонопольний комітет України (АМКУ) вважає за доцільне розробити та запровадити спеціальний нормативно-правовий акт, який би унеможливив лобіювання лікарями інтересів фармацевтичних компаній щодо призначення пацієнтам препаратів. З такою пропозицією АМКУ офіційно звернувся до КМУ.

Зокрема, з метою вирішення порушеного питання АМКУ просить уряд доручити МОЗ України створити робочу групу за участю фахівців Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, представників інших відомств, фармацевтичних компаній та їх об’єднань.

АМКУ наголошує на необхідності запровадження нормативних правил, які урегулюють основні питання взаємодії лікарів та фармацевтичних компаній, які просувають лікарські засоби та вироби медичного  призначення.

У ході розслідувань на фармацевтичному ринку АМКУ з’ясував, що медичні представники виробників, дистриб’юторів та реалізаторів лікарських засобів налагоджують співпрацю з лікарями задля промоції своєї продукції. За певну винагороду лікар прописує препарат конкретного підприємства, який може бути дорожчим, але не ефективнішим, ніж дешевші аналоги.

«Очевидно, що така зацікавленість стимулює лікаря до призначення кількох лікарських засобів замість одного комбінованого під час видачі рецепта, хоча це може суперечити інтересам пацієнта, — зауважив із цього приводу Олександр Мельниченко, в.о. голови АМКУ. — Я з повагою ставлюся до лікарів та інших медичних працівників, тому хочу вірити , що такі випадки — поодинокі, і подібна практика має бути припинена. Хоч це питання не відноситься прямо до повноважень АМКУ, ми не могли стояти осторонь проблеми, яка турбує громадян, і тому розраховуємо на підтримку наших пропозицій з боку КМУ».

За матеріалами www.amc.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*