Клінічні випробування – відзнака прогресу у рятуванні життя

20 Травня 2013 5:47 Поділитися

Сьогодні, 20 травня 2013 р., у світі святкують Міжнародний день клінічних досліджень. Це свято бере свій початок ще з 1747 р., коли Джеймс Лінд зробив своє відоме відкриття щодо ефективного лікування хворих цингою.

З того часу сфера клінічних досліджень, зважаючи на потреби пацієнтів, стало розвивається і є однією з пріоритетних галузей державного розвитку у багатьох країнах. Адже саме у ході клінічних досліджень створюються нові ліки для ефективної боротьби із недугами, а пацієнти отримують шанс на продовження життя.

Важко переоцінити той практичний внесок, що отримує Україна та її населення в ході клінічних випробувань. Тисячі українських пацієнтів отримують доступ до інноваційних препаратів. До того ж пацієнти отримують безкоштовне лікування в межах залучення до клінічних випробувань. З огляду на рівень доходів населення в країні і, здебільшого, відсутність необхідних коштів для отримання дороговартісного лікування, часто саме участь у клінічних випробуваннях стає для пацієнтів єдиним шансом на порятунок.

В рамках Комітету з охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації працює Підкомітет з клінічних випробувань, який об’єднує 25 компаній, що займаються безпосереднім проведенням клінічних випробувань в Україні та гармонізацією нормативної бази у відповідній сфері, співпрацюючи з державними органами. Позитивні результати спільної роботи фахівців Міністерства охорони здоров’я, Державного експертного центру та Європейської Бізнес Асоціації в сфері клінічних випробувань є значущими для розвитку даної галузі і країни в цілому. Вже втілені законодавчі зміни, направлені на вдосконалення галузі, і на сьогодні отримана державою від них користь визнаються не лише фахівцями нашої країни, а й міжнародними спеціалістами.

За словами Сергія Михайлова, Голови Підкомітету клінічних випробувань ЄБА «Незалежно від того, що Україна, на відміну від інших країн східної Європи, використовує наразі лише біля 30%  потенціалу щодо залучення інвестицій в галузь клінічних випробувань, в Україні на даний час існують всі об’єктивні можливості для подальшого розвитку цієї сфери, на користь пацієнтів та задля розвитку системи охорони здоров’я, в цілому. І результати розвитку ми спостерігаємо вже зараз: поступово зростає кількість міжнародних багатоцентрових клінічних досліджень, які проводяться в Україні; станом на 2012 рік це вже 213 випробувань, що у порівнянні із 142 випробуваннями за весь 2009 рік є навіть своєрідним рекордом для України. Відповідно, значно більша кількість пацієнтів має можливість отримувати безкоштовне лікування інноваційними ліками.».

Отже, в цей день хотілося б зазначити, що розвиток сфери клінічних випробувань в Україні є перспективним напрямком фармацевтичної галузі, який допоможе багатьом пацієнтам України отримати надію та підтримку в лікуванні складних недугів, адже лікування в межах залучення до клінічних випробувань пацієнти отримують безкоштовно.

Європейська Бізнес Асоціація сподівається, що спільні зусилля задля впровадження подальших законодавчих змін і приведенні законодавства України у відповідність із найкращими міжнародними стандартами і практиками в сфері клінічних досліджень принесуть позитивні результати для  економіки країни і покращення життя людей.

Пам’ятаймо, що кожен наступний крок назустріч збільшенню обсягів клінічних випробувань в Україні може врятувати ще одне життя.

За матеріалами, наданими ЄБА

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті