Пілотний проект: комісії для проведення перевірок стану його перебігу надали свої рекомендації

Як інформує МОЗ України, у зв’язку з недостатнім освоєнням регіонами коштів, виділених на реалізацію Пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (далі — Пілотний проект), міністр охорони здоров’я доручила сформувати комісії для проведення перевірок стану його перебігу в тих областях України, де попередні результати є невтішними (Донецька, Львівська, Одеська та Київська). Метою роботи комісій було виявлення причин незадовільної реалізації Пілотного проекту, розробка рекомендацій щодо виправлення ситуації та проведення роз’яснювальної роботи. На фінансування Пілотного проекту протягом 2013 р. з державного бюджету виділено 191,6 млн грн. Регіони вже отримали кошти по субвенціям у розмірі 118,7 млн грн. Із них на часткове відшкодування вартості ліків від гіпертонічної хвороби використано лише 38,4 млн грн.

Основними причинами такого освоєння виділених коштів, за висновками комісій, названо неналежний загальний стан підготовки до реалізації Пілотного проекту структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, а також незадовільну роботу територіальних підрозділів Державної служби України з лікарських засобів (далі — Держлікслужба України).

Зокрема, у закладах охорони здоров’я виявлено недостатній рівень організаційної підготовки до використання виділених субвенцій, неналежне проведення лікарями роз’яснювальної роботи серед пацієнтів щодо реалізації Пілотного проекту, недостатнє залучення до нього нових пацієнтів з гіпертонічною хворобою.

До основних типових недоліків, виявлених в аптеках, належать:

  • недостатня кількість аптечних закладів, задіяних у реалізації Пілотного проекту;
  • ненадання співробітниками аптек роз’яснень відвідувачам щодо економії коштів при придбанні за рецептом лікаря препаратів, включених до Пілотного проекту;
  • порушення відпуску рецептурних лікарських засобів.

За результатами проведеної роботи комісії надали наступні рекомендації, зокрема керівникам структурних підрозділів з охорони здоров’я на місцях:

  • підготувати план-графік заходів з виправлення незадовільного стану використання коштів, отриманих по субвенціях;
  • залучити до реалізації Пілотного проекту лікарів закладів охорони здоров’я вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги;
  • при виписці хворого рекомендувати та виписувати рецепти на лікарські засоби, включені до Пілотного проекту;
  • провести семінари для лікарів з питань удосконалення реалізації Пілотного проекту;
  • забезпечити наявність у профільних відділеннях стаціонарів інформаційних матеріалів щодо реалізації Пілотного проекту з переліком аптек, які беруть у ньому участь, та довідкових телефонів;
  • активізувати роз’яснювальну роботу серед населення через місцеві засоби масової інформації;
  • створити в громадських місцях пункти для вимірювання артеріального тиску та інформування населення щодо реалізації Пілотного проекту і його переваг.

Держлікслужбі України рекомендовано:

  • посилити контроль за реалізацією Пілотного проекту в регіонах України, зокрема щодо рецептурного відпуску лікарських засобів, задіяних у ньому;
  • збільшити кількість аптечних закладів, залучених до реалізації Пілотного проекту, особливо в місцях їх розташування біля лікувально-профілактичних закладів;
  • активізувати інформаційну роботу щодо впровадження Пілотного проекту з боку співробітників територіальних органів Держлікслужби України.

Також у роботу мають активно включитися ВНЗ IV рівня акредитації та заклади післядипломної освіти. Ректорам рекомендовано залучити до організації просвітницьких та інформаційних заходів щодо реалізації Пілотного проекту викладачів та студентів, закріпити викладачів-консультантів за закладами охорони здоров’я міст та районів з метою проведення виїзної консультативної роботи з населенням, забезпечити консультативно-фіксовані дні прийому викладачів-консультантів у центрах первинної медико-санітарної допомоги з питань реалізації Пілотного проекту.

Перевірки та роз’яснювальні заходи фахівців МОЗ України триватимуть і надалі. Також профільне міністерство проводитиме централізовані оперативні наради з керівниками відповідних структурних підрозділів щодо усунення перешкод для успішної реалізації Пілотного проекту.

Нагадаємо, що 16 вересня в приміщенні Обласної клінічної лікарні № 2 м. Києва відбулася нарада з питань удосконалення реалізації Пілотного проекту в Київській обл.

За матеріалами www.moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті