Перша спеціалізована медична виставка

23 травня у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» за підтримки Міністерства охорони здоров’я розпочала роботу Перша спеціалізована медична виставка «Здорова нація: Здоров’я жінки та дитини». На ній були представлені зразки медичної техніки, лабораторного обладнання та лікарських засобів, що застосовують у педіатрії, акушерстві та гінекології. Організатором виставки виступила компанія «Євроіндекс».

Перед початком роботи виставки відбулася прес-конференція, присвячена її офіційному відкриттю. Президент компанії «Євроіндекс» Валерій Пекар представив учасників конференції: начальника відділу охорони здоров’я матерів та дітей МОЗ України Надію Жилку, першого проректора, доктора медичних наук, професора, заслуженого лікаря України, завідувача кафедри акушерства, гінекології та перинатології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика Юрія Вдовиченка, директора клініки «Ісіда — IVF» Валерія Кидоня, директора компанії «Євроіндекс» Володимира Шмуклера.

Валерій Пекар у своєму виступі нагадав статистику, згідно з якою сьогодні в Україні кількість населення становить вже не 52 млн, а значно менше. За останніми даними, наданими прес-службою МОЗ України, загальна смертність на 1 тис. населення збільшилася з 16 до 16,6 проміле, народжуваність залишилася на рівні попередніх років — 9 проміле. А отже, смертність не просто вища за народжуваність, вона зростає, в той час як рівень народжуваності не зазнає змін. Це означає, що приріст населення в Україні від’ємний і темпи зменшення кількості населення зростають. Смертність дітей віком до 14 років, які перебували на обліку в амбулаторно-поліклінічних закладах МОЗ, у 2004 р. становила 0,60 проміле, зараз — 0,63. Материнська смертність на 100 тис. матерів, що народили живих дітей, була 13,8, стала — 17,6; смертність дітей віком до 1 року була 9,5 проміле, стала — 10,1.

Урочисте відкриття виставки

Урочисте відкриття виставки

На сьогодні питання збереження репродуктивного здоров’я жінки, забезпечення життя і здоров’я новонароджених в Україні є, безсумнівно, пріоритетною медичною і соціальною проблемою. Тому компанія «Євроіндекс» вирішила зробити свій особистий професійний внесок у їх вирішення, організувавши першу спеціалізовану медичну виставку, на якій продемонстровано повний спектр обладнання, технологій та лікарських засобів, які застосовують у педіатрії, акушерстві та гінекології, спрямовану на лікарів, науковців, керівників клінік. Мета виставки — популяризувати новітні технології, які існують у світі, зробити їх доступнішими нашим лікарям і пацієнтам, матерям і дітям.

Надія Жилка зазначила, що здоров’я матері і дитини — пріоритетний напрямок діяльності будь-якої країни, тим більше України. Звісно, стан медичної допомоги не вирішує багатьох демографічних проблем. Головне — це політика держави, спрямована на заохочування народжуваності: це указ президента, заходи, затверджені постановами Кабінету Міністрів України, що поєднують медичний, соціальний, економічний компоненти. Останні цільові програми містять усі складові для поліпшення репродуктивного здоров’я, оскільки його роль є надзвичайно важливою у поліпшенні демографічної ситуації в країні. Дуже багато видів патології у жінок мають негативний вплив на здоров’я народжених ними дітей, наприклад, захворювання репродуктивної системи, серцево-судинна патологія, інфекції, цукровий діабет тощо. Служба охорони материнства і дитинства останніми роками багато зробила для забезпечення підвищення народжуваності: затверджено наказ МОЗ України від 29.03.2006 р. № 179 «Про затвердження Інструкції з визначення критеріїв перинатального періоду, живонародженості та мертвонародженості, Порядку реєстрації живонароджених і мертвонароджених». Саме цей наказ регламентує введення реєстрації дітей, які народилися після 22 тиж, як дітей, що повинні жити. Для цього треба мати добре оснащені родопомічні, неонатологічні і педіатричні заклади. МОЗ України вважає проведення таких виставок дуже важливим і надало організаторам методичну підтримку.

Юрій Вдовиченко зазначив, що на сьогодні реформування системи охорони здоров’я матерів і дітей неможливе без реформування системи підготовки лікарів на післядипломному етапі, а також забезпечення їх безперервного професійного розвитку. Національна медична академія післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика (далі — Академія) підготувала Концепцію реформування післядипломної освіти і безперервного професійного розвитку лікарів, де узагальнено досвід основних європейських країн і взято найкраще з досвіду системи охорони здоров’я нашої країни. Тому участь Академії в цій виставці — один із методів безперервного професійного розвитку лікарів. На наукових конференціях, які проходили в рамках цієї виставки, представлено декілька доповідей, підготовлених фахівцями Академії. Академія і надалі буде співпрацювати з організаторами виставки в цьому напрямку.

Після прес-конференції відбулася церемонія офіційного відкриття Першої спеціалізованої медичної виставки «Здорова нація: Здоров’я жінки та дитини». Її провели Валерій Пекар, Юрій Вдовиченко, а також перший заступник начальника головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Київської міської адміністрації Володимир Загородній, які привітали учасників та відвідувачів виставки і відзначили, що в умовах реформування галузі охорони здоров’я виставка набуває особливої актуальності.

В експозиції взяли участь 47 компаній, які продемонстрували відвідувачам повний спектр обладнання, технологій та лікарських засобів, які застосовують у педіатрії, акушерстві та гінекології. Також було представлено тематичний розділ «Діагностичне та лікувальне обладнання загального призначення». Серед учасників виставки — дистриб’ютори та виробники медичної техніки, провідні українські виробники лікарських засобів, представництва зарубіжних фармацевтичних компаній, виробники дитячого харчування.

Серед найбільш цікавих експонатів можна відзначити апарати вентиляції легень (апарати штучного дихання) з найвищим рівнем функціональних можливостей, цифрові кольорові ультразвукові сканери. Вітчизняні виробники представили ультразвукові діагностичні системи, а також мамографи, дефібрилятори, транспортні реанімаційні системи та ін. На виставці також було представлене медичне обладнання (ліжка для родопомочі з електроприводом, комфортні гінекологічні крісла, сучасні каталки для транспортування пацієнтів), устаткування для операційних, хірургічний інструментарій, шовні матеріали для акушерства та гінекології, засоби для інфузійної терапії, медичний та хірургічний одяг, дезинфікуючі розчини.

У рамках проведення виставки відбувався Всеукраїнський науковий форум, який включав проведення трьох наукових конференцій. Тема першої конференції «Гінекологія. Репродуктивне здоров’я. Маммологія». Друга конференція на тему «Акушерство» проводилася за підтримки Асоціації неонатологів України. Спонсором третьої конференції «Педіатрія і неонатологія» виступила компанія «Натурпродукт-Вега».

Лікарям випала чудова нагода підвищити свій професійний рівень, обмінятися досвідом, почути думки та рекомендації провідних спеціалістів галузі.

Як і відвідувачі, так і учасники виставки висловили сподівання, що проведення виставки «Здорова нація: Здоров’я жінки та дитини» стане традицією. Вона корисна для фахівців, які піклуються про збереження найціннішого багатства кожної родини та держави в цілому — материнства і дитинства. o

Вікторія Марченко, фото Ігоря Кривінського

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті