На підконтрольних Україні територіях Луганщини та Донеччини склалась критична ситуація з ліжковим фондом

05 Грудня 2014 10:45 Поділитися

На підконтрольних Україні територіях Луганщини та Донеччини склалась критична ситуація з ліжковим фондомЯк повідомляє МОЗ України, 4 грудня відбулася зустріч Василя Лазоришинця, першого заступник міністра охорони здоров’я України, з головними лікарями медичних закладів східних областей, представниками Верховної Ради України, волонтерами, ректором Донецького національного медичного університету задля вирішення проблеми переформатування роботи медичних закладів у Донецькій та Луганській обл.

В. Лазоришинець зазначив, що через військові дії та руйнування великої частини медичної інфраструктури виникла проблема доступності пересічних громадян як до звичайної медичної допомоги, так і високо­спеціалізованої. Профільним міністерством нещодавно було підписано тристоронній меморандум між МОЗ України, ВООЗ та Товариством Червоного Хреста щодо формування мобільних бригад лікарів, які відвідуватимуть містечка та села, що залишилися без медичних кадрів. Разом з тим це є частковим вирішенням проблеми. Учасники робочої наради обговорили можливі зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької та Луганської обл. та заходи для поліпшення ситуації у сфері надання медичної допомоги. Зокрема, зараз гостро стоїть питання про створення міжрегіонального багатопрофільного лікувально-діагностичного центру для надання високоспеціалізованої медичної допомоги населенню прифронтових районів, адже потужні високотехнологічні центри із сучасним медичним обладнанням залишилися на окупованій території Донецька та Луганська.

МОЗ потрібно відпрацювати модель, яка б влаштувала і лікарів, і пацієнтів на всіх рівнях надання медичної допомоги. На звільнених територіях у пустих приміщеннях закладів охорони здоров’я вже зараз є можливість починати створювати відділення з надання високоспеціалізованої допомоги. До наступного тижня будуть виписані чіткі та детальні пропозиції щодо реальних потреб в обладнанні, яке може бути закуплене в рамках реалізації проекту Світового банку. У разі якісного обґрунтування та позитивного рішення керівництва цієї установи Донецька обл. отримає 20 млн дол. США на 5 років для потреб медичної галузі, а Луганська обл. — 22 млн дол.

Перший заступник міністра також нагадав, що відкритим залишається питання перерозподілу бюджету на 2014 р., який був закладений на згадані області. Додаткове перенаправлення цих коштів на потреби територій, підконтрольних Україні, місцева влада має взяти під свій контроль.

Як було повідомлено під час наради, станом на сьогодні з близько 300 закладів на території Донецької обл. на підконтрольній Україні території залишилося лише 145 лікарень та 101 заклад з 300 у Луганській обл. Ситуація з ліжковим фондом ще гірша. Так, у Донецькій обл. з понад 33 тис. ліжок залишилося трохи більше 12 тис., у Луганській — з понад 20 тис. ліжок функціонує 3675.

Також обговорено скарги пацієнтів щодо відсутності ліків у медичних закладах областей, що межують з територією проведення АТО, незважаючи на великі поставки гуманітарної допомоги від МОЗ та волонтерів. В. Лазоришинець підтвердив, що саме цей регіон зараз забезпечується першочергово. Він доручив провести моніторинг відправлених та доставлених безпосередньо в лікарні препаратів та відзначив, що в разі виявлення зловживань до розслідування будуть залучатися правоохоронні органи.

За матеріалами http://www.moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті