МЕТРОЗОЛ виробництва компанії «Брахма Драг Пвт Лтд.» (Індія) у комплексному лікуванні хворих з хірургічною інфекцією

Актуальність проблеми протимікробної терапії в хірургічній практиці у перед- і післяопераційний період не викликає сумніву. Розширити арсенал операцій, що їх виконує широке коло хірургів у нашій країні та за кордоном дозволив пошук та синтез нових протимікробних засобів. Серед них широкого поширення здобув розчин метронідазолу для ін’єкцій, який часто застосовують у сполученні з антибактеріальними препаратами у разі ускладнень, спричинених грамнегативними мікроорганізмами, особливо анаеробними. Значну роль розчин метронідазолу відіграє в протимікробній терапії у пацієнтів з гнійно-септичними ускладненнями різного ступеня важкості, що виникають після оперативних втручань на товстій кишці.

За даними літератури, найчастіше збудниками хірургічної інфекції у разі інфекцій жовчовивідних шляхів є Сlоstridium perfringens, Esherihia соlі, Klebsiella spp., Staphilococcus aureus, у разі перитоніту та гнійно-запальних ускладнень черевної порожнини — Esherihia соlі, Klebsiella spp., Pseudomonas aeruginosa, Bakteroides fragilis.

Препарат використовували як профілактичний засіб у випадках, коли не виключена можливість виникнення гнійно-септичних ускладнень (операції на товстій кишці, гнійні рани та опіки).

Як лікувальний препарат МЕТРОЗОЛ застосовували у складі поліхіміотерапії разом з іншими протимікробними засобами залежно від локалізації патологічного процесу та збудників, що спричинили ускладнення. За наявності інфекцій жовчовивідних шляхів МЕТРОЗОЛ комбінували з антибіотиками групи аміноглікозидів та пеніцилінами (крім калієвої солі бензилпеніциліну), у разі інтраперитонеальних ускладнень препарат застосовували в комбінації з гентаміцином та цефалоспоринами ІІІ покоління. Симптоматична інфузійно-трансфузійна терапія, а також фізіотерапевтичні процедури були обов’язковим доповненням до післяопераційного лікування.

Метронідазол належить до групи нітроімідазолів. Виявляє протипротозойну та антибактеріальну дію. Високоефективний проти патогенних анаеробних мікроорганізмів, зокрема бактероїдів та фузобактерій, причому діє бактерицидно. Бактерії втрачають активність за концентрації препарату 3,1 мкг/мл і гинуть — за концентрації 6,3 мкг/мл.

Після внутрішньовенного введення хворим з анаеробними інфекціями концентрація препарату в сироватці крові становить 35,2 мкг/мл через 1 год, 33,9 мкг/мл через 4 год і 25,7 мкг/мл через 8 год. Період напіврозпаду препарату після однократного введення становить 6–7 год. Метронідазол зв’язується з протеїнами плазми крові, легко проникає в тканини. Препарат досягає бактерицидної концентрації в більшості тканин та рідин тіла, включаючи порожнини абсцесів, жовч, слину та грудне молоко.

Протягом 24 год із сечею виводиться 35–65% усіх нітропохідних препарату, концентрація його в жовчі значно вища, ніж в сироватці крові.

Показаннями до застосування препарату в хірургічній практиці є:

— внутрішньочеревні інфекції: апендицит, холецистит, перитоніт, післяопераційні абсцеси та інфікування швів;

— гнійно-запальні захворювання шкіри та підшкірної основи.

У разі застосування препарату з профілактичною метою вводили внутрішньовенно за 2 год до початку операції 500 мг метронідазолу; з лікувальною — застосовували в дозі 500 мг кожні 8 год (2–3 рази на добу залежно від важкості стану хворого), потім призначали перорально по 200–400 мг 3 рази на добу.

Під нашим спостереженням перебували 30 хворих з різною хірургічною патологією, яким проводили лікування та профілактику препаратом МЕТРОЗОЛ виробництва фірми «Брахма Драг Пвт Лтд.».

Серед обстежених було 18 осіб жіночої статі і 22 особи чоловічої статі, вік яких коливався від 18 до 65 років і становив в середньому 41±4,53 року.

За нозологічними формами хворих розподілили таким чином:

гнійно-септичні захворювання органів черевної порожнини (18):

деструктивний апендицит — 11;

деструктивний холецистит — 4;

перфорація пухлин товстої кишки — 2;

перфоративний дивертикуліт товстої кишки — 1;

гнійно-септичні захворювання шкіри та підшкірної основи (7):

гнильний парапроктит — 2;

інфікований опік спини — 1;

гнильна флегмона — 4;

з метою профілактики (перед операцією на товстій кишці) — 5.

Бактеріальний спектр у пацієнтів досліджуваної групи в більшості випадків виявив асоціації таких мікроорганізмів (аероби та анаероби), зокрема B. Fragilis (62,7%), B. melaninogenicus (18,4%), пептококи та пептострептококи (18,9%); у разі інфекцій шкіри вищезазначені мікроорганізми асоціювалися з різними видами стафілококів.

Клінічні спостереження виявили, що включення до комплексної терапії препарату МЕТРОЗОЛ підвищило ефективність лікування цієї категорії хворих. Так, з 14 до 3,3% знизилася кількість нагноєнь післяопераційних ран, незважаючи на те, що посів, взятий у звичайних умовах, не виявляв росту мікроорганізмів, тобто мали місце ознаки неклостридіальної анаеробної флори. У групі, де МЕТРОЗОЛ використовували як профілактичний засіб, гнійно-септичних ускладнень взагалі не спостерігалося. Загальна динаміка деяких показників наведена в таблиці.

Тбц

Днака дх поазнв гоеот а перебігу ооб на тлі застосування МЕТРОЗОЛУ

Поазник

До луваня, 5

сля лікування, 25

Ранкова температура тіла, °С

67±0029

36575±0017

Вчірня температура тіла, °С

9,323±004

661±001

ОЕ /год

275

9,24±0616

йкоцитоз·10

1569±0,615

6,749±0512

Слід зазначити, що внаслідок застосування МЕТРОЗОЛУ можуть виникнути деякі побічні ефекти, серед них: атаксія, головний біль, неприємний присмак у роті, нудота, блювання, подразнення шлунка, діарея, потемніння сечі. У досліджуваній групі хворих ми спостерігали потемніння сечі у 14, нудоту і блювання — у 4 випадках. У всіх хворих ці симптоми зникли самостійно без відміни препарату.

Результати дослідження свідчать, що МЕТРОЗОЛ є сучасним високоефективним засобом боротьби з анаеробними інфекціями. Хворі добре переносять МЕТРОЗОЛ, як правило, його застосування не призводить до розвитку побічних ефектів, в тому числі змін показників гомеостазу. Таким чином, МЕТРОЗОЛ виробництва компанії «Брахма Драг Пвт Лтд.» можна рекомендувати для широкого клінічного використання.

П.Д. Фомін, В.М. Сидоренко,
О.Б. Біляков-Бєльський
Національний медичний університет
ім. О.О. Богомольця


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті