На запитання читачів відповідають співробітники адвокатської фірми «Паритет»
Про відпуск рецептурних ЛЗ

ЮРИДИЧЕСКАЯ КОНСУЛЬТАЦИЯ

— Чи можна оформити пенсію за вислугу років провізору, який протягом останніх 6 місяців до стажу 25 років працював у приватній аптеці?

— Перш за все, потрібно зазначити, що пенсія за вислугу років, згідно зі статтею 2 закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 р., є різновидом трудової пенсії.

Стаття 3 наведеного Закону зазначає, що право на трудову пенсію мають особи, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, кооперативах (у тому числі за угодами цивільно-правового характеру), незалежно від форм власності та господарювання, за умови сплати підприємствами та організаціями страхових внесків до Пенсійного фонду України. Стаття 56 закону «Про пенсійне забезпечення» передбачає види трудової діяльності, що зараховуються до стажу роботи, який дає право на трудову пенсію. Згідно з цією статтею до стажу зараховується робота, виконувана на підставі трудового договору на підприємствах, в установах, організаціях і кооперативах незалежно від використовуваних форм власності та господарювання.

Згідно зі статтею 51 закону «Про пенсійне забезпечення», пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, якщо вони зайняті на роботах, виконання яких спричинює втрату професійної придатності або працездатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Тобто можливість звертатись за призначенням пенсії за вислугу років буде пов’язана зі спеціальним стажем роботи в закладі охорони здоров’я — в аптеці незалежно від форми власності.

Ольга Дерепа,
адвокатська фірма «Паритет»

— В аптечному пункті при поліклініці працює провізор. Чи може він відпускати рецептурні препарати?

— Відповідно до пункту 7 Правил роздрібної реалізації лікарських засобів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1997 р. № 447, роздрібна реалізація лікарських засобів здійснюється через аптеки та їх структурні підрозділи.

Аптеки можуть створювати у встановленому порядку відокремлені структурні підрозділи у вигляді аптечних пунктів і аптечних кіосків. Аптечні пункти можуть створюватись при закладах охорони здоров’я. Аптечні кіоски — на заводах, фабриках, вокзалах, в аеропортах, торгових центрах тощо.

Правилами відпуску лікарських засобів та виробів медичного призначення з аптек, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30 червня 1994 р. № 117 (зокрема, п. 16 цих Правил), встановлено, що відпуск ліків безоплатно чи на пільгових умовах за рецептами лікарів або завідуючих фельдшерсько-акушерськими пунктами може здійснюватися як з аптек, так і з їх філій та аптечних пунктів.

У додатках № 5, 6 до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 17 березня 1993 р. № 49 «Про затвердження типових статутів (положень) фармацевтичних закладів» наводяться типові положення про аптечні пункти та аптечний кіоск.

Відповідно до пункту 1 Типових положень про аптечні пункти останні за змістом своєї роботи розподіляються на дві категорії: з правом виготовлення ліків (I категорія) і без права виготовлення ліків (II категорія).

Аптечні пункти I категорії організовуються аптеками при поліклініках і амбулаторіях, розташованих у міських і сільських населених пунктах. У містах аптечні пункти I категорії організовуються при поліклініках, розташованих на відстані понад 0,5 км від найближчої аптеки. В інших населених пунктах вони організовуються за відсутності аптек.

Аптечні пункти II категорії організовуються у фельдшерсько-акушерських пунктах.

Пункт 2 Типового положення про аптечні пункти передбачає, що основне завдання аптечних пунктів — забезпечення населення медикаментами, які відпускаються за рецептами лікаря, продаж готових лікарських засобів, дозволених до відпуску без рецепта, виробів медичного призначення.

Аптечні пункти I категорії в містах здійснюють відпуск усіх готових лікарських засобів, за винятком наркотичних, за рецептами і без рецептів, продаж виробів медичного призначення, а також приймають від населення рецепти на виготовлення ліків в аптеці і відпускають їх після виготовлення. В інших населених пунктах вони також виготовляють ліки за рецептами, здійснюють контроль їх якості і відпускають хворим.

Слід зазначити, що на відміну від аптечних пунктів основним завданням аптечного кіоску є продаж населенню готових лікарських засобів, дозволених до відпуску без рецепта лікаря, а також виробів медичного призначення (п. 2 Типового положення про аптечний кіоск). І навіть якщо в аптечному кіоску працює провізор, незважаючи на те, що до завідуючих та співробітників аптечних кіосків не висуваються вимоги про вищу фармацевтичну освіту, це не є підставою для розширення кола функцій такого аптечного кіоску.

Ольга Дерепа,
адвокатська фірма «Паритет»


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті