«Такеда Україна» заявляє про тиск з боку правоохоронних органів

10 Червня 2015 5:26 Поділитися

Лист «Такеда Україна» щодо тиску з боку правоохоронних органівУ розпорядження редакції «Щотижневика АПТЕКА» надійшов лист від Наталі Заго, директора TOB «Такеда Україна» до Петра Порошенка Президента України щодо свавільного тиску з боку правоохоронних органів.

Наразі Служба безпеки України спільно з Міністерством внутрішніх справ проводять слідчі дії в офісі фармацевтичної компанії «Такеда Україна», а також на виробництві, яке знаходиться в м. Суми. Слідчі дії проводяться в рамках розслідування справи порушеної на підставі підозри у змові посадових осіб ТОВ «Такеда Україна» та ДП «Державний експертний центр МОЗ України» з метою реєстрації «біоактивної добавки Актовегін під виглядом лікарського засобу».

Дану ситуацію прокоментував  колишній гендиректор компанії Євген Заїка, на якого посилається видання «Економічна правда». За його словами, в офіс компанії увірвалося близько десяти представників МВС та СБУ. Вони провели обшук та вилучили сервера.

«Актовегін застосовується для лікування інсульту та його наслідків. Це внутрішньовенні ін’єкції та ін.», – пояснює екс-директор «Такеда Україна».

«Цей препарат не дає спокою вже багато років всім контролюючим органам, так як ми нічого нікому не платимо. А препарат добре продається. Нас звинувачують у тому, що компанія «Такеда» увійшла в змову з МОЗ та зареєструвала цей препарат як ліки, а він нібито є дієтичною добавкою. Хоча внутрішньовенних дієтичних добавок не буває» – підкреслює він.

«Як відомо, Петро Порошенко їде 28 червня в Японію. Можливо, це зроблено спеціально, щоб йому насолити перед його візитом», – зазначив Є.Заїка.

Президенту України пану Порошенко П.О.

Копії:

Прем’єр міністру України пану Яценюку А.П.

Голові Служби безпеки України пану Наливайченко В.О.

Генеральному прокурору України Шокіну В.М.

Бізнес-омбудсмену пану Альгирдасу Шемета

Надзвичайному та Повноважному Послу Японії в Україні

пану Сумі Шігекі

Послу Посольства Австрійської Республіки в Києві

Пані Терміне Поппеллер

Вих. № 447-07 від 09 червня 2015 р.

Шановний Петре Олексійовичу! 

Висловлюємо свою повагу та звертаємось до Вас з проханням захистити права та законні інтереси компанії TakedaPharmaceuticalsInternational (Японія), яка здійснює свою діяльність в 70 країнах світу та представлена в Україні компанією TOB «Такеда Україна».

Компанія Takeda заснована понад 230 років тому. Основним видом діяльності компанії в усьому світі є розробка, виробництво та продаж інноваційних лікарських засобів. В Україні компанія працює з 1993 року та надає робочі місяця 330 працівникам на самому підприємстві, а також забезпечує робочі місяця на заводі в м. Суми, що здійснює контрактне виробництво лікарського засобу компанії Takeda.

На жаль, останнім часом компанія спостерігає посилення свавільного тиску дій з боку правоохоронних органів, які, через створення штучних перепон, обмежують діяльність компанії та намагаються збагатитися за рахунок коштів, які вимагають для «вирішення питань».

Як нам стало відомо, органами внутрішніх справ, з ініціативи Управління СБУ по Києву та Київській області та старшого прокурора прокуратури м. Києва Нагаєнко С.О., відкрите кримінальне провадження № 12015100230000016 від 06.05.2015 р. Підстава для порушення справи визначена як змова посадових осіб TOB «Такеда Україна» та ДП «Державний експортний центр МОЗ України» з метою реєстрації «біоактивної добавки Актовегін під виглядом лікарського засобу». За допомогою цієї вигаданої підстави, слідчими органами було відкрите кримінальне провадження та одержана ухвала суду, якою ДП «Державний експортний центр МОЗ України» зобов’язаний видати повну копію реєстраційних матеріалів на препарат Актовегін слідчому і працівникам Служби безпеки України по Києву та Київській області.

Препарат Актовегін вже понад 35 років зареєстрований як лікарський засіб в Україні, в Австрії (країні його походження), а також в усіх країнах в яких здійснюється обіг цього препарату. Ця інформація доступна у відкритих джерелах і у правоохоронних органів не було жодних підстав для будь-якої підозри, а дії щодо вилучення матеріалів реєстраційної справи можуть свідчити про намагання заволодіти комерційною таємницею.

Хочу підкреслити, що, компанія TOB «Такеда Україна», дотримується у своїй діяльності міжнародних стандартів якості, виконує високу місію із забезпечення пацієнтів інноваційними ліками, а також є сумлінним платником податків . Так, у 2014 році, компанія заплатила у держаний бюджет України понад 100 млн грн. податків та соціальних внесків. Навіть тимчасове порушення роботи підприємства може негативно вплинути на репутацію компанії, її бізнес-показники, та скоротити суму виплачуваних державі податків.

В зв’язку з викладеним, просимо Вашого термінового втручання для зупинення свавілля та можливих корупційних дій з боку правоохоронців.

З повагою,
Директор TOB «Такеда Україна»
H.A. Заго
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Останні новини та статті