Угоду про позику для реалізації проекту “контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні” ратифіковано

15 квітня 2003 року у Вашингтоні (США) між Україною і Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) було підписано Угоду про позику для реалізації Проекту «Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні». Актуальність запровадження цього Проекту зумовлена тим, що епідемічна ситуація з туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, яка на сьогодні виникла в Україні, потребує вжиття комплексу заходів, спрямованих на зниження захворюваності та покращання доступу хворих на туберкульоз та СНІД до лікування. Так, за даними Українського центру профілактики та боротьби зі СНІДом, в Україні офіційно зареєстровано понад 60 тис. ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД, серед яких близько 5,5 тис. — діти. На обліку в протитуберкульозних закладах перебувають понад 670 тис. осіб, у тому числі 145 тис. — з активною формою туберкульозу.

Для ратифікації Угоди МОЗ України розробило проект Закону України «Про ратифікацію Угоди про позику (Проект «Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні») між Україною та Міжнародним банком реконструкції», який було схвалено на засіданні Комітету у закордонних справах Верховної Ради (ВР) України 15 жовтня 2003 року. 18 листопада 2003 року на пленарному засіданні ВР України відбувся розгляд проекту цього Закону, і Угоду було ратифіковано переважною більшістю голосів — «за» проголосували 264 депутати.

Мета Проекту «Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні» — знизити захворюваність і смертність унаслідок туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу шляхом запровадження ефективної Національної стратегії боротьби з туберкульозом, адаптованої до світових стандартів, і Програми профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, які значною мірою зосереджуються на запобіганні поширенню цих хвороб серед груп високого ризику. Діяльність щодо реалізації Проекту спрямована на здійснення контролю за туберкульозом та ВІЛ-інфекцією/СНІДом шляхом забезпечення лабораторної діагностики, запровадження навчально-освітніх програм та проведення кампаній з інформування громадськості, вжиття заходів з профілактики та лікування. Основна частина коштів має бути спрямована на покращання лабораторної діагностики туберкульозу та попереджувальні заходи щодо запобігання поширенню ВІЛ-інфекції. Особливу увагу приділено контролю за туберкульозом та ВІЛ-інфекцією/СНІДом у місцях позбавлення волі. Проектом передбачається здійснити комплекс протиепідемічних заходів щодо цих небезпечних інфекційних захворювань відповідно до рекомендацій ВООЗ, розширити обсяг профілактичних програм, підвищити ефективність лікування, підтримки хворих на туберкульоз, з ВІЛ-інфекцією та СНІДом і догляду за ними. Досягнення зазначених цілей можливе за рахунок забезпечення установ охорони здоров’я сучасним лабораторним обладнанням та підвищення кваліфікації медичних кадрів, покращання доступу населення до профілактичних програм та лікування туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу, формування в нього безпечної поведінки шляхом розширення доступу до достовірної інформації.

Планується реалізувати проект протягом 4 років. Його загальна вартість становить 81,69 млн дол. США, в тому числі позика МБРР — 60 млн дол. США, яка надається терміном на 20 років, включаючи 5-річний пільговий період. Вклад України в сумі 21,69 млн дол. США, що складатиме приблизно 26% загальної вартості Проекту, забезпечуватиметься з Державного бюджету і спрямовуватиметься переважно на покриття витрат, пов’язаних зі сплатою податків, для закупівлі протитуберкульозних препаратів першого ряду тощо.

Коментуючи ратифікацію Угоди, міністр охорони здоров’я України Андрій Підаєв підкреслив: «Реалізація цього Проекту розглядається нами як складова національних програм і повністю відповідає визначеним Урядом України пріоритетам. Відпрацювання завдань спільного Проекту дасть можливість не лише покращити епідемічну ситуацію із захворюваністю на туберкульоз, ВІЛ та СНІД, а й отримати досвід подолання епідемій при мінімальних фінансових витратах за рахунок консолідації зусиль урядових, неурядових та міжнародних організацій. У майбутньому ця модель реагування на епідемії може бути поширена на інші соціально небезпечні хвороби як в Україні, так і за її межами. Хочу зазначити, що МОЗ і надалі буде працювати в напрямку залучення додаткових позабюджетних джерел фінансування в систему охорони здоров’я».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
з використанням матеріалів, наданих прес-службою МОЗ України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*