Відбулося перше засідання Національної ради з питань охорони здоров’я населення

14 липня 2006 р. за результатами першого засідання Національної ради з питань охорони здоров’я населення (далі — Національна рада) відбувся брифінг міністра охорони здоров’я України, який очолив новостворену організацію. В заході також взяли участь народні депутати України, представники наукових та освітянських кіл. Оскільки права та повноваження Націо­нальної ради дозволяють її членам впливати на формування політики діяльності вітчизняної медичної та фармацевтичної галузей та, зокрема, на реалізацію окремих проектів і напрямків їх роботи, то цілком зрозумілим є підвищений інтерес до цієї події засобів масової інформації, в тому числі редакції «Щотижневика АПТЕКА».

Відкрив брифінг міністр охорони здоров’я України, голова Національної ради Юрій Поляченко. Перед тим як повідомити про результати першого координаційного засідання Національної ради, він та інші члени цієї організації нагадали присутнім про її завдання та основні напрямки роботи.

Як зазначив міністр, Національна рада є консультативно-дорадчим органом при Президентові України. Основне її завдання — активна участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я нашої держави. Основними напрямками діяльності Національної ради є аналітична, рекомендаційна й організаційно-координаційна робота.

Першою складовою, за словами Ю. Поляченка, є системний, послідовний або вибірковий аналіз діяльності національної системи охорони здоров’я, в тому числі щодо змісту діючих галузевих нормативно-правових актів або їх проектів у площині відповідності цих документів вимогам українського законодавства та міжнародним нормам. Згідно з результатами цієї роботи розроблятимуться висновки та рекомендації з наступним їх поданням до компетентних державних органів різних рівнів.

Під час брифінгу: Раїса Богатирьова, Юрій Поляченко, Сергій Комісаренко
Під час брифінгу: Раїса Богатирьова, Юрій Поляченко, Сергій Комісаренко

Рекомендаційний напрямок роботи Національної ради полягатиме у розробці та поданні на розгляд Президентові України пропозицій щодо ефективної реалізації заходів, спрямованих на боротьбу з соціально небезпечними захворюваннями, оптимізації розвитку вітчизняної фармацевтичної галузі, залучення до цих процесів відповідних спеціалістів. Окрему увагу приділятимуть розробці методик залучення додаткових джерел фінансування системи охорони здоров’я — коштів спонсорських чи благодійних організацій, місцевих бюджетів, страхових фондів тощо.

Щодо організаційно-координаційного напрямку, то тут на Національну раду покладено обов’язки зі сприяння узгодженню спільних дій різних державних органів, громадських організацій, окремих підприємств та установ, які вирішують питання охорони здоров’я, а також виробленню ними спільної конструктивної політики, спрямованої на оптимізацію роботи медичної та фармацевтичної галузей України.

Про важелі впливу Національної ради на ситуацію в українській системі охороні здоров’я та механізми виконання нею своїх завдань присутнім розповіла Раїса Богатирьова, член Національної ради, народний депутат України. Так, представники Національної ради мають право на отримання необхідної інформації від міністерств, відомств, центральних та місцевих органів виконавчої чи законодавчої влади, профільних підприємств, установ та організацій різних форм власності. На засідання Національної ради для розробки чи реалізації її рішень можна запрошувати фахівців із різних установ чи галузей народного господарства України. Іншим потужним інструментом діяльності Національної ради, як повідомила Р. Богатирьова, є створення тимчасових експертних груп, членами яких можуть бути спеціалісти міністерств та інших органів виконавчої влади, керівники підприємств, установ чи організацій, чий досвід та знання можуть бути корисними у вирішенні тих чи інших проблем вітчизняної системи охорони здоров’я. Також, на думку доповідача, той факт, що більшість членів Національної ради є посадовцями різних рівнів, дозволяє сподіватися на швидке та точне втілення у життя рішень цієї організації. Іншими словами, доволі часто члени Національної ради зможуть безпосередньо курирувати процес реалізації її рішень на місцях. А той факт, що Національну раду очолює міністр охорони здоров’я України, беззаперечно свідчить про увагу та сприяння діяльності цього органу з боку центральних органів виконавчої влади. Загалом, на думку Р. Богатирьової, Національна рада, об’єднуючи політичних та громадських діячів, працівників системи охорони здоров’я, науковців та освітян, може стати важливим фактором у конструктивному вирішенні низки проблем, пов’язаних не лише з вітчизняною медичною та фармацевтичною галузями, але й з питаннями поліпшення загального добробуту людей — одного з основних факторів впливу на здоров’я як суспільства загалом, так і кожного громадянина зокрема.

Національна рада також ставитиме собі за мету стимулювання розвитку та покращання матеріально-технічного забезпечення вітчизняної науки. Про це присутніх проінформував Сергій Комісаренко, перший заступник голови Національної ради, академік НАН України. Він, зокрема, зазначив, що одним із напрямків роботи організації має стати участь у розробці та поданні до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України законопроектів, реалізація яких може забезпечити поліпшення фінансування науково-освітніх закладів та сприяти ефективнішому використанню їх ресурсів і напрацювань у боротьбі та профілактиці актуальних для нашої держави хвороб, найперше — серцево-судинних та онкологічних. Розпочати активну роботу в цьому напрямку, як зазначив С. Комісаренко, планується на наступному засіданні Національної ради, а перші проекти відповідних документів мають бути подані на розгляд вищого законодавчого та виконавчого органів України вже восени цього року.

Як повідомив Ю. Поляченко з приводу результатів першого засідання Національної ради, в межах цієї організації створено 7 спеціалізованих експертних груп й обрано їх керівників. Експертні групи спеціалізуватимуться на вивченні таких питань: нормативно-правове забезпечення системи охорони здоров’я, політика у сфері здоров’я, формування здорового способу життя, участь громадськості в розвитку системи охорони здоров’я, фінансування галузі охорони здоров’я, освіти та кадрових ресурсів галузі охорони здоров’я, організація медичного обслуговування населення. На першому засіданні також було сформовано секретаріат Національної ради.

Щодо подальших планів роботи Ю. Поляченко повідомив, що темами наступних засідань мають стати розробка, обговорення та схвалення деталізованого плану дій із реформування вітчизняної системи охорони здоров’я. Окрему увагу буде приділено підготовці проектів змін до ст. 49, 95 Конституції України. За словами міністра, про результати та хід роботи Національної ради ЗМІ інформуватимуть систематично. n

Олександр Сіроштан, фото Ігоря Кривінського

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті