ІІІ з’їзд об’єднання організацій роботодавців

25 листопада 2004 р. у приміщенні НВЦ «Борщагівський ХФЗ» відбувся ІІІ з’їзд Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — Об’єднання). Головне питання, яке розглядалось на форумі, стосувалося підсумків роботи галузі за 2003–2004 рр. та завдань, які стоять перед організацією у 2005 р. У роботі з’їзду взяли участь члени Об’єднання — керівники підприємств — виробників лікарських засобів, дистриб’юторських компаній, аптечних мереж, профспілок, регуляторних органів.

Відкриваючи засідання, заступник міністра охорони здоров’я — голова Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення Михайло Пасічник розповів про діяльність Державної служби, зазначивши, що сьогодні вирішуються проблеми стимулювання розвитку фармацевтичної галузі. У Державній службі готуються до подання в Міністерство фінансів і Міністерство економіки відповідні пропозиції щодо прискорення розвитку фармацевтичного виробництва в нашій країні в умовах введення належних практик. Одним з останніх кроків, направлених на підтримку вітчизняного виробника, стало прийняття постанови Кабінету Міністрів України № 1568 від 17 листопада 2004 р., якою звільнено від обкладання ввізним митом фармацевтичної продукції та сполук, що використовуються для її виготовлення, які не виробляються в Україні («Щотижневик АПТЕКА» № 45 (466) від 22 листопада 2004 р.).

Президент Об’єднання Валерій Печаєв зазначив, що в нинішньому році Організація роботодавців брала участь у формуванні та реалізації соціально-економічної політики держави, співробітництва з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, професійними спілками, їх об’єднаннями та іншими організаціями найманих працівників В. Печаєв визначив офіційну реєстрацію Об’єднання в Міністерстві юстиції як важливу подію. Представники Об’єднання спільно з Комітетами Верховної Ради України, Кабінетом Міністрів України, центральними органами виконавчої влади працювали над пропозиціями щодо внесення змін до законодавства України з питань пільгової ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виробництва лікарських засобів; відшкодувань додаткових витрат, пов’язаних із збільшенням ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виробництва лікарських засобів; звільнення від ПДВ операцій з продажу лікарських засобів і виробів медичного призначення, а також від ввізного мита на лікарські засоби, які не виробляються вітчизняною промисловістю; впровадження належної виробничої, дистриб’юторської, лабораторної, клінічної практик у галузі; упорядкування правил торгівлі лікарськими засобами в аптечних закладах, інших нормативно-правових документів. Доповідач зазначив, що звільнення від ввізного мита субстанцій, що не виробляються вітчизняною промисловістю, дозволить зекономити, наприклад, заводу «Фармак» — 250 тис. грн., «Технологу» — від 120 до 150 тис. грн. Вивільнені кошти стануть важливим фактором у стримуванні росту цін, їх можна буде використати для розвитку виробництва.

В. Печаєв навів деякі галузеві статистичні дані. Зараз в Україні 144 ліцензованих виробники лікарських засобів (серед них: державної форми власності — 16,7%, колективної — 79,2%, приватної — 4,1%). За 9 міс 2004 р. порівняно з відповідним періодом минулого року імпорт фармацевтичної продукції збільшився на 28%, експорт — на 19,2%. Індекс виробництва фармацевтичних препаратів становить 112,7%, цін виробників лікарських засобів — 104,7%, а виробників промислової продукції — 120,3%. Середня заробітна плата у галузі — 908,14 грн.

Одне з найважливіших питань сьогодення та найближчої перспективи — це впровадження належної виробничої практики на наших підприємствах. В. Печаєв запропонував комплексно розглянути це питання та обговорити його на підсумковому засіданні колегії Державної служби.

В президії — Людмила Безпалько, Валерій Печаєв, Михайло Пасічник, Микола Мицько (заступник голови Центральної ради профспілки працівників хімічної та нафтохімічної промисловості).

В президії — Людмила Безпалько, Валерій Печаєв, Михайло Пасічник, Микола Мицько (заступник голови Центральної ради профспілки працівників хімічної та нафтохімічної промисловості).

На багатьох зібраннях та нарадах обговорювались шляхи стимулювання вітчизняних виробників лікарських засобів з метою запровадження у виробництво належної виробничої, дистриб’юторської, лабораторної та клінічної практики. Про деякі з них розповів В. Печаєв. Так, пропонується звільнити від сплати ПДВ та ввізного мита на період до 1 січня 2009 р. технологічне і лабораторне обладнання, яке не виробляється в Україні, але необхідне для впровадження належної виробничої, дистриб’юторської, лабораторної та клінічної практик. Слід розглянути можливість кредитування вітчизняних виробників та державних наукових закладів за пільговою ставкою (до 5%) до 1 січня 2009 р. для придбання лабораторного і промислового обладнання, необхідного для впровадження належної виробничої, дистриб’юторської, лабораторної та клінічної практики.

Також необхідно розробити і затвердити порядок закупівлі лікарських засобів, що входять до переліку основних (життєво необхідних), за кошти державного та місцевих бюджетів безпосередньо у виробників, при цьому передбачити механізм стимулювання підприємств для прискорення процесу впровадження належної виробничої практики шляхом преференції при тендерних закупівлях лікарських засобів. Є потреба в запровадженні практики державного замовлення на життєво необхідні лікарські засоби, встановивши погоджений з Міністерством економіки рівень рентабельності та фіксовані ціни на них. При державних закупівлях слід передбачити преференції для лікарських засобів, вироблених відповідно до вимог належної виробничої практики, що підтверджується сертифікатами, виданими або визнаними Державною службою в установленому порядку.

Директор НВЦ «Борщагівський ХФЗ» Людмила Безпалько зауважила, що слід створити чіткі правила гри для учасників ринку, які диктуватимуть норми поведінки на найближче майбутнє. У цьому випадку з’явиться можливість прогнозування та розробки стратегічних планів розвитку. Натомість сьогодні відповідні рішення, у яких зацікавлені виробники, приймаються тільки за умови тривалих консультацій та з запізненням. На думку Л. Безпалько, слід створити цілісну програму розвитку фармацевтичної промисловості, яка б повністю відповідала європейським стандартам. У виступі генерального директора КП «Фармація» Володимира Руденка була піднята проблема цін і ціноутворення. Він висловив сумнів щодо достовірності показника індексу зростання цін на 104,7%. Фахівці КП «Фармація», самостійно проаналізувавши ціни 100 широковживаних лікарських засобів, виявили, що за 9 міс 2004 р. ціни підвищилися на 5–400% за різними позиціями. В. Руденко звернув увагу на дії виробників щодо інформування про зміну ціни на лікарські засоби. Якщо іноземні виробники попереджають за квартал або півроку про те, що ціни будуть переглянуті, то вітчизняні часто ставлять перед фактом. Це заважає дистриб’юторам та аптекам прогнозувати свою діяльність, потреби, обсяги реалізації. Тому В. Руденко закликав виробників розвивати по-справжньому партнерські відносини.

У своїх виступах Філя Жебровська, Віктор Чумак та інші учасники з’їзду обговорили актуальні питання діяльності галузі, а також проект резолюції, остаточний варіант якої буде опублікований у «Щотижневику АПТЕКА». n

Микола Холоденко, фото Ігоря Кривінського

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті