Юрій Поляченко — новий міністр охорони здоров’я

З кінця вересня посада міністра охорони здоров’я залишалася вакантною. 12 жовтня Президент України підписав Указ про призначення міністром охорони здоров’я Юрія Поляченка. З цієї нагоди 14 жовтня 2005 р. у Міністерстві охорони здоров’я України відбулася колегія керівних працівників галузі, на якій прем’єр-міністр України Юрій Єхануров представив колективу МОЗ новопризначеного міністра Юрія Поляченка.

Зліва направо: міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко, прем’єр-міністр України Юрій Єхануров, екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук

Зліва направо: міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко, прем’єр-міністр України Юрій Єхануров, екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук

Прем’єр-міністр побажав Юрію Володимировичу Поляченку успішної праці та зауважив, що окрім мети, завжди слід мати розроблену технологію впровадження будь-якої реформи, адже від проінформованості фахівців та пересічних громадян залежить доля новацій, які пропонуються суспільству. Юрій Єхануров також висловив щиру подяку екс-міністру охорони здоров’я Миколі Поліщуку.

Юрій Поляченко запевнив, що реформи, започатковані у медичній галузі ще у 2000 р., коли була затверджена Концепція розвитку охорони здоров’я, будуть продовжені. Проходитимуть структурні зміни, спрямовані на виконання пріоритетних завдань, що стоять перед галуззю. Він поінформував також, що відбудеться перегляд та корегування деяких останніх наказів МОЗ, недостатньо опрацьованих розробниками. Міністр зазначив, що команда, яка зараз працює у міністерстві, повністю готова до виконання завдань, що ставлять перед галуззю Президент та уряд.

Юрій Поляченко висловив своє бачення ситуації щодо найбільш резонансних питань охорони здоров’я, які постали останнім часом. Це, в першу чергу, наказ МОЗ № 360. Міністр зазначив, що вже створено робочу групу для доопрацювання цього документа, і закликав медичну громадськість і всі зацікавлені сторони до конструктивного діалогу. Що стосується реформи вищої медичної освіти, Юрій Поляченко наголосив, що курс України до входження у європейське співтовариство визначений Президентом і це — стратегія уряду. Проте не можна в Європу «вскочити», будуть проводитись поетапні зміни, які даватимуть можливість уникнути різкого болісного переходу і соціального напруження.

В сільській місцевості лікарі вкрай потрібні, але спочатку слід створити всі необхідні умови для нормальної роботи — забезпечити лікувальні заклади належним обладнанням, витратними матеріалами, лікарськими засобами для надання першої допомоги, а тоді, — висловив впевненість міністр, — сьогоднішні студенти — майбутні лікарі з розумінням будуть ставитися до завдання, яке перед ними стоїть. Що стосується зменшення кількості спеціальностей і збільшення терміну навчання, то тут Юрій Поляченко вбачає потребу в виробленні спільної позиції спеціалістами — науковцями, освітянами, практикуючими лікарями, організаторами системи охорони здоров’я, і, безумовно, студентами. Міністр висловив готовність зустрітися із студентським активом і впевненість в тому, що спільно буде знайдене правильне рішення.

На думку Ю. Поляченка, на новий рівень слід підняти співпрацю з наукою, зокрема провідною організацією — Академією медичних наук України. Міністр поінформував, що за дорученням Президента найближчим часом буде створено Вищу наглядову медичну раду, до складу якої увійдуть корифеї медицини, науковці, організатори охорони здоров’я, представники громадськості. Створення такої Ради, на думку міністра, дасть можливість приймати колегіальні рішення і забезпечити відкритість роботи галузі.

Одна з основних тез новопризначеного міністра — визначення подальшого розвитку системи охорони здоров’я: «В медицині, як у жодній з галузей, не може бути різких кроків, ми все будемо робити поступово,— розвиток системи охорони здоров’я йтиме еволюційним шляхом,— з чітким розумінням важливості і необхідності кожного з його етапів».

Після завершення колегії відбулось засідання робочої групи, створеної для опрацювання та узагальнення пропозицій щодо порядку введення в дію наказу МОЗ України від 19 липня 2005 р. № 360. Склад робочої групи затверджено наказом МОЗ України № 394-Адм від 12.10.2005 р. (див с. 92).?n


Міністр охорони здоров’я України Поляченко Юрій Володимирович

Поляченко Юрій Володимирович

Юрій Володимирович Поляченко народився 20 лютого 1963 р. у м. Києві. У 1986 р. закінчив Київський медичний інститут ім. О.О. Богомольця за спеціальністю «Лікувальна справа». У 1996 р., захистивши дисертацію, отримав науковий ступінь кандидата медичних наук. У 2002 р. захистив докторську дисертацію за спеціальністю «Травматологія та ортопедія».

Має державні нагороди: орден «За заслуги» ІІІ ступеня (2003 р.) та звання заслужений лікар України (1997 р.).

Після закінчення медінституту був науковим співробітником Київського НДІ ортопедії (1986–1994). Трудовий шлях продовжив на посадах заступника головного лікаря медичної частини корпорації «Київміськбуд» (1994–1995), директора Міжнародного лікувально-оздоровчого центру в Республіці Куба (1995–1998), головного лікаря медичної частини корпорації «Київміськбуд» (1998–1999).

Протягом 1999–2003 рр. працював у Міністерстві охорони здоров’я України:
   03.1999–09.2001 — заступник міністра,
   09.2001–06.2002 — перший заступник державного секретаря,
   06.2002–08.2003 — державний секретар,
   08.2003–12.2003 — перший заступник міністра.

У 2003–2005 обіймав посаду заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

У червні 2005 р. призначений радником Президента України.

З 12 жовтня 2005 р. — міністр охорони здоров’я України.

УКАЗ
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Про призначення Ю. Поляченка Міністром охорони здоров’я України

Призначити ПОЛЯЧЕНКА Юрія Володимировича Міністром охорони здоров’я України.

Президент України В. ЮЩЕНКО

м. Київ,
12 жовтня 2005 року
№ 1436/2005

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті