Свято майбутніх колег

8 грудня 2006 р. Національний медичний університет імені О.О. Богомольця святкував 9ту річницю заснування молодого, але динамічно і стрімко набираючого оберти фармацевтичного факультету. Тепла святкова атмосфера, що панувала в актовій залі університету, об’єднала всіх присутніх: викладачів, гостей і, насамперед, студентів — молоду зміну фармацевтичної галузі. Захід не обійшли увагою потенційні роботодавці — представники фармацевтичних підприємств, серед яких були директор департаменту управління персоналом КП «Фармація» КМДА Жанна Серкіс, президент ТОВ «Фалбі» Михайло Пасічник, заступник генерального директора АТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» Євген Черкас, заступник директора представництва компанії «Ріхтер Гедеон» (Угорщина) в Україні Володимир Борищук та інші.

Проректор із навчально-методичної роботи НМУ, професор Олександр Яворівський у словах привітання з великою пошаною назвав імена фундаторів фармацевтичного факультету, нагадав про їх внесок у розвиток вітчизняної фармації: Олексія Вікторова, Дмитра Волоха, Івана Чекмана, Віктора Чумака, Миколу Пономаренка, Раїсу Коритнюк, Олену Грищенко, Ніну Максютіну, Олену Коновалову, Петра Середу і багатьох інших. Гучними та тривалими оплесками аудиторія зустрічала першого декана і улюбленця студентської громади, завідувача кафедри організації та економіки фармації, професора Дмитра Волоха, який від щирого серця привітав рідний факультет.

У своїй доповіді декан фармацевтичного факультету НМУ імені О.О. Богомольця Ірина Ніженковська висвітлила основні етапи становлення факультету, розповіла про його сьогодення. На факультеті навчається 1162 студента, 53 з них — іноземці (Грузія, Іран, Росія та інші країни). У лютому 2006 р. відбувся перший випуск провізорів заочної форми навчання — дипломи отримали 68 осіб (детальніше див. «Щотижневик АПТЕКА» № 8 (529) від 27 лютого 2006 р.). Згідно з рішенням ДАК Міністерства освіти і науки України на наступний рік збільшено ліцензований обсяг набору на фармацевтичний факультет: на денну форму навчання до 150, а на заочну — до 200 осіб.

У президії свята

У президії свята

Держава цінує трудові заслуги співробітників факультету, про що свідчать нагороди з нагоди 165-річчя НМУ імені О.О. Богомольця (детальніше див. «Щотижневик АПТЕКА» № 41 (562) від 23 жовтня 2006 р.): орденом «За заслуги ІІІ ступеня» відзначені професор Д. Волох та професор Н. Горчакова, завідувачу кафедри медичної інформатики та комп’ютерних технологій навчання, професору І. Булах присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти України», а завідувачу кафедри загальної хімії, професору В. Калібабчук — «Заслужений діяч науки і техніки України».

Факультетські кафедри ведуть плідну діяльність навчально-методичного спрямування, мають неабиякі наукові здобутки. Під редакцією члена-кореспондента НАН та АМН України, професора І. Чекмана видано підручник «Фармакологія» англійською та грузинською мовами. Співробітниками кафедри біології підготовлено і видано новий посібник практичних завдань для студентів фармацевтичного факультету під редакцією професора О. Романенка. Співробітниками кафедри фармакогнозії та ботаніки підготовлено та видано 2 атласи: «Атлас лікарських рослин України» та «Лікарські судинні рослини України». Кафедрою загальної хімії видано підручник «Медична хімія» для студентів медичних факультетів під редакцією професора В. Калібабчук. Завідувач кафедри біоорганічної, біологічної та фармацевтичної хімії, професор І. Геращенко у співавторстві підготував і видав наукову монографію «Медична хімія та клінічне застосування діоксиду кремнію». Побачив світ перший навчальний посібник для студентів-іноземців — «Патентування винаходів у провідних країнах світу».

Результатом впровадження наукових розробок кафедри біоорганічної, біологічної та фармацевтичної хімії спільно з Інститутом хімії поверхні НАН України стали патенти на винаходи та створення низки нових лікарських препаратів. На кафедрі фармакогнозії та ботаніки розроблено ряд спеціальних харчових продуктів рослинного походження. А кафедра медичної інформатики та комп’ютерних технологій навчання розробила і використовує в процесі викладання нову програму, яка визначає зміст і методи викладання дисципліни на медичних факультетах країн Європейського Союзу.

На завершення І. Ніженковська окреслила головні завдання факультету на майбутнє, а саме: збільшення ліцензованого обсягу прийому студентів на заочну форму навчання до 500 осіб, подальше нарощування навчально-методичної, матеріально-технічної бази та наукового потенціалу випускаючих кафедр. Крім того, у планах відкрити аспірантуру за спеціальністю «Фармакогнозія та фармацевтична хімія», підготувати навчально-методичну базу до реформування згідно з Болонською декларацією. Також вона нагадала присутнім, що саме НМУ імені О.О. Богомольця є базовим навчальним закладом із втілення положень цього документу в українській системі медичної освіти, — не залишається осторонь цього процесу і фармацевтичний факультет. Декан висловила вдячність ректору НМУ імені О.О. Богомольця, члену-кореспонденту АМН України, заслуженому лікарю України, професору Віталію Москаленку за постійну увагу до розвитку молодого факультету .

Свято завершилося бурлескним концертом, який студенти фармацевтичного факультету підготували власноруч — від режисури до виконання, продемонструвавши при цьому не лише відмінне почуття гумору, але й неабиякі сценічні таланти. n

Авторы

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті