Проект постанови КМУ «Про внесення змін до Переліку виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладання податком на додану вартість»

«Щотижневик АПТЕКА» для публічного обговорення пропонує проекти нормативно-правових актів. Ви маєте можливість взяти участь у відкритій дискусії на  шпальтах газети. Пропозиції, зауваження та побажання щодо публічного обговорення просимо надсилати за адресами: до редакції: 02140, Київ, просп. М. Бажана, 10A, e-mail: [email protected]; факс: (044) 585-97-10

ПОВІДОМЛЕННЯ

На публічне обговорення виноситься проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Переліку виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладання податком на додану вартість».

Пропозиції та зауваження щодо положень проекту постанови надсилайте за адресою:

03115, Київ, просп. Перемоги, 120, [email protected], [email protected], тел.: (044) 424-12-30 — Державна служба лікарських засобів і виробів медичного призначення МОЗ України.


Проект

Кабінет Міністрів України

Постанова
від ___________ 2008 р. №_______
Про внесення змін до переліку виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладання податком на додану вартість

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Внести до Переліку виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладання податком на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.12.2003 р. № 1949 зміни, що додаються.

2. Ця постанова набуває чинності з дня її опублікування.

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України

від ________________2008 р.
ЗМІНИ, що вносяться до переліку виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладання податком на додану вартість

1. Включити до переліку такі позиції:

«3002 Реагенти, продукти реакції реагенту, калібратори, контрольні речовини, для діагностики in vitro, які в своєму складі містять сироватки імунні (антисироватки), інші фракції крові та/або модифіковані імунологічні продукти, у тому числі одержані під час проведення біотехнологічних процесів, токсини, культури мікроорганізмів (за винятком дріжджів) та аналогічну продукцію, призначену виробником для застосування in vitro при дослідженні зразків»;
«3824 90 64 00 Продукти та препарати, які використовуються у фармакології та хірургії (віскоеластичні матеріали, іригаційні розчини)»;

2. Позицію

«3307 90 00 00 Розчини для догляду за контактними лінзами та аналогічними виробами»

замінити на таку позицію:

«3307 90 00 00 Розчини для догляду за контактними лінзами та аналогічні вироби»;

3. Позиції

«9018 50 10 00 Прилади та апарати офтальмологічні неоптичні
9018 50 90 00 Прилади та апарати офтальмологічні оптичні»

замінити на такі позиції

«9018 50 10 00 Прилади та апарати офтальмологічні неоптичні та їх складові частини
9018 50 90 00 Прилади та апарати офтальмологічні оптичні та їх складові частини»

4. Позицію

«9021 90 90 00 Інші пристосування ортопедичні»

замінити на таку позицію:

«9021 90 90 00 Інші пристосування ортопедичні, апарати, які носять на собі, з собою або імплантують в тіло, щоб компенсувати недолік (дефект) органа чи фізичну ваду»

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту постанови Кабінету Міністрів України
«Про внесення змін та доповнень до постанови Кабінету Міністрів України від 17.12.2003 р. № 1949 «Про перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладання податком на додану вартість»

1. Обґрунтування необхідності прийняття постанови

Проект постанови розроблено Міністерством охорони здоров’я на з огляду на  численні звернення вітчизняних виробників та дистриб’юторів виробів медичного призначення і згідно з рекомендаціями Державної митної служби України від 2.07.2008 р. № 11/5-15/7198.

Основною метою прийняття проекту постанови є більш чітке уточнення назви продукції, що класифікується за певним кодом УКТЗЕД і підпадає під визначення «медичний виріб», і вирішення проблемних питань, які виникають при здійсненні торговельних та експортно-імпортних операцій з медичними виробами та пов’язані з невизначеністю належності того чи іншого товару до певного коду УКТЗЕД.

2. Цілі і завдання прийняття пропонованого акта

Метою прийняття постанови є внесення змін до Переліку виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладання податком на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.12.2003 р. № 1949 «Про Перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладання податком на додану вартість» (далі — Перелік), а саме уточнення коду УКТЗЕД на ту чи іншу продукцію, що підпадає під визначення «медичний виріб», та включення додаткових позицій, які дозволять позитивно вплинути на стан забезпечення населення і закладів охорони здоров’я виробами медичного призначення, зокрема медичними виробами для діагностики in vitro та віскоеластичними матеріалами й іригаційними розчинами, які використовуються в офтальмології.

3. Правові аспекти

У цій сфері правового регулювання діють Закон України від 5.04.2001 р. № 2371-III «Про митний тариф України», постанова Кабінету Міністрів України від 9.11.2004 р. № 1497 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації) медичної техніки та виробів медичного призначення», наказ МОЗ України від 12.01.2002 р. № 10 «Про Порядок надання одноразового дозволу на ввезення на митну територію України незареєстрованих виробів медичного призначення», зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 25.06.2001 р. № 548/5739, наказ МОЗ України від 26.09.2000 р. № 229 «Про Порядок державної реєстрації (перереєстрації) виробів медичного призначення в  Україні», зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 17.01.2001 р. № 35/5226 та інші.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація запропонованого проекту постанови Кабінету Міністрів України не потребує додаткових матеріальних та інших витрат з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови надіслано на  узгодження до заінтересованих центральних органів виконавчої влади.

6. Регіональний аспект

Запропонований проект акта не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Громадське обговорення

Відповідно до процедури підготовки та подання проектів постанов, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 5.06.2000 р. № 915, 4.08.2008 р. проект розміщено на сайті Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Міністерства охорони здоров’я України (www.dzslz.gov.ua) з метою отримання зауважень професійної спільноти та громадських організацій.

8. Очікувані результати

Прийняття постанови Кабінету Міністрів України дозволить:

  • провести уточнення коду УКТЗЕД на ту чи іншу продукцію, що підпадає під визначення «медичний виріб»;
  • вирішити проблемні питання, що виникають при здійсненні торговельних та експортно-імпортних операцій з медичними виробами, пов’язаних із невизначеністю належності того чи іншого товару до певного коду УКТЗЕД.
  • удосконалити реалізацію державної політики у сфері обігу виробів медичного призначення.

Заступник міністра З.М. Митник


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті