МОЗ України презентувало Національний звіт за 2015 р. щодо наркотичної ситуації в Україні

17 Лютого 2016 12:17 Поділитися
16 лютого 2016 р. за ініціативою МОЗ України в інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція «Роль МОЗ у формуванні та реалізації державної наркополітики та вплив на стабілізацію наркоситуації» за участю Олександри Павленко, першого заступника міністра охорони здоров’я України, Світлани Румянцевої, виконуючої обов’язки директора ДУ «Український моніторинговий та медичний центр з наркотиків та алкоголю МОЗ України», Мірзахіда Султанова, радника в Україні Управління ООН з наркотиків та злочинності.

На прес-конференції було презентовано Націо­нальний звіт за 2015 р. (за даними 2014 р.) щодо наркотичної ситуації в Україні (далі — Звіт), розроблений ДУ «Український моніторинговий та медичний центр з наркотиків та алкоголю МОЗ України» у співробітництві з органами виконавчої влади, урядовими та неурядовими громадськими організаціями на виконання абзацу 7 Меморандуму про взаєморозуміння між МОЗ України та Європейським моніторинговим центром з наркотиків та наркозалежності від 28 січня 2010 р. Звіт базується на комплексному аналізі наркоситуації у країні та містить оцінку стану немедичного застосування наркотичних засобів та психотропних речовин, наявної у країні політики у сфері контролю за їх обігом, діяльності державних органів із профілактики та лікування наркотичної залежності. Він містить оцінку соціальних та медичних наслідків вживання психоактивних речовин для населення України та кримінологічний аналіз злочинності, пов’язаної з наркотиками. Здійснено аналіз ситуації у сфері забезпечення населення України знеболювальними лікарськими засобами, що містять наркотичні засоби, який ґрунтується на моніторингу споживання таких препаратів в регіонах країни.

Олександра ПавленкоПід час доповіді Олександра Павленко повідомила, що МОЗ України взяло на себе відповідальність щодо формування державної наркополітики, тому у співпраці з ДУ «Український моніторинговий та медичний центр з наркотиків та алкоголю МОЗ України» та іншими відомствами було розроблено Звіт. Він містить необхідну достовірну та науково обґрунтовану інформацію щодо стану наркотичної та алкогольної ситуації в Україні, що, в свою чергу, дасть можливість ухвалювати правильні управлінські рішення на рівні держави, зауважила О. Павленко. «Цей Звіт необхідний для прийняття управлінських рішень. Для МОЗ України він корисний, тому що ми тепер можемо відстежити, яка потреба в країні у знеболювальних препаратах, що містять наркотичні засоби. Цифри, які ми бачимо у Звіті, — це сигнал для зміни законодавства у цій сфері. Сподіваємося, що для колег з правоохоронних органів Звіт також буде корисним», — заявила вона.

Світлана РумянцеваСвітлана Румянцева повідомила, що ДУ «Український моніторинговий та медичний центр з наркотиків та алкоголю МОЗ України» співпрацює з 13 органами виконавчої влади, 3 державними установами та громадськими організаціями задля отримання від них інформації щодо наркотичної ситуації в країні та її ґрунтовного аналізу. «У результаті інформація, що надійшла, була узагальнена за 5 індикаторами Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркотичної залежності і послужила базою для формування Звіту», — відмітила С. Румянцева. Вона зазначила, що Звіт було направлено в органи влади для прийняття управлінських рішень щодо стабілізації наркотичної ситуації в Україні, а також до Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркотичної залежності для рейтингової оцінки Україні серед інших європейських країн. За словами С. Румянцевої, Європейський моніторинговий центр з наркотиків та наркотичної залежності позитивно оцінив цю роботу, надавши деякі рекомендації.

«Одним з напрямків дослідження у Звіті був аналіз хімічних речовин, якими зловживають сьогодні в Україні. Також слід було проаналізувати, яким чином швидко отримати цю інформацію та зреагувати на таку ситуацію. У результаті виявлено декілька недоліків у цій роботі. Фактично сьогодні при досить гармонізованій наркополітиці в Україні, яка полягає в наявності 2 законів — «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» і «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними», на жаль, немає необхідної кількості підзаконних актів, які б допомагали реалізувати постулати цих законів», — наголосила С. Румянцева.

Вона також зауважила, що у Звіті був проведений аналіз ситуації у сфері забезпечення населення України знеболювальними препаратами, що містять наркотичні засоби, який ґрунтується на моніторингу споживання таких препаратів в регіонах країни. На цьому підґрунті, за словами С. Румянцевої, Український моніторинговий та медичний центр з наркотиків та алкоголю МОЗ України розробив методику розрахунку потреби в ліках, які містять наркотичні засоби, яка дасть змогу спростити доступ тяжкохворих пацієнтів до знеболювальних препаратів. «Ця методика наразі оприлюднена на сайті МОЗ України», — повідомила вона. С. Румянцева також поінформувала, що ДУ «Український моніторинговий та медичний центр з наркотиків та алкоголю МОЗ України» проаналізовано, які чинники впливають на низьку доступність лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, для тяжкохворих пацієнтів. За її словами, ця проблема виникла внаслідок законодавчої зарегульованості контролюючими органами вказаної діяльності та побоювання лікарів призначати такі ліки, оскільки в Кримінальному кодексі України передбачена досить сувора відповідальність за їх призначення з порушеннями.

Спікер представила деяку інформацію, викладену у Звіті. За даними офіційної статистики Генеральної прокуратури України, протягом 2014 р. в Єдиному реєстрі досудових рішень було зареєстровано 26 487 кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним зберіганням наркотиків без мети збуту, що на 30,4% більше ніж у 2013 р. і становить 59,6% загальної кількості наркозлочинів. Також за цей період зареєстровано 10 839 кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним виробництвом, виготовленням, придбанням, зберіганням, перевезенням, пересиланням чи збутом наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. «Слід зауважити, що Генеральна асамблея ООН рекомендує відходити від притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які зберігають наркотики», — зазначила С. Румянцева.

За матеріалами закінчених розслідувань кримінальних проваджень органами Міністерства внутрішніх справ України із незаконного обігу вилучено 2 713 кг наркотичних засобів. Серед них найбільше за вагою вилучено марихуани — 217 кг, макової соломки — 384 кг, героїну — 37,7 кг, опію — 33,3 кг, метадону — 3 кг та 0,06 кг кокаїну. Крім того, вилучено 22,52 кг психотропних речовин, у тому числі 17,9 кг амфетаміну та його похідних, лікарські засоби, що містять психотропні речовини, комбіновані лікарські препарати, в тому числі із вмістом кодеїну, гашиш, які в 2013 р. не вилучалися.

С. Румянцева надала інформацію щодо захворюваності на розлади психіки та поведінки через вживання наркотичних засобів. Так, в Україні у 2014 р. зареєстровано 9144 особи, яким вперше в житті встановлено діагноз психічних розладів, пов’язаних із вживанням наркотичних засобів. Із загальної кількості зареєстрованих осіб молодь віком 15–35 років — 6871 (75,1%) та 273 дитини (3%). Розподіл за статтю свідчить, що основні споживачі наркотичних засобів чоловіки — 85,2%; жінки — 14,8%.

Коментуючи вищевказані дані, С. Румянцева підкреслила, що Європейський моніторинговий центр з наркотиків та наркотичної залежності наполягає на тому, щоб Україна взяла вектор на профілактичну роботу з попередження вживання наркотиків молоддю.

Мірзахід СултановРадник в Україні Управління ООН з наркотиків та злочинності Мірзахід Султанов наголосив, що політикам, які приймають рішення з того чи іншого питання, дуже важливо опиратися на достовірну інформацію: «Без чітких статистичних даних неможливо розробляти стратегічні плани, неможливо зрозуміти, наскільки ефективно працює та чи інша програма. Тому наявність моніторингової системи — це важливо для успіху у боротьбі з наркотиками». Він також зазначив, що Управління ООН з наркотиків та злочинності тісно співпрацює з Українським моніторинговим та медичним центром з наркотиків та алкоголю МОЗ України і планує робити це й надалі.

Слід зазначити, що з Національним звітом за 2015 р. щодо наркотичної ситуації в Україні можна ознайомитися на сайті Українського моніторингового та медичного центру з наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров’я України http://www.ummcda.org.ua.

Світлана Шелепко, фото автора
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті