Медичну реформу обговорено на засіданні Ради регіонального розвитку

Під час засідання Ради регіонального розвитку, що відбулася 24 жовтня у Києві, Президент і Прем’єр-міністр України ще раз наголосили на важливості медичної реформи.

Петро Порошенко у своїй промові особливу увагу приділив змінам у системі охорони здоров’я в сільській місцевості. 19 жовтня народні депутати ухвалили у першому читанні законопроект № 7117, що має на меті підвищити доступність та якість медичного обслуговування в сільській місцевості.

«Прошу голів обласних державних адміністрацій у співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України швидко визначити схему розміщення та плани розташування сільських лабораторій з урахуванням навантаження на лікаря та доступності для пацієнтів», — заявив Президент.

П. Порошенко відзначив, що Міністерство охорони здоров’я вже зараз розробляє стандартні вимоги до обладнання та набору медикаментів. А Уряд найближчим часом ухвалить програми, які врахують усі нюанси розвитку сільської медицини на підставі нового закону.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман також наголосив на важливості ухвалення медичної реформи і закликав всіляко сприяти її впровадженню на місцях.

У свою чергу, Геннадій Зубко, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, повідомив, що у 23 тис. сіл та селищ наявні 4 тис. амбулаторій та 12,7 тис. фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП), функція яких полягає здебільшого у транспортуванні пацієнта в район чи область, де є умови для надання кваліфікованої допомоги. «У країнах ЄС співвідношення звернень пацієнтів на первинний та інші рівні медицини становить 80/20%. Натомість в Україні 80% осіб одразу шукають допомоги на інших рівнях і тільки 20% звертаються до своїх амбулаторій або сімейних лікарів», — зазначив Г. Зубко.

На його думку, законопроект № 7117 здатний сформувати дієву модель медицини первинного рівня. «Насамперед через формування мережі сільських медичних закладів, впровадження сучасних технічних рішень і системи мотивації для лікарів. Важливий напрямок — впровадження телеметричної медицини. За її допомогою лікар сільської амбулаторії зможе в режимі online отримати консультацію в медичному закладі вторинного та третинного рівня, передати аналізи та результати досліджень пацієнта. Підключення інтернету в сільській місцевості – можливість використання онлайн-сервісів — навчальних, з підвищення кваліфікації, підключення до системи eHealth, запровадження електронних карток пацієнтів», — зазначив урядовець.

Серед першочергових кроків розбудови медицини в сільській місцевості:

  • максимальне посилення існуючих закладів первинної медицини — реконструкція обладнання;
  • кадрове забезпечення з одночасним будівництвом нових, де існує критична необхідність.

«Ми проведемо консультації з органами місцевого самоврядування і лікарями щодо амбулаторних дільниць, які повинні з’явитися на території району з покриттям усієї площі сільської території, включаючи населені пункти і малі міста; надання послуг; переорієнтація кожної первинної ланки не на районний центр, а безпосередньо на амбулаторію, в якій є лікар, обладнання, транспорт і якісне надання первинної допомоги. Наша амбітна мета забезпечити кількість пацієнтів на одного лікаря – до 1,5 тис. із доступністю до амбулаторії – до 5 км», — наголосив Г. Зубко.

За його словами, для кожного медичного закладу первинного рівня затверджуватиметься обов’язковий перелік обладнання відповідно до послуг, що надаватимуться, зокрема це засоби телекомунікації, інформатизації, швидкісний інтернет та мобільний зв’язок.

Також Г. Зубко назвав важливим завданням і посилення кадрового забезпечення. «Йдеться про розробку навчальних програм майбутніх лікарів, починаючи з шкільної парти, перекваліфікацію медичного персоналу,  післядипломну освіту, розробку освітніх програм, механізми працевлаштування випускників. Ключове питання — мотивація працівників первинної медицини. Йдеться про конкурентну зарплату, житло, сучасні технічні засоби, транспорт», — зазначив урядовець.

За матеріалами www.kmu.gov.ua
та www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

карина 26.10.2017 9:46
Красивый план на сто лет вперед . Только забыли сказать ,что до его выполнения вымрет два поколения украинцев.
Дима 14.12.2017 3:59
Согласен, пока эта реформа в полной мере будет введена, то многие уже будут на том свете. Сейчас как и раньше, хочешь получить бесплатное лечение - выседи в очереди пару часов, а потом чтобы тебя быстро и качественно обслужили - дай на лапу. То есть бесплатной медицины по сути - нет!
Макс Алексеенко 18.12.2017 4:11
А зачем вообще эта бесплатная медицина? Ели по сути, ценник в итоге приближается к тому, что вы даете на "лапу". Я за жизнь был всего пару раз в гос. клинике, а то все в частных. Очень порадовала одна из клиник Киева.Там жене делали узи когда была беременна, прошли это все быстро и без очередей! Так что советую не скупится на деньги, а переходить сразу на платную, потому что если будет здоровье, будет все.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*