«Доступні ліки» поштою!

01 Квітня 2018 8:58 Поділитися

Як відомо, з 1 квітня цього року розпочинається національна кампанія «Лікар для кожної сім’ї». Українці зможуть підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. Інформаційна кампанія, пов’язана з реформою, викликає зрозумілий суспільний резонанс — увага ЗМІ прикута до процесу вибору лікаря. Але за цими подіями майже ніхто не звернув увагу на не менш важливу новину — 1 квітня в рамках програми «Доступні ліки поштою» українці зможуть отримувати лікарські засоби додому поштою.

Таке нововведення приурочено до першої річниці програми «Доступні ліки», яка успішно функціонує з 1 квітня 2017 р. З метою вдосконалення урядової програми, а також підвищення фізичної доступності лікарських засобів для пацієнтів профільне міністерство спільно з міжнародними та українськими експертами прийняли рішення дозволити доставку таких препаратів поштою. На виконання цього укладено меморандум з провідними державними та приватними операторами поштового зв’язку, які здійснюватимуть поштову доставку ліків по всій Україні, у тому числі в сільську місцевість.

Для того щоб скористатися новою послугою, пацієнт може відправити поштою рецепт, а у відповідь — отримати препарат абсолютно безкоштовно, адже держава відшкодовує вартість його доставки суб’єкту господарювання. Такий механізм має недолік — відправлення рецепта поштою займе певний проміжок часу, який може становити декілька днів. Натомість коли нарешті буде втілений у життя амбітний план Міністерства щодо електронних рецептів, то ця проблема буде вирішена — електронні рецепти аптечний заклад отримуватиме в режимі реального часу й за бажанням споживача — відправлятиме «Доступні ліки поштою».

На першому етапі поштові служби зголосилися здійснювати 01.04.2018 р. відправлення безкоштовно, тому додаткового фінансування нововведення не потребує. Але в подальшому, коли замість роздрібної надбавки держава оплачуватиме фармацевтичну послугу, то однією зі складових вартості фармацевтичної послуги будуть і поштові витрати. Для обслуговування цього проекту вирішено створити ще одне нове державне підприємство — Національну медичну поштову службу. Наразі розробляється відповідне положення й очікується, що найближчим часом буде оголошено конкурс на посаду керівника цієї служби.

Термін дії даної новини закінчується о 23:59:59 за київським часом 1 квітня 2018 р.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Провізор є 02.04.2018 10:38
Да, кумедно. Дякуюмо за першоквітневий гумор.
ФАРМАЦЕВТ 02.04.2018 2:24
Правильно було б "не вигадувати велосипед" , не створювати ЩЕ ОДНОГО ...у державного корита ....Необхідно всього лиш паціенту отримавши рецепт, там -же в поліклініці отримати і ліки ....не потрібно йти в аптеку якусь ,чи на пошту ...і т.д. Держава при цьому зберегла б бюджеті кошти на роздрібній націнці , а згодом і на вартості поштових послуг .... Але наразі держава готова ці кошти витрачати неєфективно , створювати агенства ,служби , плодити проблеми на рівному місці...
YanSan 02.04.2018 4:31
Ха-ха-ха!)))
Ядвига 03.04.2018 2:30
А як же температурні режими та ліцензійні умови: 27. Торгівля лікарськими засобами здійснюється виключно через аптечні заклади і не може здійснюватися дистанційно та шляхом електронної торгівлі, а також поштою і через будь-які заклади, крім аптечних, та поза ними, крім випадків, передбачених цими Ліцензійними умовами.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті