Геннадій Васильєв: На сьогодні існує два джерела придбання наркотичних засобів – через аптечні заклади та через мережу Інтернет

06 Липня 2010 6:17 Поділитися

Геннадій Васильєв: На сьогодні існує два джерела придбання наркотичних засобів – через аптечні заклади та через мережу ІнтернетУ виступі під час наради з керівниками право­охоронних та інших державних органів з питань протидії злочинності та посилення боротьби з наркоманією Геннадій Васильєв, заступник голови Адміністрації Президента України, зокрема, констатував, що в Україні має місце стійка тенденція до зростання кількості осіб, які вживають наркотики.

Він звернув увагу на відсутність в органах контролю системи МОЗ України узагальню­ючих даних, зокрема щодо поставлених та знятих з обліку споживачів наркотиків, направлених на лікування. «Необхідні звірки з правоохоронними органами з цих питань не проводяться, обмін інформацією не здійснюється, спільні аналітичні висновки відсутні, що свідчить про неналежну взаємодію відомств у вирішенні нагальних питань», — констатував Г. Васильєв.

Заступник голови Адміністрації Президента України повідомив, що нині, окрім традиційних і відомих препаратів, таких як макова соломка, опіум, маріхуана, героїн, кокаїн, ЛСД, все більшої популярності, особливо серед молоді, набувають, зокрема, такі препарати, як коаксил, цикломед, триган-Д, метадон, цитамін та багато інших. Окрім того, шаленими темпами набирають попиту так звані суміші для паління — спайси, ароматизатори, до складу яких входять речовини, заборонені до обігу в Україні.

Г. Васильєв звернув увагу на те, що внесені згідно з постановою Кабінету Міністрів Украї­ни від 31.05.2010 р. № 373?зміни до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів є неповними. Питання потребує постійного моніторингу з метою своєчасного внесення даних щодо обмеження споживання інших наркотичних засобів та сильнодіючих речовин, яких за висновками спеціалістів щороку з’являється кілька десятків.

«Як з’ясувалося, на сьогодні існує два найбільш поширені джерела придбання наркотичних засобів — напряму через аптечні заклади та мережу Інтернет. На підтвердження цього нами проведено закупки таких речовин та препаратів, як коаксил, цикломед, триган-Д. При цьому наявність рецепта в жодному випадку не вимагалася, що прямо суперечить вимогам наказу МОЗ», — підкреслив Г. Васильєв.

Особливої уваги, на його переконання, заслуговує практика придбання наркотичних засобів через мережу Інтернет, на чому акцентував Президент України.

У такій ситуації, підкреслив Г. Васильєв, закономірно постає питання про ефективність дій відповідних уповноважених органів, на які законом прямо покладено обов’язок боротися з цим небезпечним явищем. Належним чином не контролюються навіть ті рішення, що ухвалюються урядом. Окрім правоохоронних органів, існує низка державних інституцій, зокрема — МОЗ, Український медичний та моніторинговий центр з алкоголю та наркотиків, Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів, Державний комітет по контролю за наркотиками, Національна координаційна рада по боротьбі з наркоманією при Кабінеті Міністрів України. Загальна кількість фахівців у цих державних органах становить понад тисячу осіб.

У цьому питанні значну роль відіграє Державний комітет по контролю за наркотиками (далі — Комітет), на який згідно з Положенням покладено досить важливі повноваження. Зокрема, ця установа розробляє Перелік особливо небезпечних наркотичних засобів та психотропних речовин та подає його на затвердження МОЗ, видає ліцензії на розроблення, придбання, ввезення наркотичних засобів, здійснює контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сфері обігу наркотичних засобів, проводить щороку розрахунки та визначає потреби у наркотичних засобах і психотропних речовинах та подає їх на затвердження до МОЗ тощо.

За словами Г. Васильєва, Комітет не виконує своїх функцій у повному обсязі, а його перебування в структурі МОЗ викликає відомчу залежність і зниження ефективності діяльності. Вже у ході підготовки цього питання до наради Кабінет Міністрів ухвалив рішення про реорганізацію Комітету», — зазначив заступник голови Адміністрації Президента України. Він наголосив, що ця установа фінансується за рахунок спеціального фонду Державного бюджету, який поповнюється завдяки сплаті коштів за видачу дозволів на імпорт та експорт наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Планові надходження на 2010?р. становлять понад 4?млн грн., кошторис основних витрат становить зарплата працівників, яких налічується близько 30?осіб, оплата за оренду приміщення, охорону, відрядження тощо. Проте всупереч положенням не передбачено спрямування коштів на утворення територіальних органів Комітету, насамперед у найбільших регіо­нах — Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Харківській областях, де потреба у таких підрозділах на сьогодні є нагальною.

Водночас, сказав Г. Васильєв, залишається відкритим питання стосовно державного контролю за закупівлею лікарських препаратів, у тому числі — сильнодіючих засобів та наркотичних речовин. Раніше цією проблемою опікувалося Державне підприємство «Держкоммедбіопром», яке контролювало придбання, вироблення, постачання та реалізацію наркотичних засобів. Проте після його ліквідації наприкінці 1990-х питання було віддано на відкуп різноманітних фірм-посередників. При цьому держава фактично не має впливу на ці процеси. Відсутність централізованого контролю призвела до того, що окремі приватні фірми почали завозити медичні препарати понад потребу.

З урахуванням аналізу справ у цьому важливому питанні в Адміністрації Президента розроблено необхідні організаційні та законодавчі заходи, спрямовані на підвищення відповідальності певних державних органів, на посилення нагляду та контролю за обігом наркотичних засобів і психотропних речовин. Насамперед пропонується посилити кримінальну та адміністративну відповідальність за порушення порядку обігу наркотичних засобів, а також вирішити питання щодо блокування відповідних інтернет-сайтів, як це робиться у багатьох країнах.

За матеріалами www.president.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті