МОЗ має намір запровадити з 1 вересня виписування ліків за міжнародними непатентованими назвами

08 Липня 2010 10:46 Поділитися

МОЗ України має намір зобов’язати лікарів з 1 ?вересня вказувати в рецептах міжнародні непатентовані назви ліків. Про це повідомив в ефірі одного з телеканалів Зіновій Митник, міністр охорони здоров’я.

Також він поінформував про 2 законопроекти, що найближчим часом буде подано на розгляд КМУ. Перший з них стосується реклами препаратів. За словами міністра, реклама медикаментів відіграє негативну роль у лікуванні пацієнтів, оскільки призводить до самолікування. «Ми подаємо законо­проект, в якому пропонуємо заборонити рекламу ліків на телебаченні», — підкреслив З. Митник.

Крім того, профільне міністерство підготувало проект закону «Про загальнодержавне обов’язкове медичне страхування». З. Митник вважає, що потрібно створити державний фонд, до якого працедавці будуть зобов’язані платити внески. Він не заперечує можливості приватних компаній забезпечувати добровільне страхування населення. Воно може бути паралельним. Таким чином можна забезпечити мінімальний гарантований рівень надання медичної допомоги всім пацієнтам. Далі вже підзаконними актами буде передбачено інші механізми: відрахування платежів, створення фонду, за рахунок якого оплачуватиметься лікування пенсіонерів, соціально незахищених верств населення. З. Митник сподівається, що парламент схвалить цей законо­проект восени. «На осінній сесії закон міг би бути прийнятий хоча б у першому читанні. Загалом його впровадження має відбутися протягом півтора року, а саме — прийняття підзаконних актів, напрацювання механізмів», — додав міністр.

Також З. Митник повідомив, що держава підтримуватиме виробників вітчизняної медичної техніки: «Працюємо над державним замовленням з виробництва якісної вітчиз­няної медичної техніки, яка зможе конкурувати із зарубіжною», — зазначив він.

За матеріалами www.unian.net
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті