Летальний випадок у стоматології. Спеціалісти повинні дотримуватися стандартів лікування медикаментозної алергії

07 Серпня 2018 11:50 Поділитися

2 серпня поточного року у приватній стоматологічній поліклініці в Києві померла пацієнтка. Лікарі карети швидкої медичної допомоги встановили попередній діагноз — медикаментозна алергія, що спричинила смерть.

Реакція влади

Ольга Богомолець, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я звернулася до в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун з вимогою створити клініко-експертну комісію МОЗ України щодо оцінки якості надання медичної допомоги та медичного обслуговування за конкретним випадком у закладі охорони здоров’я, де надавалася стоматологічна допомога, а також провести перевірку законності видачі ліцензії закладу охорони здоров’я, де трапився летальний випадок, та здійснити контроль за додержанням цим суб’єктом господарювання Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики відповідно до вимог законодавства.

Голова Комітету зазначає, що суспільство має отримати відповіді на низку питань, а саме:

  • Чи мав медичний персонал відповідні кваліфікації і забезпечення для швидкого реагування на анафілактичний шок?
  • Чи було ретельно зібрано алергологічний анамнез пацієнтки перед оперативним втручанням?
  • Чи було проведено проби чутливості організму до ліків, що вводяться?
  • Чи медичні препарати, які вводилися, мали сертифікат, реєстрацію/дозвіл на застосування, чи відповідає їх якість світовим стандартам?
  • Які дії здійснили лікарі при перших ознаках анафілактичного шоку?
  • Чи мав стоматологічний заклад відповідні умови для надання медичної допомоги?

Звертаємо увагу, що Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками видала розпорядження від 03.08.2018 р. № 6929-1.1/4.0/17-18 про тимчасову заборону реалізації та застосування лікарського засобу АРТИФРИН-ЗДОРОВ’Я ФОРТЕ, розчин для ін’єкцій (1:100 000) по 1,7 мл у карпулах, № 10 (10х1), № 50 (10х5) у блістерах, серії 0010218, виробництва Товариство з обмеженою відповідальністю «Фармацевтична компанія «Здоров’я», Україна, до окремого рішення Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, яке буде прийматися з урахуванням результатів лабораторного аналізу.

Статистика

Не секрет, що випадки медикаментозної алергії подекуди трапляються не лише під час стоматологічних маніпуляцій.

Проте відповідна статистика відсутня. В Уніфікованому клінічному протоколі з медикаментозної алергії зазначено, що на сьогодні в Україні відсутня спеціальна система реєстрації саме медикаментозної алергії, відповідно — відсутня точна інформація щодо кількості реакцій гіперчутливості до лікарських засобів, а також типів реакцій та їх наслідків.

Крім того, відсутні дані про ефективність їх лікування як на госпітальному, так і на амбулаторному етапах.

Стандарти та клінічні настанови

На теперішній час у реєстрі медико-технологічних документів ДП «Державний експертний центр МОЗ України» містяться галузеві стандарти та клінічні настанови, у тому числі й з медикаментозної алергії.

Зокрема, наказом МОЗ від 30.12.2015 р. № 916 затверджений Уніфікований клінічний протокол екстреної, первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Медикаментозна алергія, включаючи анафілаксію» (далі — Уніфікований клінічний протокол).

У додатках 5, 6 та 7 до Уніфікованого клінічного протоколу наведені зразок інформаційної картки основних дій при анафілаксії, екстрена допомога при анафілаксії та алгоритм початкового лікування анафілаксії.

Радимо фахівцям охорони здоров’я уважно ознайомитися з медико-технологічними документами з медикаментозної алергії та запам’ятати алгоритм дій у разі виникнення в пацієнта медикаментозної алергії.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті