Лістеріоз — що потрібно знати про це захворювання?

08 Серпня 2018 3:07 Поділитися

Лістеріоз — це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі. Вони можуть знаходитися в ґрунті, піску, воді. Перелік резервуарів інфекції досить великий: гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, у тому числі голуби. Серед продуктів харчування — молоко, м’ясо, риба, овочі. Варто звернути увагу, що  фрукти для збудника — це просто відмінне живильне середовище для росту і розмноження.

Як можна заразитися?

Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, виділеннями слизової оболонки носа, молоком, навколоплідною рідиною.

Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами під час догляду за ними, при вживанні рибної або тваринної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти. Кількість лістерій у забруднених продуктах харчування може бути набагато більшою, ніж у зовнішньому середовищі.

Спосіб передачі інфекції від людини до людини переважно фекально-оральний, тому дуже важливо дотримуватися правил особистої гігієни і санітарії.

Які симптоми хвороби?

Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи (ЦНС), септичними проявами, може спричиняти мимовільні викидні, мастити або має перебіг безсимптомного носійства.

Перші симптоми подібні на харчове отруєння. У разі прогресування захворювання уражується ЦНС, а саме головний мозок. Для осіб літнього віку, осіб з ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних наслідки інфікування можуть бути летальними. Тому при появі ознак харчового отруєння, серед яких слабкість, озноб, підвищена температура тіла, діарея, блювання, важливо звернутися до лікаря. Іншою формою захворювання може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження ЦНС з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу головного мозку.

Де може бути небезпечна бактерія?

У м’ясі, рибі, молоці, овочах, фруктах, воді відкритих водойм, ґрунті, піску, на посуді носія чи хворого (у тому числі на дверних ручках, меблях, унітазі, яких торкався хворий або носій).

Хто може захворіти?

У людей невисока чутливість до лістерій. Імунна система вміє боротися з цим збудником, не допускаючи розвитку захворювання. Бактерія переважно уражує осіб зі зниженим імунітетом. Це можуть бути особи, що живуть з вірусом імунодефіциту людини/синдромом набутого імунодефіциту (ВІЛ/СНІД), пацієнти з цукровим діабетом, діти першого року життя, вагітні, особи похилого віку, особи, які отримують хіміо- або гормональну терапію. Імовірність розвитку лістеріозу у вагітних приблизно в 20 разів вища, а у осіб, що живуть з ВІЛ/СНІД, — у 300 разів.

Яка статистика захворювань на лістеріоз? Якою є ситуація в Україні та Європі?

За даними Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) України, з 2007 по 2017 р. в Україні зареєстровано 22 випадки лістеріозу, з них 11 — у 2017 р., 6 хворих померли, із них 4 — новонароджені.

В Україні захворюваність на лістеріоз реєструється на спорадичному рівні, у вигляді поодиноких випадків, не пов’язаних між собою. Усі особи, що захворіли, проживали в різних регіонах України.

У 2018 р. в Україні зафіксовано 2 випадки захворювання на лістеріоз: перший — ангінозно-септична форма, після лікування в стаціонарі пацієнт одужав. Другий випадок — ураження ЦНС, пацієнт помер.

За даними Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (European Food Safety Authority — EFSA), у 2018 р. в Європі на лістеріоз захворіли 47 осіб, померли від лістеріозу 10.

З 2015 р. в 5 країнах — членах Європейського Союзу (Австрія, Данія, Фінляндія, Швеція та Велика Британія) реєструється спалах лістеріозу, епідеміологічно пов’язаний зі споживанням замороженої кукурудзи та, можливо, інших заморожених овочів, виготовлених в Угорщині. Ця продукція певної торгової марки була експортована до декількох країн ЄС, а потім поширена на міжнародному ринку. Станом на липень 2018 р. згадані партії замороженої кукурудзи та заморожених овочів експортовані до 107 країн, включаючи Україну.

Секретаріат Міжнародної мережі органів з безпеки харчових продуктів (The International Food Safety Authorities Network — INFOSAN) у тісній співпраці з Європейською системою швидкого реагування щодо продуктів харчування та кормів (Еhe Rapid Alert System for Food and Feed — RASFF) надіслав відповідну інформацію до країн — імпортерів зазначеної продукції з метою проведення ними розслідування, відкликання продукції та вживання заходів з управління ризиками. 12 липня 2018 р. таке повідомлення надійшло в Україну у зв’язку з надходженням зазначеної продукції до однієї з мереж супермаркетів.

Із 19 липня 2018 р. Держпродспоживслужба України розпочала процедуру відкликання цієї харчової продукції. Керівництво мережі супермаркетів також проводить процедуру відкликання продукції від клієнтів або кінцевих споживачів, навіть якщо упаковка вже розкрита та/або втрачений чек.

Як уберегтися від зараження?

Важливо піддавати всі продукти харчування належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. Перед вживанням сирих овочів і фруктів потрібно ретельно їх мити, адже лістерії можуть бути на поверхні. Також не варто вживати пошкоджені плоди (падалиця, тріщини, розломи) — якщо лістерії  були на поверхні плода або у ґрунті, вони можуть проникнути всередину. Розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізми.

Мити овочі і фрукти потрібно відразу після принесення покупки додому. Особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися в харчових продуктах навіть у холодильнику і морозильній камері.

При приготуванні їжі не варто класти сирі і готові продукти поруч. Не можна різати варені овочі для салату на дошці, де розрізали сире м’ясо. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику.

Не слід купувати продукти на стихійних ринках, де не можна бути впевненим у їх якості та належних умовах зберігання, транспортування, приготування.

Слід дотримуватися заходів особистої гігієни та мити руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць. Необхідно також мити руки перед прийомом їжі і використовувати воду перевіреної якості.

За метеріалами phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті