МОЗ працює над створенням агентства з оцінки медичних технологій та електронного рецепта

Делегація МОЗ України представила нашу краї­ну на XVIII Міжнародній конференції регуляторних органів з лікарських засобів (International Conference of Drug Regulatory Authorities — ICDRA), яка проходила з 3 по 7 вересня в м. Дублін, Ірландія. Головні теми обговорення — зміни в регулюванні обігу ліків на глобальному рівні.

«Трансформація української охорони здоров’я — це складний процес, але ми вже маємо перші результати. Зміни, що відбуваються в Україні впродовж останніх 2 років, уже помітні на глобальному рівні, і ми можемо говорити про наші наступні кроки. Поряд із впровадженням реімбурсації Національного переліку лікарських засобів відповідно до планів Міністерства ми в процесі створення агентства з оцінки медичних технологій, електронного рецепта тощо. Це ті напрямки, які підтримує світова спільнота і продовжує розвивати їх у різних країнах. Поза сумнівом, Україна на правильному шляху», — зазначив заступник міністра Роман Ілик, який очолював українську делегацію.

Учасники конференції визнали, що нині у світі поліпшилася доступність лікарських засобів.

Наступний крок, який зараз є надзвичайно актуальним для всіх країн, — це контроль. Посилення системи нагляду за виходом ліків на ринок, їх виробництвом та належною реалізацією є одним із першочергових завдань, особливо для економічно нестабільних країн.

Другий аспект, на якому мають зосереди­тися регулятори, — це інформація про лікарські засоби. Необхідно покращити систему збору інформації та її якість, вибудувати модель збору інформації з регіонального рівня до центрального. Усі робочі та статистичні дані про потребу ліків, їх використання, попит мають бути завжди актуальними та доступними. Не останню роль у цьому мають відігравати новітні електронні технології.

Третій аспект, який наразі світові державні регулятори ліків визнають вкрай важливим, — це навчання пацієнтів. Необхідно створювати зрозумілі ресурси та пояснювати пацієнтам, як їх використовувати, щоб кожен міг своєчасно дізнатися про інновації або доказову базу, результати клінічних випробувань конкретного лікарського засобу і самостійно прийняти рішення, чи варто його застосовувати.

«У рамках дискусій однією з найпопулярніших для обговорення була тема вибору пріоритетних ліків та захворювань. Це питання актуальне не лише для України, яка має обмежене фінансування охорони здоров’я, але й для країн з найбільшими видатками на медичне обслуговування громадян. Саме це завдання є найголовнішим для державних регуляторів — ми маємо забезпечити здоров’я та визначити пріоритети, які попередять захворювання, ускладнення та передчасну смерть. Порівнюючи методи лікування та здійснюючи ефективний відбір лікарських засобів, ми зможемо забезпечити найбільш раціональне використання коштів державного бюджету на закупівлю лікарських засобів», — додав Р. Ілик.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті