Київське територіальне відділення АМКУ направило аптечним підприємствам обов’язкові для розгляду рекомендації

2300 аптечних закладів потрапили в поле зору київських антимонопольщиків, повідом­ляє юридична компанія ADS Legal Group. 62 суб’єкти господарювання отримали від Київського територіального відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ) обов’язкові для розгляду рекомендації.

Так, нещодавно відділення повідомило, що здійснило дослідження щодо наявності в діях ряду суб’єктів господарювання ознак порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції у вигляді поширення аптечними закладами інформації, що має вказівки на рівень цін або іншу ознаку ціни, у тому числі: «Аптека низьких цін», «Аптека низьких ц…», «Аптека низьких …», «Аптека низьких…», «Аптека низьких АНЦ», «Низькі ціни», «Соціальна аптека», «Соціальний проект», «Копійка», «Фарма копійка», «Дитячі товари-дитячі ціни», «ОПТ ТОРГ», «Аптека склад», «Економ аптека», «доступні ціни», «найкращі ціни», «аптека оптових цін», «аптека відмінних цін», «аптека правильних цін» на території України.

Як зазначає територіальне відділення АМКУ, у ході дослідження проведено опитування покупців ліків щодо сприйняття ними інформації, яка розміщується на фасадах (зов­нішніх поверхнях будинків) аптечних закладів. За результатами опитування встановлено, що ця інформація більшістю споживачів сприймається як така, що вказує на рівень цін та впливає на намір придбати лікарські засоби саме в цих аптечних закладах.

Крім того, розміщення суб’єктами господарювання на фасадах аптечних закладів інформації, що має вказівки на рівень цін або іншу ознаку ціни, свідчить про порушення п. 161 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), а також може надавати таким суб’єктам неправомірні переваги в конкуренції.

З огляду на це, Київське територіальне відділення АМКУ надало 62 суб’єктам господарювання обов’язкові для розгляду рекомендації припинити дії, які містять ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції у вигляді поширення інформації, що має вказівки на рівень цін або іншу ознаку ціни на фасадах (зовнішніх поверхнях будинків (приміщень) аптечних закладів шляхом приведення зовнішнього оформлення всіх аптечних закладів (близько 2300 по всій Україні) у відповідність з вимогами законодавства, а також усунути причини виникнення порушення і умов, що його зумовлюють.

Крім того, київські антимонопольщики зацікавилися знижками мережі аптек «Добрі ліки». У результаті ТОВ «Добрі ліки» отримало рекомендації припинити дії, які містять ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції. Так, орган АМКУ з’ясував, що в усіх аптечних закладах товариства діє проект «Дисконт», умовами якого визначено, що володілець дисконтної карти мережі аптек «Добрі ліки» має право на отримання знижки в розмірі 3% від суми покупки будь-якого товару в будь-якій аптеці та/чи аптечному пункті мережі.

Проте, як вказав суб’єкт господарювання, він бере участь у програмі «Доступні ліки», і тому на лікарські засоби, які відпускаються в межах державних соціальних програм, знижки за програмою «Дисконт» не розповсюджуються. Однак, як встановило територіальне відділення АМКУ, ТОВ «Добрі ліки» не повідом­ляло споживачам про те, що знижка в розмірі 3% не розповсюджується на лікарські засоби, які відпускаються в межах державних програм. Тому антимонопольщики зробили висновок, що товариство може здобути переваги на відповідному ринку роздрібної реалізації лікарських засобів, зокрема, посилити свою конкурентну позицію шляхом поширення неповної інформації про умови надання знижок. Такі дії були кваліфіковані органом АМКУ як такі, що містять ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбаченого ст. 15¹ Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції». Відповідно, Київське територіальне відділення АМКУ рекомендувало ТОВ «Добрі ліки» припинити дії, які містять ознаки порушення законодавства. Про результати розгляду цих рекомендацій товариство має повідомити відомство протягом 10 календарних днів з дня їх отримання.

За матеріалами, наданими ADS Legal Group
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Инна Алексеевна 02.10.2018 1:09
Актуально...Своевременно..

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті