Стартує нова інформаційна кампанія з профілактики та запобігання цукровому діабету

12 листопада в Українському кризовому медіа-центрі відбувся прес-брифінг, присвячений старту річної інформаційної програми «Діабет та сім’я», яка пройде за підтримки Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, громадської організації «Українська діабетична федерація» та Міжнародної діабетичної федерації.

Ольга Донцова, керівник відділу промоції здорового харчування і фізичної активності Державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України», привернула увагу до того, що 14 листопада, у день боротьби з цукровим діабетом, почне діяти інформаційно-навчальна програма профілактики цього тяжкого захворювання. Спікер наголосила на тому, що подібна просвітницька робота широко застосовується та рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

«Відомо, що 80% випадків цукрового діабету можна попередити, змінивши життєву модель на активну. У профілактиці цього захворювання ми виділяймо 2 напрямки: раціональне харчування та підтримка фізичної активності. Виходячи з цього, ще в грудні 2017 р. Міністерство охорони здоров’я України розробило та опублікувало методичні рекомендації щодо здорового харчування», — відмітила доповідач.

Крім цього, О. Донцова наголосила на тому, що інформаційно-навчальна робота буде проводитися як серед населення, так і серед сімейних лікарів, які найчастіше першими діагностують цукровий діабет.

Богдан Бенюк, почесний президент ГО «Українська діабетична федерація», звернув увагу на те, що в Україні, як і в інших державах світу, проводиться активна просвітницька діяльність, спрямована на те, що з цукровим діабетом можна жити, дотримуючись певних правил.

«Сьогодні обізнаність українців зростає, і ми напередодні дня боротьби з цукровим діабетом знову будемо заявляти про проблеми, які стосуються діагностичної сфери та доступності ліків. Так, ці проблеми повторюються з року в рік, але покращення, безумовно, є», — заявив спікер.

Б. Бенюк також звернув увагу на складнощі, які виникають у родині, коли на цукровий діабет хворіє дитина. Дуже важливо, щоб дорослі мали внутрішній стержень і підхід до того, як змінити свій спосіб життя, стати для дитини прикладом та підтримати її процес адаптації та усвідомлення своєї хвороби.

«Як важливо, коли в такі відповідальні моменти сім’я згуртовується, стає міцною і може перебороти всі труднощі», — стверджує доповідач.

Ірина Власенко, член правління Міжнародної діабетичної федерації (International Diabetes Federation — IDF), розповіла про те, що в рамках річної програми, будуть розповсюджуватися анкети, створені IDF на базі фінського опитувальника.

«Для діагностики цукрового діабету не обов’язково залучати великі кошти, як це робиться у випадку з визначенням глікозильованого гемоглобіну. Існує опитувальник, за допомогою якого можна встановити ризик розвитку цукрового діабету протягом 10 років. Це дуже просто і займає 2–3 хв. Найближчим часом він буде розміщений на сайті Центру громадського здоров’я, Української діабетичної федерації та інших профільних організацій», — зазначила спікер і закликала населення брати участь у різних спортивних заходах та акціях задля підтримки фізичної форми.

«Українська діабетична федерація у 2012 р. започаткувала футбольний чемпіонат для людей, хворих на цукровий діабет — «ДіаЄвро», у якому сьогодні беруть участь 17 команд з різних європейських країн. Наші хлопці, з української команди, у цьому році зайняли почесне 3-тє місце», — розповіла спікер.

Валентина Очеретенко, голова ради ГО «Українська діабетична федерація», проаналізувала проблему профілактики цукрового діабету з 2 аспектів: родини та держави.

«З одного боку, профілактика цукрового діа­бету — це відповідальність кожної окремої людини та її родини. Наприклад, у вихідні ми можемо сидіти вдома за телевізором або комп’ютером, а можемо піти всією сім’єю до лісу збирати гриби. Але з іншого боку, існує держава, яка повинна забезпечити умови для ініціювання здорового способу життя та перетворення його у повсякденну практику», — відмітила доповідач.

Крім цього, В. Очеретенко говорить про те, що проблема цукрового діабету актуальна для всього світу. За останні 10 років витрати на лікування цього захворювання збільшилися в 5 разів та, за даними 2016 р., становлять 727 млрд дол. США.

«Наша мета — зробити так, щоб бюджет родини та країни в цілому не страждав через нашу недбалість, через те, що ми ставимося без поваги до цього дуже серйозного захворювання. Зазвичай цукровий діабет асоціюється з прийомом інсуліну, але слід зазначити, що це стосується лише 10% хворих. Інші 90% пацієнтів не потребують такого коштовного лікування за умови їх розумного підходу до свого здоров’я та своєчасного звернення до лікаря», — зазначила спікер та підкреслила важливість проведення просвітницької роботи у школах. До заходів інформаційної кампанії обов’язково буде включена робота з вчителями стосовно інформування дітей про цукровий діабет.

В. Очеретенко також додала: «Існує багато неінфекційних захворювань, які також мають великий вплив і на родину, і на державу, але справа в тому, що цукровий діабет — це робота не все життя, робота, яку ніхто не обирав добровільно. Так, не все залежить від людини, але в більшості випадків цю хворобу можна посунути на багато років та практично про неї забути. Цукровий діабет поруч, але увага! — його можна попередити».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»,
фото надані Українським кризовим медіа-центром
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті