Силові вправи протягом години на тиждень знижують ризик захворювань серцево-судинної системи

26 Листопада 2018 5:11 Поділитися

Згідно з результатами нового дослідження вчених з Університету штату Айова (Iowa State University), США, силові вправи (підйом ваги) менше години на тиждень може знизити ризик розвитку інфаркту міокарда або інсульту на 40–70%. Збільшення часу, витраченого на силові вправи щотижня, не принесло додаткової користі. Результати дослідження опубліковано в журналі «Medicine and Science in Sports and Exercise».

Люди зазвичай думають, що для досягнення ефекту для здоров’я необхідно витрачати багато часу на фізичні вправи, але згідно з дослідженням лише 2 підходи по 5 хв можуть бути ефективними.

Результати дослідження демонструють переваги силового тренування, що не залежать від інших видів активності, таких як біг, ходьба чи інша аеробна діяльність. Іншими словами, самі по собі силові тренування можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

У ході дослідження були проаналізовані медичні дані 13 тис. дорослих добровольців. Вивчалися такі показники, як частота розвитку серцево-судинних подій (інсульт, інфаркт), які не призвели до смерті, всіх серцево-судинних подій, включаючи смерть, а також смерть з будь-яких причин. За результатами дослідження, силові тренування знижують ризик розвитку всіх трьох порушень.

Дослідники визнають, що на відміну від аеробної активності силові вправи не так легко включити в нашу повсякденну поведінку. При цьому вчені наголошують, що корисною може бути будь-яка силова активність, а не тільки підйом ваги в тренажерному залі. Діяльність, що потребує силових навантажень, така як перенесення важких речей, робота по господарству або піднімання гантель вдома, також несуть користь.

Значна частина досліджень, присвячених силовим вправам, зосереджена на здоров’ї кісток, фізичних функціях і якості життя осіб літнього віку. Коли мова йде про зниження ризику серцево-судинних захворювань, більшість людей думають про біг або іншу аеробну активність. Наразі показано, що підйом ваги так само корисний для серця.

Інші дослідження цієї групи вчених, опубліковані в «Mayo Clinic Proceedings», показують, що силові вправи можуть бути корисними для запобігання розвитку цукрового діабету та підвищеного рівня холестерину. Менше ніж година силових вправ на тиждень дозволяє знизити ризик розвитку метаболічного синдрому на 29%. Як відомо, метаболічний синдром підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту та цукрового діабету. При цьому ризик гіперхолестеринемії був на 32% нижчий. Результати обох досліджень не залежали від того, чи виконували добровольці аеробні вправи.

За матеріалами www.news-medical.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті