З 26 грудня набрали чинності зміни до наказу МОЗ № 360 щодо електронних рецептів

Наказом МОЗ України від 4 жовтня 2018 р. № 1819 затверджено зміни до наказу МОЗ України від 19 липня 2005 р. № 360, які передбачають запровадження електронного рецепта. Документ зареєстрований у Міністерстві юстиції України 15 листопада 2018 р. за № 1300/32752.

Правила виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджені наказом МОЗ України від 19 липня 2005 р. № 360, викладені в новій редакції. Також наказом № 1819 затверджено зміни до Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів та Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків. Затверджені нові рецептурні бланки форми ф-1 та ф-3. Рецептурні бланки форми № 1 (ф-1) та спеціальні рецептурні бланки форми № 3 (ф-3) для виписування наркотичних та психотропних лікарських засобів, виготовлені та/або придбані до набрання чинності цим наказом, дійсні до повного їх використання.

Зауважимо, що нові Правила виписування рецептів передбачають можливість виписування рецепта як у паперовому вигляді, так і в електронному.

Зокрема, Правила визначають, що рецепти на лікарські засоби, крім наркотичних (психотропних) лікарських засобів, і вироби медичного призначення виписуються на рецептурних бланках форми № 1 (ф-1). Рецепти на наркотичні (психотропні) лікарські засоби в чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами виписуються на спеціальних рецептурних бланках форми № 3 (ф-3).

Рецепти ф-1 та ф-3 можуть також виписуватися у формі електронного документа — електронного рецепта. Електронний рецепт створюється, зберігається та передається через інформаційну (інформаційно-телекомунікаційну) систему, доступ до якої надається уповноваженим особам суб’єкта господарювання, що здійснюють виписування електронного рецепта, та уповноваженим особам суб’єкта господарювання, що здійснюють відпуск лікарського засобу за електронним рецептом відповідно до вимог чинного законодавства у сфері електронного документообігу, електронного цифрового підпису та захисту інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах.

Електронний рецепт підписується електронним цифровим підписом з використанням посиленого сертифіката відкритого ключа за допомогою надійного засобу електронного цифрового підпису. Рецепт, створений комп’ютерним набором, який було роздруковано та підписано власноруч чи за допомогою факсиміле, не вважається електронним рецептом.

Суб’єкт господарювання самостійно приймає рішення про запровадження виписування електронних рецептів, крім випадків, коли вимоги щодо обов’язкового виписування електронного рецепта визначено законодавством.

Візуальною формою електронного рецепта є відображення даних, які він містить, електронними засобами або на папері у формі, придатній для сприйняття його змісту людиною. Така форма не є рецептом.

За згодою пацієнта суб’єкт господарювання може надавати йому додаткові послуги (сервіси), пов’язані з виписуванням електронного рецепта (повідомлення номера рецепта через засоби мобільного зв’язку, на електронну адресу тощо).

Строк дії електронного рецепта відповідає строку дії рецепта, виписаного на рецептурному бланку форми № 1 (ф-1) та рецептурному бланку форми № 3 (ф-3) відповідно.

Як і раніше, на рецептах зазначається міжнародна непатентована назва лікарського засобу. Торговельна назва зазначається, якщо лікарський засіб не має міжнародної непатентованої назви, належить до лікарських засобів біологічного походження або подібних біологічних лікарських засобів (біосимілярів).

На рецептурних бланках форми № 1 (ф-1) дозволяється виписувати не більше 3 найменувань лікарських засобів.

Одне найменування лікарського засобу виписується у разі призначення:

  • пільговим категоріям населення на рецептурному бланку форми № 1 (ф-1);
  • лікарських засобів, вартість яких підлягає державному відшкодуванню, на рецептурному бланку форми № 1 (ф-1);
  • лікарських засобів на спеціальному рецептурному бланку форми № 3.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Надія 02.01.2019 4:33
Наказ МОЗ України від 17 серпня 2007 р. № 490, п. 4 встановлює, що лікарські засоби, включені до переліків, затверджених цим наказом, підлягають предметно-кількісному обліку в закладах охорони здоров’я та у виробників лікарських засобів. Форма журналу обліку зазначених речовин встановлювалась підпунктом 1.4 пункту 1 наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків». Наразі цей підпункт виключено наказом МОЗ України від 4 жовтня 2018 р. № 1819. Питання: як здійснювати облік? за якою формою журналу?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті