Йододефіцит: чим небезпечний та як уберегтися

Йод необхідний людині протягом усього життя, а його нестача в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення розумової активності й обміну речовин у дорослих. Разом з Центром громадського здоров’я Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України розказує детально, для чого нам йод і де його взяти.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ДЕФІЦИТ ЙОДУ

Йод — це мікроелемент, необхідний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

Наслідки нестачі йоду в організмі:

  • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
  • збільшення щитовидної залози (зоб);
  • затримка росту у дітей;
  • затримка інтелектуального розвитку у дітей;
  • зниження розумової активності у дорослих;
  • порушення обмінних процесів;
  • загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
  • неонатальний гіпотиреоз;
  • рак щитовидної залози;
  • погіршення пам’яті, слуху;
  • підвищення рівня холестерину;
  • сухість шкіри, втрата її еластичності;
  • порушення роботи кишечнику;
  • відчуття холоду;
  • різке зменшення чи збільшення маси тіла;
  • набряки;
  • випадіння волосся тощо.

СКІЛЬКИ ПОТРІБНО ЙОДУ, ЩОБ БУТИ ЗДОРОВИМ

Залежно від віку добова потреба в йоді становить від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10–6 г).

Для жінок добова норма йоду становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.

Норми споживання йоду для дітей:

  • 0–6 років — 90 мкг;
  • 6–12 років — 120 мкг.

Більшість мешканців України щодня споживають лише 40–80 мкг йоду на добу. У зоні найвищого ризику — Західна Україна та Чернігівська обл., де споживання йоду найменше.

Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишечник. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1000 мкг (1 мг) на добу.

У деяких країнах, наприклад в Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) через вживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1000 мкг — для дітей.

За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку.

ПРОФІЛАКТИКА ЙОДОДЕФІЦИТУ

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв слід замінити звичайну сіль на йодовану.

Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:

  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
  • білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
  • морську капусту (ламінарію);
  • овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
  • яйця;
  • молоко;
  • яловичину;
  • волоські горіхи.

За матеріалами moz.gov.ua

Комментарии

Нет комментариев к этому материалу. Прокомментируйте первым

Добавить свой

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*


Последние новости и статьи