Розкрито механізм хімія-індукованого пухлинного росту

21 Січня 2019 11:02 Поділитися

Розкрито механізм хімія-індукованого пухлинного ростуЗгідно з результатами дослідження, проведеного у 2018 р., було показано, що мертві та вмираючі ракові клітини, знищені за допомогою загальноприйнятих методів лікування раку (хіміотерапія), як це не парадоксально, викликають запалення, яке сприяє пухлинному росту та метастазуванню. Після цього в нещодавньому дослідженні, результати якого опубліковані в журналі «Proceedings of the National Academy of Science (PNAS)» у січні цього року, було описано новий підхід до пригнічення індукованого хіміотерапією росту пухлини на моделі раку яєчника.

У ході експерименту на тваринах було показано, що вбиті за допомогою хіміотерапії ракові клітини індукують виділення різних хімічних речовин клітинами імунної системи, відомими як макрофаги. Ці хімічні речовини включають цитокіни та медіатори ліпідної природи, що створюють середовище, яке сприяє росту пухлини та виживанню пухлинних клітин.

Таким чином, загальноприйнята терапія раку — це меч з двома краями — саме лікування, призначене для боротьби з раком, також допомагає пухлині виживати і рости. Щоб запобігти рецидиву пухлини після терапії, дуже важливо нейтралізувати пухлинну активність уламків ракових клітин, що залишилися після хіміотерапії.

Після цього вчені показали, що нещодавно синтезований протизапальний препарат під назвою PTUPB — спеціально створений для цільового втручання у хід хімічних реакцій, задіяних у синтезі цитокінів та ліпідних медіаторів, — блокує стимульоване уламками пухлинних клітин вивільнення хімічних речовин макрофагами. Крім того, вчені виявили, що PTUPB підвищує виживаність піддослідних тварин з раком яєчника та пригнічує пухлинний ріст.

Роль згаданих цитокінів і ліпідів, вивільнення яких індукується хіміотерапією, недооцінена і погано вивчена, у свою чергу, пацієнти з раком яєчника можуть отримати користь від пригнічення їх вивільнення. Необхідні подальші дослідження, але отримані результати показують, що PTUPB може доповнювати звичайні схеми терапії раку, діючи як захист від пухлинного росту, індукованого уламками пухлинних клітин.

За матеріалами www.news-medical.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті