Дослідження виявило зв’язок між тривалістю сну у вагітних та ризиком мертвонародження

23 Січня 2019 1:54 Поділитися

Дослідження виявило зв'язок між тривалістю сну вагітних та ризиком мертвонародженняДослідники вивчили, як звички майбутньої матері, що стосуються сну, включаючи тривалість періоду сну без пробудження, можуть бути пов’язані зі здоров’ям плоду. Виявилося, що сон більше ніж 9 год без пробудження протягом ночі під час вагітності може бути пов’язаним з пізнім мертвонародженням.

Дослідники проаналізували результати онлайн-опитування, у якому взяли участь 153 жінки, що перенесли пізнє мертвонародження (на або після 28 тиж вагітності) протягом попереднього місяця, і 480 жінок з триваючою вагітністю ІІІ триместру або які нещодавно народили живу дитину протягом цього ж періоду.

Результати дослідження, що були опубліковані в журналі «Birth», свідчать про асоціацію між тривалістю періоду спокійного сну матері й мертвонародженнями, які не залежали від інших факторів ризику. Але дослідники застерігають, що необхідні подальші дослідження, щоб краще зрозуміти зв’язок між цими явищами та що це означає для вагітних.

Вагітні часто повідомляють про прокидання і вставання серед ночі. Цікаво, що в контексті мертвонародження багаторазове пробудження протягом ночі має захисний ефект. Подальші дослідження повинні поглибити розуміння того, що може пов’язувати якість материнського сну та ризик мертвонародження, при цьому особливий акцент планується зробити на тому, як вегетативна нервова система та гормональна система працюють під час сну в кінці вагітності.

Дослідники вважають, що артеріальний тиск досягає найнижчої точки під час сну, але коли жінка прокидається, спостерігається сплеск діяльності нервової системи, що викликає короткочасне підвищення артеріального тиску. Цілком можливо, що ці короткі підвищення артеріального тиску здатні запобігти появі тривалих періодів відносно низького артеріального тиску. Це важливо, оскільки низький артеріальний тиск пов’язаний з проблемами росту плоду, передчасними пологами та мертвонародженням.

При цьому часте прокидання серед ночі також пов’язане з негативним перебігом вагітності, включаючи сповільнення росту плоду та передчасні пологи. Хоча вже є докази того, що виражені порушення та клінічні розлади сну пов’язані з негативним прогнозом перебігу вагітності, мало досліджень розглядали протилежний варіант, наприклад тривалі періоди спокійного сну.

Таким чином, якість материнського сну відіграє важливу роль для здоров’я плоду. Дослідження, спрямовані на зменшення кількості мертвонароджень, повинні враховувати якість материнського сну, оскільки це фактор ризику, що потенційно піддається модифікації. Слід зазначити, що приблизно половина всіх мертвонароджень відбувається після 28 тиж вагітності, і причини багатьох з них залишаються нез’ясованими. При цьому паління, вік матері, цукровий діабет, ожиріння та зловживання наркотиками є одними з факторів ризику мертвонародження. Вивчення якості сну вагітних наразі є відносно новою сферою досліджень.

Нове дослідження є продовженням інших, що вивчають можливі зв’язки між материнським сном і благополуччям плоду, включаючи дослідження, згідно з результатами якого жінки, що сплять на спині, мають підвищений ризик мертвонародження. Незважаючи на те що в ході нинішнього дослідження вивчали й цей аспект, для проведення статистично достовірного аналізу недостатня кількість жінок повідомила, що спить на спині.

За матеріалами www.news-medical.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті