DoZorro стежить за виконанням рекомендацій МОЗ і МЕРТ щодо закупівель ліків за кошти місцевих бюджетів

29 Січня 2019 11:31 Поділитися

«Чи є дискримінація учасників у медичних закупівлях невиліковною хворобою?» Цим питанням задається Тетяна Руденко, учасник DoZorro-спільноти, представник аналітичного центру «Інститут аналітики та адвокації (ІАА)», у повідомленні, розміщеному на моніторинговому порталі DoZorro.

«Винахідливість замовників у закупівлях лікарських засобів не має меж. Включаючи до тендерної документації найрізноманітніші вимоги, вони суттєво обмежують коло потенційних учасників. Авторизаційні листи виробника, досвід роботи з певними замовниками, досвід застосування лікарського засобу… Дехто з постачальників оскаржує встановлені вимоги, справедливо вважаючи їх дискримінаційними, а хтось просто відмовляється від наміру брати участь у закупівлі. Та в програші залишаємося ми з вами —  адже в тендері не зможуть взяти участь ті учасники, які здатні запропонувати якісну фармацевтичну продукцію за конкурентною ціною», — зазначає автор повідомлення.

Т. Руденко також нагадує, що наприкінці минулого року замовники закупівель отримали спільний лист МОЗ і Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України щодо рекомендацій при закупівлі ліків за кошти місцевих бюджетів. Одна з рекомендацій стосується об’єднання лікарських засобів в один лот. Зокрема, йдеться про включення до лоту, крім лікарських засобів, які не містять підконтрольних речовин, також наркотичних лікарських засобів. Зрозуміло, що в такому випадку участь у тендері можуть брати лише суб’єкти господарювання, які мають ліцензію на обіг наркотичних засобів.

«У разі закупівлі наркотичних лікарських засобів, для реалізації яких необхідна ліцензія Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, не рекомендується об’єднувати такі наркотичні засоби в одну частину закупівлі (лот) з іншими лікарськими засобами», — рекомендують у листі МОЗ та МЕРТ України.

Чи дотримуються цих рекомендації замовники в регіонах? За даними учасника DoZorro-спільноти, замовники часто не дотримуються вищезгаданих рекомендацій.

Так, Вінницький міській клінічний пологовий будинок № 2 включив у лот 12 найменувань лікарських засобів, 6 з яких — наркотичні препарати.

Комунальний заклад «Біловодська центральна районна лікарня» включив 10 лікарських засобів, 3 з яких — наркотичні.

Комунальне підприємство «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради — 9 лікарських засобів, 4 — наркотичні.

«Усім трьом замовникам відомо про особливості обігу наркотичних препаратів. Недарма у документації вимагається від учасника підтвердити право на придбання, зберігання, перевезення, реалізацію наркотичних, психотропних речовин.

До всіх замовників зверталися через систему електронних торгів учасники ринку з вимогою внести зміни до документації та розділити лікарські засоби на окремі лоти. Ось що вони відповіли.

Вінницький міський клінічний пологовий будинок № 2 у відповідь зазначив, що така вимога є необґрунтованою, адже розподіляти предмет закупівлі на лоти — це його право, а не обов’язок. Крім того, замовник посилається на Порядок визначення предмета закупівлі, де не йдеться про випадки, коли саме можна розділити закупівлю лікарських засобів на лоти та критерії такого поділу. До речі, таке пояснення стало вже типовим для замовників.

Біловодська центральна районна лікарня стверджує, що при поділі закупівель на лоти тендери не відбувалися через невелику очікувану вартість, тому не вбачає сенсу вносити такі зміни.

Пологовий будинок Чернігівської міської ради взагалі ігнорує спільний лист МЕРТ та МОЗ, оскільки, як зазначає замовник, лист носить рекомендаційний характер та не є чинним нормативно-правовим актом. Вносити будь-які зміни до тендерної документації замовник відмовився.

Та якщо всі вони відокремлять наркотичні засоби в окремий лот, то в закупівлі за іншим лотом (без наркотичних засобів) зможуть взяти участь інші виробники та дистриб’ютори. Це розширить конкуренцію та дасть змогу придбати ліки за нижчою ціною.

Через це я направила замовникам листи з проханням внести зміни до тендерної документації, оскільки поєднання в одному лоті наркотичних засобів разом з іншими ліками —  стовідсоткова дискримінаційна умова.

Тож чи залишається дискримінація в торгах невиліковною хворобою? Насправді не все втрачено. Так, після мого звернення Пологовий будинок Чернігівської міської ради вніс зміни в тендерну документацію та розділив закупівлю на окремі лоти».

Довідка. Моніторинговий портал DoZorro — це платформа, де кожен учасник системи (постачальник, замовник, контролюючий орган, громадянин) може дати зворотній зв’язок державному замовнику чи постачальнику, обговорити та оцінити умови конкретної закупівлі, проаналізувати закупівлі окремого державного органу чи установи, підготувати та подати офіційне звернення до контролюючих органів та багато іншого.

Для громадських активістів та ЗМІ портал надає можливість обговорити конкретний тендер з потенційними та наявними постачальниками, дізнатися їх експертну думку про правильність формулювань у тендерній документації, отримати професійну експертизу тощо. Та головне — це зручний інструмент для управління моніторингом, адже вести облік проконтрольованих процедур та знайдених порушень завдяки порталу стало надзвичайно просто.

Державні замовники можуть не лише дати оцінку конкретному постачальнику, але й проаналізувати зворотній зв’язок від бізнесу та внести відповідні зміни до закупівельного процесу і створити власну систему ризик-менеджменту.

Портал створено Transparency International Україна за підтримки Open Contracting Partnership, Omidyar Network, МФ «Відродження», проекту «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах» (USAID, UKaid, Eurasia Foundation), а також EBRD’s Ukraine Stabilisation and Sustainable Growth Multi-Donor Account (MDA), донорами якого є Данія, Європейський Союз, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Нідерланди, Польща, Швеція, Швейцарія, Великобританія та Сполучені Штати Америки.

За матеріалами dozorro.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті