ВООЗ інформує про епідсезон грипу 2018–2019 рр.

29 Січня 2019 12:13 Поділитися

Всесвітня організація охорони здоров’я (далі — ВООЗ) повідомляє про поширення активності сезонного грипу в Європейському регіоні й на основі даних, представлених країнами-учасниками, надає оновлену інформацію щодо розповсюдження захворюваності та циркуляції штамів.

Для нинішнього сезону характерна циркуляція 2 підтипів вірусу сезонного грипу А-А (H1N1) pdm9, який дещо переважає, та A (H3N2), тоді як кількість виявлених випадків захворювання на вірус типу B вкрай низька. Проте повідомляється, що подібне співвідношення протягом сезону може змінитися.

Стосовно рівня смертності, пов’язаної із захворюваністю на грип, згідно з наявними даними, вказується, що вона знаходиться на очікуваному рівні. Однак серед населення літнього віку в ряді країн починають реєструвати надмірну кількість летальних випадків.

З метою аналізу ефективності вакцин продовжують здійснюватися лабораторні дослідження, які повинні виявити схожість вірусів грипу, які циркулюють в епідсезоні 2018–2019 рр., з тими, які є у вакцинних штамах. Але у зв’язку з тим, що поки зареєстровано мало вірусів грипу типу В, ВООЗ вказує на неможливість спрогнозувати, яка лінія з включених у вакцини, переважатиме. Отже, поки відсутні дані про ефективність вакцини в нинішньому епідемічному сезоні, проте ВООЗ радить країнам продовжувати рекомендувати населенню вакцинуватися.

Також наголошується, що групи підвищеного ризику розвитку тяжких хвороб, пов’язаних із зараженням грипом, становлять значну кількість населення Європейського регіону. У дані групи входять особи літнього віку, вагітні, діти молодшого віку, люди з послабленим імунітетом та хронічними хворобами. Вказаним групам, а також медичним працівникам рекомендовано зробити щеплення від грипу, оскільки вакцини проти сезонного грипу повинні охопити всі віруси, циркуляція яких очікується, — мова йде про віруси типу А (H2N2 та H1N1) та типу В. Постачальникам і надавачам медичних послуг рекомендується розглянути можливість застосування специфічних противірусних препаратів від грипу при лікуванні включно й тих пацієнтів, які мають щеплення.

За матеріалами www.euro.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті