До уваги суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності: з 7 лютого 2019 р. запрацює нова система валютного регулювання

30 Січня 2019 4:02 Поділитися

«З 7 лютого 2019 р. запрацює нова система валютного регулювання разом з введенням у дію Закону України від 21 червня 2018 р. № 2473-VIII «Про валюту і валютні операції». Вона складається з восьми основних постанов Правління Національного банку, які замінили попередню базу з 56 нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання», — повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби України (ДФС).

Після введення в дію Закону № 2473 відбудуться зміни, які стосуються валютного нагляду за дотриманням резидентами та нерезидентами вимог валютного законодавства, серед них, зокрема, такі:

  • збільшується граничний строк здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами зі 180 до 365 днів;
  • скасовується валютний нагляд за експортно-імпортними операціями до 150 тис. грн.;
  • скасовуються індивідуальні ліцензії на валютні операції та запроваджується система е-лімітів (для здійснення господарської діяльності юридичній особі — не більше 2 млн євро протягом календарного року);
  • скасовується процедура реєстрації резидентами в Національному банку України зовнішніх запозичень;
  • скасовуються спеціальні санкції за порушення строків розрахунків (індивідуальний режим ліцензування та призупинення зовнішньоекономічної діяльності);
  • скасовується щоквартальне декларування валютних цінностей, доходів та майна, що знаходяться за межами України;
  • дозволяється вільне використання резидентами рахунків в іноземних фінансових установах та здійснення через такі рахунки валютних операцій (крім операцій з переказів коштів з України на такі рахунки);
  • дозволяється здійснення операцій за рахунками в українських фінансових установах юридичних осіб — нерезидентів.

Відповідно до Закону № 2473 ДФС як орган валютного нагляду здійснюватиме валютний нагляд за дотриманням резидентами (крім уповноважених установ) та нерезидентами вимог валютного законодавства.

Фінансова санкція за порушення строків розрахунків залишається незмінною. Порушення резидентами строку розрахунків, встановленого ст. 13 Закону № 2473, тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3% від суми неодержаних грошових коштів за договором чи вартості недопоставленого товару.

Загальний розмір нарахованої пені обмежується і не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару).

Нормативно-правовими актами Національного банку України збережено обов’язок продажу на валютному ринку надходжень в іноземній валюті.

Також ДФС зауважує, що в разі ненастання до 7 лютого 2019 р. 180-денного строку розрахунків, який було встановлено Законом України № 185 «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», за здійсненими раніше експортно-імпортними операціями, банки продовжують здійснювати валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків відповідно до Закону № 2473 та Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті.

Водночас, якщо граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, які були встановлені Законом № 185 та які до моменту набрання чинності Законом № 2473 було порушено, то застосовуються строки та відповідальність за їх порушення відповідно до вимог Закону № 185.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті