План Трампа з подолання ВІЛ-інфекції

13 Лютого 2019 10:08 Поділитися

План Трампа з подолання ВІЛ-інфекціїНещодавно, 5 лютого, президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп у своєму щорічному зверненні до Конгресу заявив про нову ініціативу, яка може стати однією з найважливіших в історії — подолати епідемію вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) у США. Завдяки існуванню нині потужних інструментів для профілактики та лікування вірусу президент вбачає можливість для повного подолання епідемії, чому й присвятив свою промову.

Починаючи з кінця 1980-х років, у боротьбі з ВІЛ у США досягнуто значного прогресу. Щорічно американський Уряд витрачає 20 млрд дол. США безпосередньо на сферу охорони здоров’я в напрямку профілактики та терапії вірусу, і така політика мала наслідком зменшення кількості нових випадків захворювання до 40 тис. на рік, що є найнижчим рівнем в історії країни.

Проте дані досягнення мало впливають на подальше поширення вірусу серед людей окремих груп — секс-меншин, американських індіанців, місцевих жителів Аляски, латиноамериканців та ін. Найбільш несприятливою в цьому плані також вважається опіоїдна криза, яка триває в Америці не перший рік, оскільки кожен 10-й випадок діагностування ВІЛ зустрічається серед пацієнтів, які вживають наркотики ін’єкційним шляхом. Тим не менш, з огляду на потужні досягнення антиретровірусної терапії, пост-контактної профілактики, лабораторні та діагностичні можливості, президент справедливо вважає, що час сконцентруватися на регіонах, де спостерігається найширше розповсюдження вірусу. Протягом 2016–2017 рр. більше 50% нових випадків захворювання діагностували у 48 округах, серед яких лідирує Вашингтон, округ Колумбія та Сан-Хуан, острів Пуерто-Ріко (невизначена інкорпорована територія).

Отже, ініціатива Д. Трампа передбачає зменшення протягом 5 наступних років кількості нових випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію на 75%, та на 90% — протягом наступних 10 років. Якщо вказана ініціатива спрацює, у США вдасться запобігти появі нових 250 тис. хворих на страшну хворобу. План Д. Трампа передбачає 3 основних напрямки діяльності:

1) збільшення видатків на ті регіони, показники рівня захворюваності на ВІЛ яких лідирують, і створення нової програми, яку будуть реалізовувати громадські медичні цент­ри шляхом забезпечення ліками осіб з груп ризику;

2) активний аналіз та використання зібраних даних для визначення регіонів найбільшого розповсюдження хвороби та оперативне вирішення питань профілактики та лікування на місцевому рівні;

3) виділення коштів на так звані HIV HealthForce — фахові медичні заходи у вказаних регіонах, метою яких буде розширення заходів профілактики та лікування ВІЛ серед населення.

Ключовими стратегіями в подоланні ВІЛ-інфекції президент назвав діагностику, лікування, захист та реагування. Він зазначив, що США не можуть собі дозволити не боротися з цією хворобою. З 1981 р. ВІЛ-інфекція, окрім значних фінансових витрат, забрала життя більш ніж 700 тис. громадян США.

За матеріалами www.hhs.gov
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті