Громадські організації та підприємницька діяльність — чи сумісні ці поняття?

13 Лютого 2019 10:46 Поділитися

Міністерство фінансів України листом від 06.02.2019 р. № 11210-09-5/3214 роз’яснено можливість здійснення підприємницької діяльності громадськими об’єднаннями. Про це повідомляє Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби (ДФС) України.

Відповідно до п. 133.4 ст. 134 Податкового кодексу України не є платниками податку неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, встановлених цим пунктом.

Неприбутковим підприємством, установою та організацією для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств є підприємство, установа та організація (далі — неприбуткова організація), що одночасно відповідає вимогам стосовно утворення та реєстрації неприбуткової організації у порядку, визначеному законом, який регулює діяльність відповідної неприбуткової організації, та заборони, визначеної в установчих документах такої організації, розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників, членів такої організації, працівників (крім оплати праці та нарахування єдиного внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

При цьому доходи (прибутки) неприбуткової організації, що можуть отримуватися від здійснення підприємницької діяльності, повинні використовуватися виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Разом з цим законом «Про громадські об’єднання» визначено, що громадське об’єднання зі статусом юридичної особи має право, зокрема, здійснювати відповідно до закону підприємницьку діяльність безпосередньо, якщо це передбачено статутом громадського об’єднання, або через створені в порядку, передбаченому законом, юридичні особи (товариства, підприємства), якщо така діяльність відповідає меті (цілям) громадського об’єднання та сприяє її досягненню. Відомості про здійснення підприємницької діяльності громадським об’єднанням включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Таким чином, неприбуткові громадські об’єднання мають можливість здійснення підприємницької діяльності для досягнення мети, заради якої вони створювалися. Однак такий дохід не може розподілятися між засновниками та членами об’єднання, а спрямовується виключно на досягнення мети, визначеної установчими документами.

За матеріалами www.officevp.sfs.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті