Посадовці медичних закладів отримували «відкати» від постачальників ліків за перемогу в тендерах — Нацполіція викрила корупційну схему

21 Лютого 2019 3:01 Поділитися

Співробітники Управління захисту економіки в Харківській обл. та прокуратури Харківської обл. викрили корупційну схему визначення переможців під час проведення публічних закупівель лікарських засобів та медичних виробів для закладів охорони здоров’я різних областей України.

Зокрема, під час моніторингу публічних закупівель правоохоронці виявили, що за результатам проведення тендерів на закупівлю медичних товарів переможцями завжди стають одні й ті ж самі суб’єкти господарювання. Крім того, вартість, яку вони пропонують, є значно вищою за пропозиції інших учасників та середні ціни на ринку. За зібраними оперативниками матеріалами слідчі прокуратури відкрили кримінальне провадження.

Під час слідства було встановлено, що група компаній, у яку входять декілька пов’язаних між собою підприємств, що займаються оптовою торгівлею медичними товарами, стають переможцями публічних закупівель не тільки на території Харківської обл., але й в інших регіонах країни. Для одержання перемоги на конкурсних торгах із закупівлі для медичних закладів лікарських засобів та медичних виробів представники групи компаній звернулися з пропозицією до посадових осіб комунальних та державних закладів охорони здоров’я – у разі саме їх перемоги в тендерах останні отримають від 5 до 25% «відкату» від загальної суми договору.

Окрім того, було задокументовано спосіб передачі «відкатів». Свою частину посадовці медичних закладів щомісяця отримували одразу після перерахування на рахунки групи компаній бюджетних коштів за поставлені лікарські засоби. «Винагороду» перераховували на власні карткові рахунки або передавали безпосередньо «в руки». Щомісяця лікарі одержували понад 4 млн грн. неправомірної вигоди.

Разом з тим було встановлено, що підприємства групи компаній реалізують бюджетним установам лікарські засоби за завищеними цінами більш ніж на 40%.

На підставі ухвали суду оперативники Управління захисту економіки в Харківській обл. Національної поліції та слідчі прокуратури Харківської обл. провели низку обшуків за місцем мешкання фігурантів, в офісах комерційних структур та лікарнях.

У ході обшуків було вилучено понад 2,8 млн грн. та 30 тис. дол. США, у тому числі підписані конверти з коштами, які призначалися для передачі в якості «відкатів» посадовцям медичних закладів. Також було виявлено підтверджувальні документи про перерахування неправомірної вигоди за попередні перемоги в тендерах, «чорнові» записи та інші документи та речі, що мають значення для встановлення всіх обставин вчинення злочину.

Наразі двом особам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі), а саме директору підприємства групи компаній та менеджеру, що надавали службовим особам закладів охорони здоров’я неправомірну вигоду. Оперативники та слідчі здійснюють заходи щодо встановлення кола осіб, причетних до вчинення даного злочину, а також перевіряють підозрюваних на причетність до інших фактів протиправної діяльності.

За матеріалами www.npu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті